Yağmur altında itaatsizlik ve tekme

BDP'lilerin başlattığı 'sivil itaatsizlik' eylemi gergin başladı. Çadırların sökülmesine tepki gösteren milletvekilleri yol ortasında oturma eylemi yaptı, eylem yağmur altında sürdü. Birçok gözaltının gerçekleştiği Batman'da BDP'li Bengi Yıldız sivil polis otosuna tekme attı.

Güneydoğu'da 'sivil itaatsizlik' eylemi çarpıcı görüntülere sahne oldu. Batman'da Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) tarafından kurulan çadır mahkeme kararıyla kaldırıldı.


BDP tarafından Turgut Özal Bulvarı'ndaki boş alanda geçtiğimiz hafta kurulan ve ''Demokratik Çözüm Çadırı'', Batman 2. Sulh Ceza Mahkemesi'nin kararı üzerine polis tarafından gece söküldü.

Kaldırılan çadırda bir ruhsatsız tabanca ve fişekleri, bir sapan, 34 kar maskesi, çok sayıda Öcalan posteri, çok sayıda örgüt mensubuna ait fotoğraf, örgütsel içerikli poster, bayrak ve afişler ele geçirildi.

Çadırın kaldırılmasına tepki gösteren BDP'liler ilginç bir eyleme imza attı. BDP Grup Başkanvekilleri Bengi Yıldız ve Ayla Akat Ata ile Belediye Başkan Vekili Serhat Temel, trafiğe açık yolda oturma eylemi başlattı.

Alana toplanan partilileri uyaran polis, grubun dağılmaması üzerine BDP Milletvekili Bengi Yıldız'ın da aralarında bulunduğu eylemcileri yaka paça yoldan çıkardı. Polis müdahale sırasında gözyaşartıcı gaz, basınçlı su ve cop kullandı.

Oturma eyleminin sürdüğü sırada yol trafiğe kapatıldı ve milletvekilleri Bengi Yıldız, Ayla Akat Ata ile Belediye Başkan Vekili Serhat Temel dışındaki yaklaşık 50 kişiyi gözaltına aldı. Gözaltına alınanlar arasında BDP İl Başkanı Saadet Becerikli de bulunuyor.

Polisin ikna çabalarına rağmen Yıldız, Ata ve Temel eylemini sürdürdü. Bunun üzerine polis yolu trafiğe açtı ve ilginç görüntüler ortaya çıktı. Polisler üç kişilik eylemi görüntülemeye çalışan kameraları eliyle engelledi.

BDP'Lİ YILDIZ POLİS ARACINA TEKME ATTI
Oturma eyleminin sürdürdüğü sırada, sivil bir polis otomobili bölgeye geldi. BDP Milletvekili Bengi Yıldız, araçta bulunan sürücü ile bir süre tartıştıktan sonra araca tekmeledi. Bunun üzerine araç olay yerinden uzaklaştı.

Üç eylemci, daha sonra oturma eylemlerini yağmur altında ellerine şemsiye alarak sürdürdü. BDP'liler, aralarında Batman Baro Başkanı Yusuf Tanrıseven, İHD Batman Şube Başkanı Osman Kümteş ile bazı sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin bulunduğu heyetin ikna çabasıyla oturma eylemini bitirdi.

Trafiğe açık yoldaki oturma eylemlerini sona erdiren Bengi, Akat ve Temel, Turgut Özal Bulvarı'ndan Şirinevler Mahallesi'nde bulunan belediye binasına kadar yürüdü.

Bu arada olaylarda gözaltına alınan 50 kişi serbest bırakıldı.

DEMİRTAŞ: CEM BOYNER BAŞBAKAN OLSA...
Bir diğer 'sivil itaatsizlik' merkezi Diyarbakır'dı. Diyarbakır'da da kurulan çadır söküldü ve eyleme sadece seçilmişlerin katılmasına izin verildi.

Öğle saatlerinde BDP'nin seçim otobüsüyle eylem alanına gelmeye çalışan BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, yardımcısı Gültan Kışanak, DTK Genel Başkanı Ahmet Türk, yardımcısı Aysel Tuğluk, Mardin Miletvekili Emine Ayna, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ve ilçe belediye başkanlarının yolu Koşuyolu Parkı önünde panzerler ve çevik kuvvet ekipleri tarafından kesildi.

BDP'lilerin görüştüğü polis amirleri ise sadece miletvekilleri ve belediye başkanlarına izin verileceğini bildirdi. Bunun üzerine Selahattin Demirtaş, Ahmet Türk ile milletvekilleri ve belediye başkanları oturma eylemi başlattı. Alana taleplerin yer aldığı pankartlar asıldı. Çevre yollarda toplanan ancak polislerin önlerini kestiği vatandaşlar ise uzaktan PKK ve Abdullah Öcalan lehine sloganlar atarak oturma eylemi başlatanlara destek verdi. BDP ve DTK'lılar konuk evinin önünde oturma eylemi yaparken, polis polis helikopteri ise sürekli alanın üzerinden uçtu.

Oturma eylemi öncesi kısa bir konuşma yapan BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, şunları söyledi: "Şu anda sayın Başbakan'ın yerinde Cem Boyner olsaydı, 'nin temel sorunları diyalogla kısa sürede çözülürdü. Sayın Boyner, son derece ileri açıklamalarda bulundu. Aklın yolu birdir. Bu ortaya koymuş oldukları anayasa çerçevesi, çözüm yolları, yöntemleri bütün bunlar Türkiye'nin yapması gereken şeylerdir. Elbetteki sorunlar diyalogla çözülülür ve tüm kanalların sayın Öcalan dahil olmak üzere açık olması gerekiyor."

Sayfa Yükleniyor...