Yasağı kaldıran öğrenci konuştu

Şapka itirazıyla, üniversitelerde türban sorununun fiilen çözülmesini sağlayan Zeynep Nur İncekaya, “Mağduriyetimi dile getirdim” dedi.

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi üçüncü sınıf öğrencisi Zeynep İncekara, 1991 doğumlu. İlkokul birinci sınıfı atlayıp ikiden başladığı ve liseyi üç yıl okuduğu için bugün sınıfının en genci. Annesi ev hanımı, babası harita mühendisi. Üç çocuklu ailenin başörtüsü yasağı ile karşılaşan ikinci bireyi.

Ablası da imam hatip lisesinde iken başörtüsü yasağı yüzünden okula devam edemeyince sınıfta kalmış ve daha sonra kız lisesine devam etmiş. Yasaklar sürünce üniversiteye gidememiş. Şimdi uzaktan eğitim veren özel bir üniversitede eğitim görüyor. Ancak okuduğu okulun verdiği diploma 'de geçerli olmadığından mağduriyeti devam ediyor.

İlk olarak 2009 yılı Kasım ayında klinik mikrobiyoloji dersinde hocasının şapkasını çıkartmasını istediğini anlatan Zeynep, “Şapkayı yasaklayan bir hüküm olmadığını söylediğimde çıkmam gerektiğinde ısrar etti. Arkada olduğum için öne gelip konuşmak istediğimi söyledim. Buna izin vermedi ve yine dışarı çıkmamı istedi. Ben de çıkmak zorunda kaldım. Daha sonraki günlerde de aynı muamele ile karşılaştım.

Hatta bir hocamız ‘Ben camiye şortla girebiliyor muyum ki sen bu şekilde karşımda oturuyorsun?’ dedi. Hatta bir defasında dersten çıkmadığımız için hoca öyleyse ben çıkarım diye dersi iptal etti. Şikayetçi oldum” dedi.

Zeynep itiraz etmeye ise nasıl karar verdiğini, “Önce bir avukata haklarımı sordum ve bana yapılanın hukuksuz olduğunu öğrendiğimde Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı'na ve Başbakanlık İnsan Hakları Kurulu Başkanlığı'na yazı ile müracaat ettim. Derse girmediğim için devamsızlıktan kalacağımı, okuluma devam etmek istediğimi beyan ettim.

Eğer sınıfa girmem suçsa bunu gerektiren yasanın bana bildirilmesini, yok değilse beni dersten çıkartan hocalar hakkında soruşturma açılmasını beyan ettim. Hatta uluslararası sözleşmeler gereği yasağın kalkması gerektiğinden bahsettim” sözleriyle anlatıyor.

Yasağın kalkmasının aslında hiç sorun olmayacağını söyleyen Zeynep, “Bunun için kapıdaki görevlilere bu yönde talimat verilmesi yeterli olacak” diye konuştu.

Derslerde karşılaştıkları sorunlarla ilgili ilginç örnekler veren Zeynep kendilerine “şapkalı mantar” dendiğini ve bu lakıbın çıkışını da anlattı; “Bir derste konumuz bir mantar türü olan şapkalı mantarlardı. Şapkalı bir arkadaşımın yanındaki asistan 'şapkalı mantar' demiş. Arkadaşım da hemen üstüne alınmış sonra konunun kendisi ile ilgili olduğunu fark etmiş. Ondan sonra bizim arkadaşlar arasında lakabımız şapkalı mantarlar oldu.

Mezun olmadan önce yasağın kalkmasını istediğini belirten Zeynep, “Artık her şeyin normalleşmesini ve eğitimime devam etmeyi umut ediyorum. Umudum bunun diğer öğrencilere de yansıması” diyerek umutlarını da paylaştı.

Zaman gazetesine mezuniyet sonrası planlarını da anlatan Zeynep İncekara, “Ben tıp fakültesini bitirdiğimde afetlerde görev yapan tıp organizasyonlarında çalışmak istiyorum. Ailemde doktor olmadığı için hem ailemi gururlandırmak hem de başkalarına yardımcı olmak istiyorum” dedi.

Sayfa Yükleniyor...