'Yazı İşleri' Diyarbakır'ın nabzını tuttu

‘Yazı İşleri Özel’, Diyarbakır'da, hükümetin 'Kürt açılımı' sürecinin Güneydoğu'da nasıl karşılandığı sorusuna yanıt aradı.

Güneydoğu'lu temsilcilerin katıldığı ‘Yazı İşleri Özel’ programında, ‘Kürt açılımı’nın bölgede bir devlet politikası olarak algılandığı, halk arasında geniş destek bulduğu görüşü öne çıktı.

İşadamı Mehmet Kaya, eksiklerine rağmen süreci bir devlet politikası olarak değerlendirdiklerini belirterek, “Bugün ilk defa devlet politikası oluşturmayla ilgili bir çalışmanın olduğunu görüyoruz. Belki kuruluş aşamasında eksikleri yanlışları olabilir. Ama bence bunun içine tüm kurumlar, anamuhlefet partisi de girmeli. Bunun dışında kalmak sürece zarar verir” dedi.

"TEK SORUN KÜRT SORUNU DEĞİL"
Kadın Merkezi Başkanı Nebahat Akkoç ise, kadınlar olarak bu süreci baltalayanları hoş görmeyeceklerinin altını çizdi.

“Bunun bir devlet politikası olduğuna inanıyorum . MGK'nın açıklaması da inanmamı sağladı” şeklinde konuşan Akkoç, “ eğer bir demokratiklaşma sürecine girecekse, ilk etapta en yakıcı sorun olan Kürt sorunuyla uğraşacak. Ama Türkiye’nin tek sorunu Kürt sorunu değil. Birtakım hakları Kürtlere verecek de diğerlerine vermeyecek mi? Dolayısıyla biz kadınlar, hiç kimseyi incitmemek adına bu süreci ‘demokratik açılım’ süreci olarak adlandırmaya karar verdik. Kimseyi de hoş görmeyeceğiz. Kimse bu süreci baltalamamalı. Başka bir çözüm yolu varsa onu da konuşalım” ifadelerini kullandı.

"DEVLET ADAMI OLMA FIRSATI"
Eski DEP Milletvekili Sedat Yurtdaş da, Başbakan Erdoğan'ın elinde tarihi bir fırsat olduğunu belirterek, “Tarih her zaman insanlara, siyasetçilere devlet adamı olma fırsatı vermez. Bugün bu fırsat sayn Başbakan’ın önnüdedir. Halktan gördüğü inanılmaz bir destek var. Sivil toplum ögrütleri de aynı şekilde destekliyor. Doğru hak ve özgürlükleri öne alan, koruyan, geliştiren; demokrasiyi esas alan bir planlamayla buna devam edilmelidir” dedi.

"BAŞBAKAN DAHA ÖNCE UNUTTU"
Sürece ilişkin kuşkularını ifade eden edebiyatçı Bülent Tekin ise, “Hükümetin bu olayı ciddi bir şekilde ele alarak çözmesini istiyorum ama bazı kuşkularım da var. Onların doğru olmasını temenni etmiyorum. Sayın başbakanımız yıllar önce burada ‘bir Kürt sorunu vardır, biz bunu çzöeceğiz’ dedi ve daha sonra unuttu. Bu sorunun da böyle olması olasılığı vardır” diye konuştu.

Sayfa Yükleniyor...