Yargıtay: Yeni dairelere gerek yok

Yargıtay Başkanlar Kurulu toplantısında, ''Bölge adliye mahkemeleri faaliyete geçirilecekse yeni daireler kurulmasına gerek olmadığı'' görüşü dile getirildi.

Yargıtay'ın yapısının değiştirilmesi ve yeni daireler kurulmasına ilişkin kanun tasarısını görüşmek üzere toplanan Yargıtay Başkanlar Kurulu toplantısı sona erdi.

Kurul'da tasarıyla ilgili Yargıtay'ın görüşünün, yarın TBMM'deki görüşmeler sırasında iletilmesi benimsendi.

Buna göre, bölge adliye mahkemelerinin Haziran ayında faaliyete geçirileceğinin Adalet Bakanı Sadullah Ergin tarafından açıklandığı belirtilerek, ''Bölge adliye mahkemeleri faaliyete geçirilecekse yeni daireler kurulmasına gerek olmadığı'' görüşü yarınki görüşmeler sırasında dile getirilecek.

TBMM'deki görüşmelere gidecek olan Yargıtay üyeleri ayrıca, ''Bölge adliye mahkemelerinin faaliyete geçmesi nedeniyle Yargıtay'a yeni dosya gelmeyeceği için dairelerin ellerindeki mevcut işlerin 2-3 sene içerisinde bitirebileceği'' şeklindeki görüşü de yarın görüşmeler sırasında iletecek.
GERÇEKER: YASA ÇIKARSA UYGULARIZ
Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker de toplantıya yönelik soruları yanıtladı.

Başkanlar Kurulundan çıkan görüşlerin yarın tasarının görüşüleceği TBMM'deki komisyonda ilgililere aktarılacağını belirten Gerçeker, Başkanlar Kurulunda ''bölge adliye mahkemeleri'' faaliyete geçirilecekse dairesi sayısının artırılmasına gerek olmadığı'' sonucuna vardıklarını ve bunun Başkanlar Kurulunda oy birliğiyle kabul edildiğini bildirdi.

Gerçeker, Bölge Adliye Mahkemelerinin faaliyete geçirilmesiyle 2-3 yıl içinde Yargıtay'ın elindeki dosya sayısının eritilebileceğini, iş yükünün azaltılması için tek koşulun Bölge Adliye Mahkemelerinin bir an önce faaliyete geçirilmesi olduğunu ifade etti.

"POLEMİK OLSUN DİYE SÖYLEMİYORUM"
Bir gazetecinin ''Tüm uyarılarınıza rağmen tasarı yasalaşırsa tavrınız ne olacak?'' sorusu üzerine Gerçeker, ''Hiçbir şey. Yasama organının iradesine aykırı davranacak değiliz. Biz görüşümüzü açıklıyoruz, doğru olduğuna inandığımız şeyleri söylüyoruz. Ama yasa o şekilde çıkarsa elbette ki uygulayacağız. Başka yapacak bir şeyimiz yok. Ama bu tasarı Yargıtay'ı hantallaştırmaktan başka hiçbir işe yaramaz.

Ben bunları polemik konusu olsun diye söylemiyorum. Doğru olan şeyler olduğu için söylüyorum. Daha mantıklı bir tasarı ortaya çıkabilirdi ama şimdi ne Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru yolu açan yasal düzenlemede ne şimdi Yargıtay ile ilgili yapılan düzenlemede bizim görüşümüz alınmayınca biz bunları değerlendirme imkanı da bulamadık. Şu anda da tam anlamıyla bir değerlendirme yapmış değiliz. Ben dün 'ertelensin' talebinde bulunurken onu da göz önünde bulundurdum''

"YAPIYI TAMAMEN DEĞİŞTİRİYOR"
Yargıtay'daki dairelere yasa tasarısını gönderdiklerini, konunun basit olmadığını ifade eden Gerçeker, ''3 maddelik bu kanun tasarısını hafife almamak gerektiğini'' vurguladı.

''Yargıtay'ın yapısını tamamen değiştiriyor. Bütün daireler yeniden dizayn edilecek'' diyen Gerçeker, tasarıya göre Yargıtay'daki dairelerin iş bölümlerinin yeniden yapılacağını ifade etti.

Gerçeker, ''Bu kolay bir şey değil, dışarıdan basit görülebilir ama yıllardan beri o dairelerde görev yapan arkadaşlarımız içtihatları, kararları istikrara kavuşturmuşlar, belli standartlar oluşturmuşlar. Şimdi daireler yeniden kurulunca, iş bölümü yeniden yapılınca bunlar karma karışık olacak'' diye konuştu.

"YARARLI BİR ŞEY OLSA NEDEN KARŞI ÇIKALIM"
Hasan Gerçeker, bugün yaptıkları Başkanlar Kurulu toplantısında konuları enine boyuna konuşturlarını dile getirerek, ''Bütün arkadaşlarımızın görüşü bu şekilde. Hepimiz adalet hizmetine yıllarını vermiş insanlarız. Yararlı bir şey olsa biz niye karşı çıkalım.'' dedi.

2008'DEKİ İSTEK VE BUGÜN
Gerçeker, 2008'de Yargıtay'a 6 daire kurulması yönünde teklifte bulunduklarını anımsatarak, ''Bu teklifimizin gerekçesi 2010'da Bölge Adliye Mahkemelerinin faaliyete geçecek olmasıydı. 'Bölge Adliye Mahkemeleri kurulana kadar yeni dairelerle iş yükünü hafifletiriz' diye düşünüyorduk. O zamanki düşüncemizle şu anki düşüncemiz arasında bir çelişki yok. Haziran ayında Bölge Adliye Mahkemeleri faaliyete geçirilecekse elimizdeki iş yükü 2-2,5 senede bitirilir. Böylece Yargıtay'ın dünyada eşi görülmemiş hantal bir yapıya kavuşturulmasının da önüne geçilmiş olur'' diye konuştu.

Sayfa Yükleniyor...