Yarım asır sonra daha da ‘acı vatan’

50 yıl önce ekmek için gurbet yolunu tutan Türkler, Almanya'da 4. nesli yaşıyor. Yarım asır önce "acı vatan" diye niteledikleri Almanya, yıllar geçtikçe acılarına daha da acı katıyor.

Yarım asır sonra daha da ‘acı vatan’

50 yıl önce yeni Sirkeci’den trene bindiler. Birçoğu, değil başka bir ülkeyi gitmeyi, farklı bir şehir bile görmemişti. Dilini ve kültürünü bile bilmedikleri farklı bir ülkede yaşama tutunmaya, gelecekerlerini garanti altına alma hayaliyle düştüler yola...

Ancak yabancı oldukları bir ülkede ayakta kalabilmek hiç de kolay olmadı onlar için. En ağır, en zor işlerde çalıştılar. Maden, demir-çelik ve metal sanayinde Almanya söz sahibi olurken, Türkler bu başarıya alın terleriyle imza attılar.

Her şeye rağmen, zaman geçtikçe günlük yaşama daha çok katılmaya başladılar. Evlendiler, çocukları oldu. Çocuklarını da orada büyüttüler, torun sahibi oldular.

Bir Alman düşünürün Türk işçiler için “Biz işçi istedik, onlar insan çıktı. Sorunları vardı ama görmezden geldik” sözü birinci ve ikinci neslin yaşadıklarının bir itirafıydı aslında.

"Nasıl olsa bir gün dönerler" diye kimse tarafından umursamadılar. Ancak Almanya, 3 milyon Türk için hep "ikinci vatan" oldu.

SENELER SONRA GELEN UYUM
Fakat yıllar geçtikçe uyum için iki taraf da adım atmak ve bazı tavizler vermek zorunda kaldı.

Memleketlerinden uzakta geçen zaman, ayakta kalma mücadelesi veren Türklerin adeta ilacı oldu. Yarım asır önce memleketi geride bırakanlar, hayatlarından eskiye göre nispeten daha memnun.

Avrupa Birliği üyesi olmak için çabalayan ’ye artık sadece yakınlarıyla hasret gidermek ve gezmek için gidiyorlar.

KORKMAZ: KESİN DÖNÜŞ YAPMAM
45 yıl önce Balıkesir’in Gönen ilçesinden Almanya’ya gelen Ayşe Korkmaz, 35 yıl metal işçisi olarak çalıştı.

Emekliliğin keyfini yine bu ülkede sürdüren Korkmaz, “Almanya’yı çok seviyorum. Burada yaşamak güzel, arada sırada Türkiyeye gidiyorum ama temelli dönmeyi düşünmüyorum” diye konuştu.

'RÜZGAR' TERSİNE DÖNMEYECEK
1963 yılında memleketten kalkıp Düseldorf’a göçen Mustafa Rüzgar da torunları için Türkiye’ye dönmeyi düşünmüyor.

Rüzgar, “Çok sıkıntı çektik ama şimdi alıştık. 50 yıl boyunca tüm seçimlerde oy kullandım. Paraya acımayıp her seçimde, belediye seçiminde bile Türkiye’ye gittim” dedi.

MEMLEKETE GİTMEK KOLAY DA...
Göçtükleri Almanya’da “yabancı”, Türkiye’de ise “Almancı” olanlar, yani iki ülkeye de ait olmayıp arada kalanlar, bugünlerde en çok “Dönsek ne yapacağız?” sorusuna yanıt arıyorlar.

Yarım asır sonra daha da ‘acı vatan’  - 1

KILIÇ: ADAPTE OLAMAYIZ
Babası sayesinde Almanya'ya giden Ayten Kılıç, “30 yıldır buradayız, dönsek adapte olamayız ki... Yine aynı şeyler yaşanacak. Açıkçası uyum sağlayamayız diye korkuyorum” diyerek duygularını dile getirdi.

İŞSİZLİK ALMANYA’NIN DA KABUSU
Almanya’da işsizlik oranı yüzde 8 düzeyinde bulunuyor. Göçmenler arasında ise bu oran yüzde 20’ye kadar çıkıyor.

ÖZTÜRK: VASIFSIZ OLAN TUTUNAMAZ
Almanya’da yıllarca sendikacılık yapan Nihat Öztürk, 500 bin Türk gencinin işsiz olduğuna dikkat çekerek, “Vasıfsız olan hiçkimse artık Almanya’da tutunamaz” diye konuştu.

İŞSİZLİK MAAŞI CAN SİMİTLERİ OLDU
Ülkede yaşayan binlerce Türk, işsizlik maaşıyla geçinmeye çalışıyor.

Onlardan biri olan Orhan Yılmaz, 30 yıldır Almanya'da yaşamasına rağmen 15 yıldır işsiz.

Devletten aldığı maaşla ve gündelik işler yaparak geçinen Yılmaz, "memlekette nasıl bir durumla karşılaşacağını bilmediği için dönmek istemediğini" ifade etti.

POYRAZ: 5 BİN EURO’YU BİR ARADA GÖRMEDİM Kİ!
Almanya’ya en son gidenler ise umduğunu bulamamanın hayal kırıklığını yaşıyor. Çünkü dünyanın sayılı büyük güçlerinden biri olarak kabul edilen Almanya da Avrupa'daki birçok ülke gibi zor günler geçiriyor.

İzmir’in Menemen ilçesinden gelen Cemil Poyraz da gurbette olmanın pişmanlığını yaşayanlardan.

Poyraz, “4 yıl önce geldim. Türkiye'de dolmuş şoförüydüm, burada da aynı işi yapıyorum. Oradan burası toz pembe görünüyor. Akrabalar ‘5 bin Euro gönder’ diyorlar, bu kadar parayı bir arada görmedim ki!” dedi.

TÜRKLER CEZAEVİNİ MESKEN TUTTU
17 yıldır Almanya’da dergi çıkaran Ali Gültekin ise cezaevlerinde Türk gençlerinin sayısının hızla arttığına vurgu yaptı.

Gütekin, işsizlik nedeniyle gençlerin uyuşturucu ve hırsızlık gibi suçlara karıştığına dikkat çekti.

BİR YILDA 6 BİN AİLE SILAYA DÖNDÜ
Ali Gültekin’in verdiği bilgiye göre; geçen yıl toplam 6 bin aile memleketlerinde iş buldukları için Almanya’dan Türkiye’ye dönüş yaptı.

50 yıl önce ekmek peşinde binlerce kilometre uzaklıktaki “acı vatan”a giden Türkler, kendi öz vatanlarına dönmenin yollarını arıyorlar.

Sayfa Yükleniyor...