Veysel Eroğlu: Sistem başkanlık ama adı cumhurbaşkanlığı olacak

Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu, AK Parti'nin MHP'ye sunduğu yeni anayasa taslak metnine ilişkin, ''Daha önce çok sayıda madde olsun deniliyordu ama maddeler azaltıldı. Daha ziyade tam başkanlık, adı da cumhurbaşkanlığı olacak'' dedi.

Veysel Eroğlu: Sistem başkanlık ama adı cumhurbaşkanlığı olacak

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'na konuk olarak gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu, soruları yanıtladı.

AK Parti'nin anayasa teklifinin MHP'ye sunulduğu hatırlatılarak, "MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, teklif taslağında cumhurbaşkanlığı ifadesinin yer aldığını açıkladı. Teklifin içinde neler var, nasıl bir sistem olacak? Teklifin TBMM Genel Kuruluna gelmesi için beklenen bir takvim var mı?" sorusu üzerine Eroğlu, bütün siyasi partilerin seçim meydanlarında "Anayasa'yı değiştireceğiz" diye söz verdiğini anımsattı.

Geçen yasama döneminde de tüm partilerin eşit temsil edilmek suretiyle bir komisyon oluşturulduğunu ve bu komisyonda 60 küsur maddenin kabul gördüğünü hatırlatan Eroğlu, "Bunu hadi geçirelim deyince vazgeçtiler, caydılar. Ama bu husus vatandaşın talebi, için de bir zaruret" diye konuştu.

'nin çok zaman kaybettiğine vurgu yapan Eroğlu, şöyle devam etti:

"Geçmişte koalisyon hükümetleri döneminde Türkiye baş aşağı gitti. Bakın pek çok ülke de bu durumu görerek başkanlık, yarı başkanlık sistemine geçti. Hatta İtalya'da koalisyon yasaklandı. Netice itibarıyla istikrarlı yönetim bütün dünyada çok önemli. Çok başlı olduğu zaman yürümüyor işler. Biz geçmişte gördük, biliyorsunuz Sayın rahmetli Ecevit'le özellikle Sayın Sezer arasında kavgalar... Daha önce özellikle Turgut Özal'la başbakan arasındaki kavgaları hep seyrettik. Ama bunlar Türkiye'ye enerji kaybettirdi. Artık Türkiye'nin buna tahammülü yok, çünkü çok stratejik noktada.

''SİSTEM OLARAK BAŞKANLIK AMA ADI...''

Türkiye büyüdükçe önünü kesmek isteyen devletler var. Dolayısıyla daha güçlü bir şekilde yönetilmesi gerekir. Bunun için de tek çare başkanlık sistemi. Tabii bu dönemde millete gidilmesi gerekiyor, millete gitmek için de 330 oy gerekiyor. Bizim şu anda 330 oyumuz yok. MHP ile anlaşmak suretiyle bunu millete götürmek mümkün hale gelebilir. Biz de bu yolu takip ediyoruz. Esasen daha önce çok sayıda madde olsun deniliyordu ama maddeler azaltıldı. Daha ziyade tam başkanlık, adı da cumhurbaşkanlığı olacak. Sistem olarak başkanlık ama adı cumhurbaşkanlığı olacak."

''BAHAR AYLARINDA BİR REFERANDUMLA NETİCELENDİRİLEBİLİR''

Başbakan Binali Yıldırım'ın MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile görüşmesini hatırlatan Eroğlu, teklifin orada MHP'ye verildiğini, MHP'nin gerekli incelemesinin ardından oylanmak üzere Meclis'e sevk edileceğini açıkladı.

Eroğlu, "Muhtemelen 330'un üzerinde oy alacağını tahmin ediyoruz. Diğer partilerden de buna katılacaklar var benim bildiğim kadarıyla. Dolayısıyla millete gidecek. Belki önümüzdeki bahar aylarında bir referandumla neticelendirilebilir diye düşünüyorum. Bu da hakikaten çok hayırlı olacak. Artık bundan sonra koalisyon dönemleri kapanacak, istikrarlı, kararlı, 2023, 2053, 2071 hedeflerine doğru yürüyen bir Türkiye olacak" ifadelerini kullandı.

"İçinde başbakanlığın olmadığı yeni bir sistemden mi bahsediyoruz?" sorusu üzerine ise Eroğlu, "Yeni sistemde başbakanlık olmayacak. Genelde cumhurbaşkanı ve yanında muhtemelen, Amerika'da başkan yardımcısı var, bizde belki birden fazla cumhurbaşkanı yardımcısı olabilir. Bakanlar dışarıdan gelecek. Parlamento, vekiller kanunları hazırlayacak. Yasama ayrı yürütme ayrı bir şekilde sistem yürüyecek. Böyle bir sistem düşünülüyor" yanıtını verdi.

Siyasi yarışın hangi makam için yapılacağının sorulması üzerine ise Bakan Eroğlu, "Tabii bundan sonra partili cumhurbaşkanlığı için yapılacak" dedi.

"Partili cumhurbaşkanı şart diye düşünüyoruz" diyen Eroğlu, bu yüzden kısa vadede bir seçimi öngörmediklerini, seçimlerin normal zamanı olan 2019'da yapılacağını aktardı.

Kendisinin de seçimlerin 5 yılda bir yapılmasından yana olduğunu dile getiren Eroğlu, şunları kaydetti:

"2019 seçimlerinde de aşağı yukarı bütün mahalli idare, cumhurbaşkanlığı ve genel seçimlerin birlikte yapılacağı bir dönem olur. Artık bundan sonra seçimlerin bölük pörçük değil 5 yılda bir yapılmasında fayda var. Her seçim ülkeye çok şey kaybettiriyor. Seçim zamanı birtakım işler aksıyor netice itibarıyla. En az 1-2 ay seçmenlerle bir arada oluyorsun. Ben sürekli seçime karşıyım. 5 yıl devam etsin diye bir düşüncemiz var. Doğrusunun da bu olacağına inanıyoruz. Hayırlı olur inşallah. Milletimiz için hayırlı bir neticeyle sonuçlansın."

"MHP’nin anayasa teklifine olumlu yaklaşmasına karşın, ana muhalefet Partisi CHP'nin Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 'Başkanlık rejim tartışmasıdır' diyerek, itiraz ediyor. CHP'nin bu tutumunu nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusu üzerine Bakan Eroğlu, "CHP'nin daha metni okumadan böyle karar vermesi garabettir. Biz diyoruz ki 'Gelin bakalım, metni okuyalım birlikte.' Yine reddedeceksen et" yanıtını verdi.

Başbakan Binali Yıldırım'ın, AK Parti TBMM Grubu'nda CHP'ye çağrıda bulunduğunu anımsatan Eroğlu, teklifi, içeriğini bilmeden peşinen reddetmenin yanlış olduğunu belirtti.

"Rejim falan değişmez. Demokrasi, cumhuriyet rejim bu. Kimsenin rejimi değiştirmeye niyeti yok" diyen Eroğlu, şunları söyledi:

"Kararlı, gerçekten dirayetli bir yönetim olsun, o anlayış içindeyiz. Artık Türkiye'ye bu sistem dar geliyor. Türkiye çok büyüdü artık, gelişti. Bütün dünyada gelişmiş ülkelere bakarsanız, Amerika eğer başkanlık sistemi değil de başka bir sistemle yönetilse Amerika çoktan başaşağı giderdi. Tutan başkanlık sistemi. Fransa, diğer ülkeler de... Bunu özellikle dikkate almak gerekir. CHP’nin tavrı yanlıştır. Bunu en azından nezaketen okuyup 'Şu hususları şöyle şöyle değiştirsek' dese biz her şeye açığız. Tenkite açığız. Maksadımız ülke için en iyi anayasayı yapmak, gayemiz bu. Başka bir gayemiz yok. Buyrun gelsinler, açık her şey. CHP içindeki bazı vatanını, milletini seven vekillerin de bu konuda destek vereceklerine inanıyorum."

Bakan Eroğlu, "CHP'nin rejim tartışmasıyla ilgili başka bir iddiası olabilir mi " sorusuna karşılık, "Başka bir iddiası var, bunu başka bir şeye çekmek istiyor. Başkanlık sistemini arzu etmiyor, başka yöne çekmek istiyor. Milleti yanıltmak, başka istikametlere yönlendirmek için yapılan bir hareket. Yoksa rejim tartışması asla söz konusu değil, bunu altını çizerek söylüyorum. Biz, demokrasi ve cumhuriyetten başka bir sistem teklif etmiyoruz ki, aynı sistem. Daha güçlü bir yönetim sadece fark bu, tam başkanlık" değerlendirmesinde bulundu.

"ÇOK FAZLA TÜNEL AÇTIK"

Koalisyon dönemlerinde bütün bakanlıkların "Parsellendiğini", projelerin çoğunun bitmediğini kaydeden Eroğlu, 2003'te Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğüne geçtiği zaman, kendilerinden önceki hükümetin "gider ayak bin 800 ihale verdiğini" gördüğünü, bunların toplam maliyetinin ise o dönemin parasıyla 82 katrilyon olduğunu anlattı.

Geçmişte baraj inşaatlarının bitmediğine işaret eden Bakan Veysel Eroğlu, "Siyasi istikrar olunca işler, en ekonomik, en verimli şekilde bitiriliyor. Biz, 411 baraj yaptık, bin tane gölet, hükümetimiz 19 bin 500 kilometre bölünmüş yol inşa etti. Almanya'da bir eski bakan bana dedi ki 'Sizde çok büyük projeler var, bizde yok.' dedi. Dünyada en önemli projeler, Marmaray, Boğaz geçişi, şimdi Çanakkale 1915 Köprüsü, bunlar hayal edilemeyecek şey" diye konuştu.

Eroğlu, çok fazla tünel açtıklarını, yıllardır bitirilemeyen Bolu Tüneli'nin AK Parti iktidarı tarafından yapıldığını anımsatarak, "Yüzlerce tünel var, sadece Karayolları değil, biz DSİ olarak Deriner Barajı'nda 12 dev tünel açtık. Bunların içinde Bolu Tüneli'nden uzun olanlar var" ifadesini kullandı.

Bakan Eroğlu, Suruç için 17 bin 34 metrelik dev tünel ile Melen'de 5 bin 511 metrelik tüneli inşa ederek, Türkiye'ye kazandırdıklarını bildirdi.

"GELSİNLER CHP'LİLER TARTIŞALIM"

Geçmişte başlayan ancak bitirilemeyen projelerin Türkiye için büyük bir yük olarak görüldüğünü, bunun da enflasyonun temel sebebi olduğunu vurgulayan Bakan Eroğlu, "Bölük pörçük yatırımlar yapıyorsunuz, onu bitiremediğiniz zaman nemasını alamıyorsunuz. Dolayısıyla o ülke ekonomisine yük oluyor" dedi.

Eroğlu, konuşmasına şöyle devam etti:

"Ülkenin kalkınması açısından, süratli karar vermek ve dış politikada gerçekten kararlı bir tutum takip etmek açısından tam başkanlık sistemi veya tam cumhurbaşkanlığı sistemi en güzel sistemdir. Ben bunu çok açık şekilde söylüyorum. Gelsinler CHP'lilerle tartışalım, buyursunlar, aksini iddia etsinler veya eksik varsa, söylesinler. Bunun için açığız biz."

Sayfa Yükleniyor...