Yargı reformu Meclis'ten geçti

Hükümet ile özellikle ana muhalefet arasında tartışmaya neden olan yargı reformu tasarısı, Meclis Genel Kurulu’ndan gece yarısı geçti.

Yargı reformu Meclis'ten geçti

Adalet Komisyonu’ndaki görüşmeleri oldukça gergin başlayan ve komisyonun CHP'li üyelerini istifaya kadar götüren yasa Meclis’ten geçti.

Genel Kurul’da kabul edilen yasayla yüksek yargı yeniden yapılanacak. Yargıtay'ın 32 olan daire sayısı 38'e, Danıştay'ın 13 olan daire sayısı ise 15'e yükselecek.

Düzenleme, Yargıtay ve Danıştay'ın bir dairesindeki iş yükü normal çalışma ile karşılanamayacak duruma gelmişse, işlerin başka bir daireye sevk edilebilmesinin de önü açılıyor. Yargıtay dairelerinde üye sayısı yeterliyse, bazı dosyalara iki heyet halinde de bakılabilecek.

Yasa yüksek yargıya çok sayıda istihdam imkanı da sağlıyor. Yargıtay, Danıştay ve Adli Tıp Kurumu'na 722 kadro tahsis edilecek. Kıdemli kadro sıkıntısını aşabilmek için de Yargıtay Birinci Başkanlık Kurulu üyeliğine seçilebilmek için en az 4 yıl Yargıtay üyeliği yapma şartı kaldırılıyor.

Kamuoyunda Haberal düzenlemesi olarak bilinen tazminat konusu da yasanın dikkat çeken maddelerinden biri. Buna göre artık hakim ve savcılara görev nedeniyle tazminat davası açılamayacak; davalar doğrudan devlete açılacak.

ERGİN: ATACAĞIMIZ ADIMLAR BELLİ
Yasa tasarısının kabul edilmesinin ardından teşekkür konuşması yapan Adalet Bakanı Sadullah Ergin, yüksek yargıda yapılan güçlendirmeyle birlikte 'de uzun yargılamaları önleyecek önemli bir adım atmış olduklarını belirtti.

Ergin, ''Bundan sonra atacağımız adımlar da bellidir, belirgindir, öngörülebilir adımlardır. Bu öngörülebilir adımlarımız AB yetkilileri, Venedik Komisyonu, Avrupa Konseyi, Avrupa Parlamentosu ve Türkiye'deki akademisyenler tarafından da önemli ölçüde refere edilmektedir'' dedi.

Bakan Ergin, bundan sonra getirecekleri düzenlemeler arasında ceza yargılamasında uzlaşma müessesinin daha etkin hale getirilmesi, hukuk uyuşmazlıklarında arabuluculuk müessesinin bulunduğunu kaydederek, istinaf mahkemelerinin devreye alınmasıyla beraber yüksek yargıda iş yükünün azaltılmasında önemli bir mesafe katetmiş olacaklarını söyledi.

Dün kamuoyuyla paylaştıkları ilk derece mahkemelerinden yüksek yargıya gelen işin azaltılması konusundaki tedbirler paketini görüşe sunduklarını belirten Ergin, ayrıca insan kaynaklarını güçlendirecek adımların peşinden geleceğini, Adil Tıbbın reforme edilmesine ilişkin taslağın hazırlık aşamasında olduğunu, son olarak da sırada icra iflas sisteminin yeniden gözden geçirilmesine ilişkin mevzuat düzenlemesi bulunduğunu ifade etti.

Adalet Bakanı Ergin, ''Bu parlamento, gerek altyapı gerek Türk hukuk mevzuatının tepeden tırnağa yenilenmesi noktasında çok önemli adımlar attı, önemli reformlara imza koydu. Temenni ediyorum ki bu düzenlemeler, kronikleşmiş olan Türk yargısının sorunlarını küçültsün, milletimin acil bekleyen adalet duygusunu tatmin noktasında önemli hizmetler versin'' diye konuştu.

''MİLLET BUNUN HESABINI SORACAK''
CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce de bu akşam itibarıyla farklı bir Türkiye'nin olduğunu savunarak, ''Bakan önünde düğme ilikleyen milletvekilleri vardı, ama artık bakanlar ve milletvekilleri önünde düğme ilikleyen hakimler olacak.

Türkiye'de kimsenin hukuk güvenliği kalmamıştır. Tuz kokmuştur. Siz yasama yetkisini zaten Genel Başkanınıza devretmiştiniz, yargı yetkisini de devrettiniz. Getirdiğiniz düzenlemelerle YÖK üyelerini teslim almış olabilirsiniz, ama yargıçları teslim alamayacaksınız. Türkiye'de yargıçların vicdanı vardır ve sizden hesap soracaklar'' şeklinde konuştu.

Sayfa Yükleniyor...