Virüslere karşı ‘VIP’ nanoparçacık yöntemi

Bilim insanları, virüslerin neden olduğu enfeksiyonları tespit etmek ve ortadan kaldırmak için virüs etiketlenmiş nanoparçacıklar kullanmayı amaçlıyor.

Virüslere karşı ‘VIP’ nanoparçacık yöntemi

Biyoloji ve tıp alanında nano teknolojinin faydalarından giderek daha fazla yararlanmaya başlayan bilim insanları, kalp hastalıkları tedavisinde kök hücrelere nanoparçacık takviyesi sunmalarının ardından, şimdi de virüslerle mücadelede nanoparçacıkları kullanmaya hazırlanıyor.

İsviçreli araştırmacılar, vücuda giren virüsleri tespit edecek ve bir gün onları imha etmek için savaşacak nanoparçacıklar geliştirmeye çalışıyor.

Bağışıklık sistemi, virüsler vücuda girdiği zaman karşılaştığı tehdide spesifik olarak antikorlar üretiyor. Antikorlar ile virüsler arasında yaşanan savaş üç şekilde sonuçlanabiliyor: Virüsler zarar oluşturmadan yok ediliyor, geçici bir hastalığa neden olduktan sonra etkisiz hale getiriliyor veya en kötü ihtimalle vücutta kontrolsüz bir şekilde yayılıyorlar.

Bilim insanları, virüs enfeksiyonlarıyla mücadele için ‘yapay’ antikorlar geliştirerek ilk ihtimali daha güçlü kılmak istiyor. Geliştirilecek olan antikorlar ilk olarak virüsleri tespit etmek için kullanılacak, ileriki safhalarda ise daha büyük müktarlarda üretilip virüslerin üzerine salınacak.

VİRÜSE KARŞI ‘VIP’
Kuzey İsviçre Uygulamalı Bilimler ve Sanatlar Üniversitesi’nden Patrick Shahgaldian ve meslektaşlarının geliştirmek istediği yapay antikorlar, basit bir mantığa dayanıyor: Virüsü tespit et, virüsün kopyalarını nanoparçacıklara yerleştir ve ortaya çıkacak virüs-nanoparçacık bileşimiyle asıl virüsü imha et.

ArsTechnica’nın haberine göre, Shahgaldian ve meslektaşları virüslü nano parçacıkları üretmek için iki yöntem üzerinde çalışıyor. Birinci yöntem, bağlayıcı kimyasallar kullanarak virüsü bir silika nanoparçacık (SNP) üzerine yapıştırmak. Ancak burada kullanılabilecek kimyasalların vücuda aşırı zararlı olması gibi olumsuz bir faktör mevcut.

İkinci yöntem ise, SNP’nin ‘organosiloxane’ polimeriyle kaplanmasıyla gerçekleştiriliyor. Polimer tabakasıyla örtülen virüs etiketli parçacık (VIP), ultrasona tabi tutularak virüsten ayrıştırılıyor.

Virüslere karşı ‘VIP’ nanoparçacık yöntemi  - 1

SONUÇLAR BAŞARILI
SNP’yi kaplayacak tabaka için optimum kalınlığı belirleyen araştırmacılar, daha sonra elde ettikleri VIP’i virüs enfesiyonlu kan serumunda test etti. 30 dakika sonra, düşük yoğunlukta virüslerin yüzde 88’i VIP’ler tarafından sarıldı. VIP’ler, virüs bulaşmış su çözeltisinde daha büyük bir başarı gösterdi.

Shahgaldian, elde edilen ilk başarının ardından, VIP’leri tedavi amaçlı kullanmak istediklerini belirtti. İsviçreli bilim insanı, yeni virüs çeşitleriyle savaşacak nanoparçacıkların geliştirilmesi halinde ileride büyük miktarlarda yapay antikor üretebileceklerini ifade etti.

Sayfa Yükleniyor...