Ya sinema tarihini değiştirecek ya da…

11 yılda hayata geçen, görsel efektleriyle bir ilk olan, sinema tarihinin en pahalı yapımı ünvanını alan James Cameron'ın son filmi Avatar'la ilgili bilmek istediğiniz her şey...

Ya sinema tarihini değiştirecek ya da…

Bir yönetmen düşünün… Her filmiyle olay yaratan, Hollywood’da çalışmasına rağmen filmleri kült olan, kullandığı teknolojiler taklit edilemeyen, bilimkurgu denildiği zaman akla ik gelen isim. Ve bir film düşünün… 11 yılda hayata geçen, izleyenlere daha önce yaşamadıkları bir deneyim yaşatan, yüzde 60’ı dijital görüntülerden oluşan ve sinema tarihinde devrim yaratacağı iddiasıyla gösterime giren bir film…


''Sinema tarihine bakarsanız, iki müthiş devrim görürsünüz; ses ve renk. ‘Avatar’ ile üçüncü büyük devrim yapılıyor…’’ (Jeffrey Katzenberg, Dreamworks)

James Cameron’ın ‘Titanik’ten 12 yıl sonra çektiği, son yılların en büyük sinema olayı kabul edilen filmi, ‘Avatar’ bu hafta gösterime giriyor.

Cameron’ın 1994’ten beri kafasında olan proje ‘Titanik’ten sonra çektiği ‘Ghost of Abyss’, ‘Aliens of the Deep’ gibi belgesellerle birlikte teknik olarak şekillenmeye başladı. Cameron bu belgeseller için üç boyutlu çekim yapabilen kameralar geliştirdi ve bu kameralar birkaç 3D filmde kullanıldı.

Usta yönetmen, hikâyesini de geliştirdiği filmi teknolojinin yeterli olmaması, bütçenin fazla olması ve diğer projesi ‘Battle Angel’a öncelik vermesi nedeniyle uzun süre hayata geçiremedi. Ama daha sonraki gelişmelerin Cameron’ın istediği şekilde gerçekleşmesiyle ‘Avatar’ çekime hazır hale geldi.

Ya sinema tarihini değiştirecek ya da…  - 1

200 milyon dolarlık bütçe, daha önce kullanılmamış tekniklerle ve klasik Hollywood yıldızlarının olmadığı bir kadro ile birçok testten sonra Avatar’ın çekimine başlandı.

Çekimlerin yapıldığı zaman konusu sır gibi saklanan filmden ilk bilgiler ve görseller gelmeye başladıkça filme olan merak da artmaya başladı. San Diego’da yapılan ön gösterimde filmi ilk izleyenler özellikle görsel açıdan filme hayran kaldılar.

Filmin hikâyesi 22. yüzyılda, Dünya’nın kaynaklarının tükendiği bir zamanda, Pandora adlı bir uyduda geçiyor. Bir gaz devinin yörüngesinde dönen Pandora, on ayak uzunluğunda, mavi insansı görünümlü, kabile kültürünü benimsemiş, saldırıya uğramadıkları sürece barışçıl olan Na'vi halkına ev sahipliği yapmaktadır. İnsanlar, Pandora'nın havasını solunamadıkları için, akıl bağlantısı aracılığıyla kontrol edilebilen insan ve Na'vi karışımı Avatarlar üretirler.

Felçli denizci Jake Sully, gizli bir proje olan Avatar programına gönüllü olur. Bir Na'vi prensesine aşık olan Sully, kendisini Pandora'yı gün geçtikçe tüketen insan ordusu ile Na'vi halkının arasındaki çatışmanın ortasında bulur.

Ya sinema tarihini değiştirecek ya da…  - 2

İzleyenlerin ‘uzay westerni’ olarak yorumladığı, ünlü sinema eleştirmeni Roger Ebert’ın tam not verdiği ‘Avatar’a Empire sinema dergisi de 5 yıldız verdi.

Ya sinema tarihini değiştirecek ya da…  - 3

Sinema tarihini değiştirecek film, ‘Avatar’ 18 Aralık’ta sinemalarda…



Ya sinema tarihini değiştirecek ya da…  - 4

ÇITA HEP ONUNLA YÜKSELİYOR
‘Avatar’ elbette görselliği ve efektleri ile heyecanlandıran bir film olsa da beklentileri yükselten asıl unsur tabii ki James Cameron…

‘Pirana 2’ ile başladığı kariyerinde her zaman çığır açan yapımlara imza atan Cameron, ilk çıkışını ‘Terminatör’ ile yaptı. Sinema tarihine en önemli figürlerinden birini kazandıran ‘Terminatör’, karamsar atmosferi, benzeri olmayan karakterleri ve sahneleriyle kısa sürede klasikleşti.

EFSANENİN BAŞLANGICI
1986 yılında ise Cameron, bilim kurgu tarihinin en iyi filmlerinden birinin, ‘Yaratık/ Alien’ın devamını üstlendi. Herkesin büyük bir risk olarak değerlendirdiği proje, sinema tarihine en iyi devam filmlerinden biri olarak geçti. Hatta bu başyapıtı ilkinden daha iyi olarak yorumlayanlar da oldu.

EN AZ BİLİNEN FİLMİ
Usta yönetmen 1989’da en özel ve filmografisinin en az konuşulan filmini yönetti. ‘The Abyss’ görsel efekt bakımından yine çok üst düzeyde olsa da aksiyondan çok drama ağırlık vermesi ve hikayesiyle diğer filmlerinden biraz daha farklı değerlendirildi. Yine de su sütunlarının efekti ve finaliyle ‘The Abyys’ yönetmenin hayranlarının en sevdiği filmlerden biri oldu.

MAHŞER GÜNÜ’NE HOŞGELDİNİZ!
Cameron, 1991 yılında sadece kendi filmografisinin en iyisine değil sinema tarihinin en önemli filmlerinden birine imza attı. Öncülünün çok ötesinde olan ‘Terminatör 2: Mahşer Günü’ görsel efektleriyle beyazperdeye damgasını vurdu. Görsel efektleri, hikayesi, kurgusu, karakterleri, sahneleri- özellikle T-1000’in olduğu sahneler- ve beyazperdenin en önemli yaratıcılarından görsel efekt süpervizörü ve makyaj sanatçısı Stan Winston’ın tasarımlarıyla ‘Terminatör 2’ aşılamaz bir başarı elde etti.

Ya sinema tarihini değiştirecek ya da…  - 5 'Terminator 2'

ZAYIF BİR FİLM
Cameron, ‘Terminatör 2’den üç yıl sonra kariyerinin en zayıf filmlerinden birini çekti. Kendini bilgisayar pazarlamacısı olarak tanıtan ajan Harry Tasker’ın hikayesini anlattığı ‘Gerçek Yalanlar/ True Lies’ gişede büyük başarı yakalasa da önceki başyapıtlarının çok uzağında kaldı.

‘DÜNYANIN KRALI’ OLUYOR
Herkes Cameron’dan yeni bir bilimkurgu beklerken o, 1997 yılında ‘Titanik’le seyirciyle buluştu. Tarihin en büyük deniz kazalarından birini tüm ihtişamıyla perdeye aktaran yönetmen yedinci sanatın en çok konuşulan yapımına imza atmış oldu. 11 dalda Oscar kazanan ‘Titanik’ aynı zamanda sinema tarihinin en fazla izlenen filmi oldu. Cameron’ın sadık hayranları ‘Titanik’i sevmeseler de o kendini çoktan ‘dünyanın kralı’ ilan etmişti.

‘Titanik’ten sonra televizyon için filmler ve belgeseller çeken, yapımcılık yapan ve yeni teknolojiler geliştiren Cameron’ın bir sonraki projesi ise 10 çizgi romandan oluşan ‘Battle Angel’. Her filmiyle çıtayı yükselten son 30 yılın en büyük yönetmenleri arasında yer alan bu bilim kurgu ustasının her yeni projesi potansiyel bir gişe canavarı ne de olsa…

En fazla hasılat yapan filmler (ABD)
1- Titanik (600 milyon dolar)
2- Kara Şövalye 533 (milyon dolar)
3- Yıldız Savaşları (460 milyon dolar)
4- Shrek 2 (436 milyon dolar)
5- E.T. (434 milyon dolar)
6- Yıldız Savaşları: Bölüm I - Gizli Tehlike (431 milyon dolar)
7- Karayip Korsanları: Ölü Adamın Sandığı (423 milyon dolar)
8- Örümcek Adam (403 milyon dolar )
9- Transformers: Yenilenlerin İntikamı (402 milyon dolar)
10-Yıldız Savaşları: Bölüm 3 - Sith’in İntikamı (380 milyon dolar)

En fazla hasılat yapan filmler (Dünya)
1- Titanik (1.84 milyar dolar)
2- Yüzüklerin Efendisi. Kralın Dönüşü (1.1 milyar dolar)
3- Karayip Korsanları: Ölü Adamın Sandığı (1.06 milyar dolar)
4- Kara Şövalye (1.01 milyar dolar)
5- Harry Potter ve Felsefe Taşı (968 milyon dolar)
6- Karayip Korsanları: Dünyanın Sonu (958 milyon dolar)
7- Harry Potter ve Zümrüadanka Yoldaşlığı (937 milyon dolar)
8- Harry Potter ve Melez Prens (925 milyon dolar)
9- Yıldız Savaşları: Bölüm I – Gizli Tehlike (922 milyon dolar)
10- Yüzüklerin Efendisi: İki Kule (921 milyon dolar)

Önceki James Cameron filmlerinin gişeleri (Dünya)
Titanik (1997) - 1.84 milyar dolar
Terminatör 2: Mahşer Günü (1991) – 516 milyon dolar
Gerçek Yalanlar (1994) - 365 milyon dolar

En yüksek bütçeli filmler
1- Karayip Korsanları: Dünyanın Sonu (300 milyon dolar)
2- Örümcek Adam 3 (260 milyon dolar)
3- Harry Potter ve Melez Prens (250 milyon dolar)
4- Karayip Korsanları: Ölü Adamın Sandığı (225 milyon dolar)
5- Narnia Günlükleri: Prens Caspian (225 milyon dolar)
6- X-Men: Son Direniş (210 milyon dolar)
7- Superman Dönüyor (210 milyon dolar)
8- King Kong (207 milyon dolar)
9- Quantum of Solace (200 milyon dolar)
10-Örümcek Adam (200 milyon dolar)

Gişede en büyük fiyaskolar
- Plüto Nash'in Maceraları - Bütçe: 100 milyon dolar ABD gişe: 4.4 milyon dollar

- Battlefield Earth - Bütçe: 75 milyon dolar ABD gişe: 21 milyon dollar

- Land of Lost - Bütçe: 100 milyon dolar ABD gişe: 65 milyon dollar

- Gigli - Bütçe: 54 milyon dolar ABD gişe: 6 milyon dollar

- Town & Country - Bütçe: 90 milyon dolar ABD gişe: 6.7 milyon dollar

- Kedi Kadın - Bütçe: 100 milyon dolar ABD gişe: 40 milyon dollar

- İstila - Bütçe: 80 milyon dolar ABD gişe: 15 milyon dollar

- Rollerball - Bütçe: 70 milyon dolar ABD gişe: 19 milyon dollar

- The Spirit - Bütçe: 60 milyon dolar ABD gişe: 19.8 milyon dolar

Sayfa Yükleniyor...