Yaşlılar için akıllı evler

ABD ve Japonya'da yaşlıların hayatlarını kolaylaştırmak ve hayat kalitelerini artırmak için artık akıllı evler kullanılmaya başlandı.

Yaşlılar için akıllı evler

ABD ve Japonya'da yaşlılara evde bakım için ileri teknolojinin kullanıldığı akıllı evler hayata geçirildi. Evlere yerleştirilen sensörlerle, yaşlıların sağlık riskleri anında tespit edilerek yaşam kalitesi arttırılıyor.

Dünya nüfusunun yaşlanması ve ortalama yaşam süresinin uzaması hükümetleri yeni arayışlara yönlendirdi. Japonya ve ABD'de yönetimlerin desteğiyle yüksek teknolojinin kullanıldığı akıllı evler hayata geçirildi. Akıllı evlere yerleştirilen sensörlerle yaşlıların kalp atış hızı ve motor fonksiyonları uzaktan tespit edilerek sağlık riskleri saptanıyor.

Japon bilim adamları ise yaşlılıkla ilgili en büyük sorunlardan biri olan düşmeye bağlı kırıklar için çözüm ürettiler. İnsan vücuduna monte edilen taşınabilir hava yastığı düşme anında açılarak kırıkları önlüyor.

ABD'de ise aile bireyleriyle görüşen yaşlıların zihin sağlığının daha iyi olduğunun tespit edilmesi üzerine, Skype programıyla kişilerin aileleriyle sürekli iletişim kurması için ücretsiz internet bağlantısı sağlanıyor.

ÜCRETSİZ İNTERNET
ABD Milli Bilim Kurumu (NSF-National Sience Foundation), ABD Milli Mühendislik Akademisi (NAE), Akdeniz Üniversitesi ve Houston Üniversitesi tarafından desteklenen ve Houston Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Metin Akay başkanlığında Kumluca'ya bağlı Adrasan beldesinde düzenlenen Amerika- İleri Çalışma Enstitüsü Küresel Sağlık Teknolojileri Kongresi'ne katılan ABD'li ve Japon bilimadamları, yaşlı sağlığı konusunda yaptıkları çalışmaları AA muhabiriyle paylaştılar.

NSF Biyomedikal Programı Başkanı Prof. Dr. Misha Pavel, dünya nüfusunun hızla yaşlandığını ve sağlık harcamalarının arttığını söyledi. Bunun hükümetlerin sağlık harcamaları için en büyük risk oluşturduğunu ifade eden Pavel, yaşlının sağlık bakımını hasta merkezli yapmanın en iyi çözüm olduğunu belirtti. Yaşlı bakımının hastanelerden çıkarılması gerektiğini dile getiren Pavel, tüm dünyanın sorunu olan bu duruma çözüm üretmek için tüm ülkelerde uygulanabilecek çözümler geliştirmeye çalıştıklarını kaydetti. Pavel, “Sağlık bakımının maliyetini düşürmek için en iyi yapılacak şey teknolojiyi iyi kullanmak” dedi.

Hasta bilgilerinin elektronik kayıt sistemiyle toplamanın gerekliliğine işaret eden Pavel, “NSF Akıllı Sağlık Bakımı Direktörüyüm. ABD'de hükümet anladı ki, sağlık maliyetini düşürmenin yegane yolu, teknolojiyi kullanmak. Bu nedenle ilk kez Obama döneminde ABD ileri adım attı ve bu konuda yaratıcı, risk gözeten yatırımlar yapmaya karar verdi” diye konuştu.

Pavel, yaşlanmanın tüm dünyanın ortak sorunu olduğunu ve Türkiye'nin de bir süre sonra bu sorunla yüz yüze kalacağını kaydetti. Emekli evlerinin tasarımı konusunda yaşlılara destek verdiklerini ifade eden Pavel, yaşlıların sosyal paylaşım ağlarını kullanmaları için ücretsiz internet bağlantısı sağladıklarını dile getirdi.

ABD'DE AKILLI EVLER VE SKYPE
Oregon Sağlık ve Bilim Üniversitesi Öğretim Üyesi Holly Jimison da, yaşlının uzaktan bakımı için yeni bilgisayar yazılımları ve akıllı evler geliştirdiklerini açıkladı. Bilgisayar desteğiyle yaşlıların bakımını evde sağlamak istediklerini ifade eden Jimison, geliştirdikleri yazılımların çok ucuz ve kolayca ulaşılabilir olduğunu ifade etti.

Yaşlıların evlerine, özel hayatlarına saygılı olacak şekilde geliştirilen sensörleri duvarlara yerleştirdiklerini ifade eden Jimison, bu sayede onların kalp ritmini ve motor fonksiyonlarını yazılım programlarıyla takip ettiklerini bildirdi. Uyku halindeki yaşlıların aktivitelerini bile takip ettiklerini vurgulayan Jimison, hastalıklarda erken teşhisin önemine işaret etti.

Jimison, şunları söyledi:

“Bu hastaların evdeki davranışlarını bilgisayar yazılımları ile uzaktan izleyerek ve sosyal davranışlarını bakarak zihin sağlıklarını tahmin edebiliyoruz. Yaşlılar için aile bireylerini sosyal ağların içine sokuyoruz. Çünkü aile bireyleriyle sürekli iletişim halinde olan yaşlıların zihin sağlığının daha iyi olduğu anlaşıldı. Aileleriyle iletişim halinde olduğunda yaşlıların zihin sağlığı gelişiyor.'

250 EVE AKILLI SENSÖR YERLEŞTİRİLDİ
ABD'de 250 yaşlının evine akıllı sensör yerleştirdiklerini dile getiren Jimison, bu kişilerin 4 yıldır yürüme hızının, kalp atışlarının, solunum fonksiyonlarının, yemek yeme biçiminin, eve giriş çıkışlarının, buzdolabını hangi sıklıkla açıp kapadıklarının, telefonu kaç kere kullandıklarının takip edildiğini söyledi.Jimison, 20 yaşlıya da talepleri üzerine üzerine her türlü danışmanlık desteği verildiğini de belirtti.

JAPONLAR'DAN YAŞLILARA HAVA YASTIĞI
Chiba Üniversitesi Biyomedikal Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Toshiyo Tamura da, Japonya'da insan ömrünün çok uzun olduğunu vurguladı. Ülkenin yaşlı nüfusunun çok olduğunu anlatan Tamura, bu nedenle Japonya'da normal sigortanın yanı sıra yaşlı bakım sigortası bulunduğunu kaydetti. Hükümetin 1995 yılından bu yana araştırmalarını desteklediğini anımsatan Tamura, teknoloji üretmek zorunda olduklarını ve yaşlılar için akıllı evler geliştirdiklerini söyledi. Yaşlıların sürekli dokunabilecekleri alanlara yerleştirilen sensörlerle kalp atışı ve yürüme hızını tespit ederek performanslarını gözlediklerine değinen Tamura, buna bağlı önleyici sağlık hizmeti geliştirdiklerini ifade etti.

Yaşlıların ev dışındaki motor fonksiyonlarını da tespit etmek istediklerini vurgulayan Tamara, bu amaçla insan vücudunda taşınabilir sensörler geliştirdiklerini kaydetti.Yaşlıların bekleyen en büyük tehlikenin düşmeye bağlı kırıklar olduğuna işaret eden Tamura, bu amaçla taşınabilir hava yastığı icat ettiklerini vurguladı.

Bir kilogram ağırlığındaki hava yastığının yaşlıların ergonomik şekilde kolayca taşıyabilecekleri şekilde geliştirildiğini ifade eden Tamura, “Yaşlılar için otomobillerdeki gibi hava yastığı geliştirdik. Taşınabilir hava yastığı düşme anında açılarak kırıkları engelliyor” diye konuştu.

Sayfa Yükleniyor...