'Uyum asimilasyondur'

Almanya Türk Toplumu Başkanı Kenan Kolat, NTV Avrupa'da katıldığı programda Almanya'da yaşayan Türklerin yaşadığı sorunların nasıl değişip dönüştüğüne dikkat çekerek "Uyum asimilasyondur" dedi.

'Uyum asimilasyondur'

NTV Avrupa ekranlarında moderatörlüğünü NTV'nin deneyimli ismi Erhan Ertürk'ün yaptığı 'Öncesi ve Sonrası' programında, Avrupa'da yaşayan Türklerin sorunları masaya yatırılıyor.

Programın ilk bölümünde, yaklaşık 50 yıldır Avrupa'da yaşayan Türklerin yaşadığı sorunların başında gelen uyum süreci, alanlarında uzman konuklarla 'Uyum mu, katılım mı?' başlığıyla işlendi.

Programa, Kuzey Ren Vestfalya Uyum Müsteşarı Zülfiye Kaykın, Almanya Türk Toplumu Genel Başkanı Kenan Kolat, DİTİB Genel Sekreter Yardımcısı Bekir Alboğa, Türk –Alman Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Bahattin Kaya ve Deukische Genaration Başkanı Aylin Selçuk katıldı.

Hükümetin uyum politikalarını özetleyen Zülfiye Kaykın, Almanya’da yaşanan sorunlara dikkat çekti. Müsteşar, Türklerin uyum konusunda yaşadığı sıkıntıları dile getirirken hükümetin bu alanda attığı önemli adımlara dikkat çekti.

Almanya Türk Toplumu Genel Başkanı Kenan Kolat ise, "Uyum asimilasyondur" sözüyle tartışmaya damgasını vurdu. 1980 yıllardan başlayarak, Almanya’da yaşayan Türklerin yaşadığı sorunların nasıl değişip dönüştüğüne dikkat çeken Kolat, hükümetin bu anlamda üzerine düşen görevi yerine getirmediğini ifade etti.

DİTİB Genel Sekreter Yardımcısı Bekir Alboğa ise, uyum sürecinde, din olgusunun önemine değindi. Müslümanların Almanya’da oluşturduğu algının altını çizen Alboğa önemli uyarılarda da bulundu.

Türk-Alman Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Bahattin Kaya, iş dünyasında yaşanan sıkıntıları, Türk işadamlarının uyum sürecindeki faaliyetlerine dikkat çekti. Kaya, kendi aile yaşamından örnekler verdi, Almanya’da yaşayan 3. kuşağın yaşadığı sorunları aktardı.

Deukische Genel Başkanı Aylin Selçuk ise gençlerin gözüyle uyum sürecini anlattı. Kendilerini hem Türk hem de bir Alman gibi hissettiklerini dile getiren Selçuk, uyum sürecinde gençlerin daha atak, daha eğitimli ve daha esnek olduklarını vurguladı. Dünya vatandaşı olarak daha çok hakka sahip olduklarını dile getiren genç başkan, kendi gelenek ve göreneklerine de sahip çıktıklarını belirtti.

Her ayın ilk Cuma günü, saat 21.00’de ekrana gelecek olan programın ikinci bölümünün konusu ise “Almanya’da Yaşayan 1. Nesil Türklerin Sorunları”. Yine birbirinden değerli ve alanlarında uzman isimlerin katılacağı tartışma platformu, olayları mercek altına alacak, gündem belirleyecek ve Avrupa’da yaşayan Türklere söz hakkı tanıyacak.

Sayfa Yükleniyor...