Vücutlarını kuş tüyüyle süslüyorlardı

Neandertallerin birçok kuştan elde ettikleri tüylerle kendilerine soğuktan koruyucu pelerin tarzı giysiler ve süslemeler yaptıklarını ortaya çıktı.

Vücutlarını kuş tüyüyle süslüyorlardı

Modern insanların atalarının sanat ve vücut süslemesine gösterdiği ilgiyi ortaya koyması açısından büyük önem taşıyan keşif, ilk insanların akrabası olarak kabul edilen Neandertallerin akbaba, küçük karga, kartal ve diğer kuş türlerinin tüylerini kullanarak kendilerine giysi yaptıklarını gösteren bulgular sundu.


Cebelitarık Boğazı’nda bulunan Gibraltar Müzesi araştırmacıları, Avrasya kıtasında 1.669 farklı bölgede yaptıkları incelemelerde, kuşların ve Neandertallerin yan yana yaşadıklarını gösteren antik yerleşim birimlerinde kazılar yaptı. İncelemeler sonucunda, Neandertallerin faaliyetleriyle yırtıcı kuşların kalıntıları arasında bir bağlantı olduğu anlaşıldı.

Plos One dergisinde yayımlanan araştırmada, Gibraltar Müzesi araştırmacıları, Cebelitarık Boğazı’nda yer alan Gorham, Vanguard ve Ibex Mağaraları’nda inceleme ve kazılar yaptı. Bulunan 604 kuş kemiğinin bazılarında, Neandertallerin kullandığı taş aletlerin izlerine rastlandı.

Araştırmacılar, incelenen kemiklerin 337’sinin kanat kemiği olduğu ve hepsinin taş aletlerin darbe izlerini taşıdığı belirtildi. Bu bulgunun, sıradan bir veri olmadığı ifade edildi ve Neandertaller ile kuşların arasındaki ilişkiye işaret ettiğine dikkat çekildi.

KARMAŞIK DÜŞÜNME YETENEKLERİ VARDI
Bilim insanları, Neandertallerin en çok kanat kemikleri üzerinde zaman harcamış olmalarının, et miktarı az olan kısımdaki tüyleri değerlendirmek istemelerine bağlı olduğunu düşünüyor.

Araştırmacılar Plos One’da yayımlanan makalelerinde, “Kanat kemikleri üzerinde taş aletlerle bu kadar fazla çalışılmış olması, Neandertallerin et ihtiyaçlarını karşılamaktan çok, tüyleri değerlendirmek istediklerini gösteriyor” ifadesi kullanıldı.

İtalya’nın antik Grotta di Fumane bölgesinde geçmişte yapılan çalışmalarda, bir zamanlar Neandertallerin yaşadığı bu yerleşim biriminde yontulmuş ve parçalanmış kuş kemikleri bulunmuştu. 2011’de yapılan benzer bir araştırmanın sonuçları Proceedings of the National Academy of Sciences dergisinde yayımlanmış ve bulunan kemiklerin ‘et temin etmek adına kullanışsız olduğuna’ dikkat çekilmişti. Araştırmada, Neandertallerin kuş tüylerini başta sembolik olarak kullandıkları ve vücutlarını süslemek için değerlendirdikleri öne sürülmüştü.

Plos One dergisinde yayımlanan en son araştırmada, bazı Neandertal yerleşim birimlerinde ‘kara tüylü kuşlara ait tasvirlerin’ bulunduğu ve kuş tüylerinin antik insanlar arasındaki kullanımına işaret edildiği belirtildi. Araştırmacılar, tüyler ile yapılan süslemelerin karmaşık düşünce yeteneğini ortaya koyduğunu, ilk insanlarda ve nesli tükenen akrabalarında “sanılandan çok daha üstün algısal yetenekler bulunduğunu” savundu. 

Sayfa Yükleniyor...