Yassıada'ya 'Demokrasi Müzesi'

Kültür Bakanlığı 27 Mayıs duruşmalarının yapıldığı Yassıada'ya "Demokrasi Müzesi" kurulması için girişim başlattı.

Yassıada'ya 'Demokrasi Müzesi'

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Yassıada'ya "Demokrasi Müzesi" kurulması için harekete geçti. Bakanlık bu konuda ilk adımı atarak halen askerin denetiminde bulunan Yassıada'yı resmen istedi.

Zaman gazetesine konuşan Kültür Bakanı Ertuğrul Günay, yürütülen çalışmayı şöyle açıkladı:

"27 Mayıs'la yüzleşmek gerekiyor. İlk defa halkın seçtiği bir hükümete karşı darbe yapıldı; başbakan ve bakanlar asıldı. Hukuka aykırı mahkemeler kuruldu, hukuk siyasallaştı. O dönemde hangi acıların yaşandığını, hangi bedellerin ödendiğini gençlerin iyi bilmesi gerekir."

Kültür ve Turizm Bakanı, Yassıada'nın devri için Milli Savunma Bakanlığı'ndan gelecek yazıyı bekliyor. Günay'ın Ada'ya dönük iki önemli hedefi var. Bunlardan ilki, Yassıada'nın turizm potansiyelinin en güzel şekilde değerlendirilmesi. Bunun için turizm projeleri devreye sokulacak. Kendisi de 12 Eylül darbesi mağduru olan Günay'ın asıl projesi ise Yassıada'ya, gelecek nesillere ibret olacak bir "Demokrasi Müzesi" kurmak.

Bakan Günay, "Yassıada, hukuk dışı uygulamaların, yargının siyasallaşmasının kötü bir örneğidir. Yakın tarihimizin acı sayfalarından birisidir. 27 Mayıs, 1908 İkinci Meşrutiyet'ten beri askeri darbelerin hortladığı tarihtir. Örtülü veya açık darbeler için kötü bir başlangıç olmuştur. Geçmişimizle yüzleşmeyi çok doğru buluyorum." dedi.

Marmara Denizi'ndeki Yassıada, adını 27 Mayıs darbesi sonrası duyurdu. Dönemin Cumhurbaşkanı Celal Bayar, Başbakan Adnan Menderes ile DP'li bakan ve milletvekilleri burada kurulan mahkemede yargılanmıştı.

Yargılamalar sonucunda Menderes ile bakanlar Hasan Polatkan ve Fatin Rüştü Zorlu'ya idam kararı çıkmıştı.

Yassıada, Menderes ve arkadaşlarının asılmasından sonra icra yoluyla Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na devredildi. Kültür ve Turizm Bakanlığı, yarım asırdır askeri denetimde olan Yassıada üzerinde bazı projeleri hayata geçirmek istiyor. "Demokrasi Müzesi" ile birlikte Ada'nın turizme kazandırılması da öngörülüyor. Bunun için ilk adım, yaklaşık 10 ay önce atıldı. Maliye Bakanlığı'na 12.01.2010 tarihinde başvuran Bakanlık, "Kamu Taşınmazlarının Turizm Yatırımlarına Tahsisi Hakkında Yönetmelik" hükümleri çerçevesince turizm amaçlı olarak değerlendirilmek üzere Yassıada'nın tasarruf hakkının devrini istedi. Maliye Bakanlığı ile Milli Savunma Bakanlığı arasında yazışmaların halen sürdüğü ve kısa bir süre sonra sonuçlanabileceği öğrenildi.

Sayfa Yükleniyor...