Yazılım Akademisi'nde ödüller açıklandı

Sanal sınıf, elektronik oylama ve online insan kaynakları sistemlerini geliştiren üniversite öğrencileri IBM Yazılım Akademisi’nden ödülle döndü.

IBM’in her yıl düzenlediği Yazılım Akademisi Yarışması’nın bu yıl ki kazananları belirlendi. 16 Mayıs’ta ödül alan ilk üç sırasıyla; Hacettepe Üniversitesi Jinuse takımı, Bilkent Üniversitesi bilJ11 takımı ve Ege Üniversitesi Kodamans takımı oldu. Jüri özel ödülü ise Fırat Üniversitesi GMT takımına verildi.

IBM’in geleceğin yazılımcılarını yetiştirmek amacıyla ilkini 2007 yılında başlattığı bu sene dördüncüsü düzenlenen IBM Yazılım Akademisi 2011 ödül töreni 16 Mayıs’ta İstanbul Bilgi Üniversitesi Santral kampüsünde yapıldı. 2011 yılı teması “Akıllı Dünya Çağına Hoş geldiniz” olan Yazılım Akademisi Ödül töreninde IBM Türk Genel Müdürü Michel Charouk ve İstanbul Bilgi Üniversitesi Rektör YardımcısıProf. Dr. Cemali Dinçer birer konuşma yaptılar.

Sınıf ortamını internet ortamına taşıyarak, bir Sanal Sınıf Sistemi geliştiren Hacettepe Üniversitesi Jinuse takımı “Hababam” isimli projeyle birinci oldu. Proje mevcut uzaktan eğitim sistemlerinde bulunmayan, etkileşimli ders işleme imkânını sunması ile ön plana çıkıyor. Bu sistemde, öğrenciler öğretim görevlisinin sesli ve görüntülü ders anlatımı sırasında söz isteyip derse katılabilecek, yine sesli ve görüntülü olarak sorularını aktarabilecekler. Birinci olan Jinuse takımı 7–8 Eylül’de IBM’in Boeblingen Laboratuarı'ndaki Extreme Blue Exhibit'e katılarak çözümlerini sergileme ve son teknolojiler konusunda eğitim alma fırsatı bulacak.

ELEKTRONİK OYLAMA VE İNSAN KAYNAKLARI
Seçimler için bir elektronik oylama sistemi geliştiren Bilkent Üniversitesi bilJ11 takımı “OVT” isimli projesiyle ikinciliği kazandı. Web tabanlı bir oylama sistemi olan ve internet olan her yerden oylamaya katılmayı mümkün kılan proje ayrıca seyahat halinde olan ya da fiziksel engelleri nedeniyle oy kullanma noktalarına gidemeyen kişilere de oy verme fırsatı sunuyor. Ekonomik olarak ciddi bir maliyet avantajı sunan proje aynı zamanda her tip oylama sistemine uyarlanabilir bir yapıya sahip.

Ege Üniversitesi Kodamans takımı ise iş arayan adaylarla firmaları online ortamda buluşturacak bir insan kaynakları sistemi geliştirerek üçüncü oldu. Projenin, iş arayanların CV içerikleri, daha önce başvuru yaptıkları veya inceledikleri iş ilanları gibi kriterleri temel alarak adaylara uygun iş tekliflerini sunması ve firmalar için “doğru işe, doğru insan” felsefesinden yola çıkarak uygun elemanları önermesi, ayrıca freelance ya da proje bazlı eşleştirmeyi de sağlaması fark yaratan tarafı oldu.

IBM Yazılım Akademisi’nde bu yıl Jüri Özel Ödülü’ne hak kazanan takım ise Fırat Üniversitesi GMT takımı oldu. Lokanta ve restoranlarda e-Sipariş işlemi ve web hizmeti verilmesini sağlayan bir sistem geliştiren GMT takımı, restorana gelen müşterilerin masalardaki akıllı aygıtlarla sipariş verebilmelerini ve yemekler hakkında içerik, ücret ve pişme süresi gibi detaylara ulaşabilmelerini sağlıyor. Arka planda yemeklerin satış istatistiklerini tutarak restoran yöneticisine sunabilmesi, mutfak performans yönetimi, etkin stok ve yemek satış yönetimi gibi konularda analitik bakışla kararlar alınmasını sağlaması projenin dikkat çeken özellikleri arasında yer aldı.

STAJ VE İŞ OLANAKLARI
IBM Orta ve Doğu Avrupa, Üniversite İlişkileri Lideri Jale Akyel “Yazılım Akademisi Yarışması’nda bu yıl yine birbirinden güçlü ve başarılı projeler yarıştı. IBM Gönüllü Eğitmenlerinin rapor ve sunum değerlendirmelerinin sonunda Akıllı Dünya vizyonu ile en fazla bağdaşan ve fark yaratacak projeler belirlendi. Teknoloji hayatımızın her alanına iyice entegre olurken, dünyada bu sektörde çalışacak nitelikli elamanlara duyulan ihtiyaç artıyor. Yenilikçi düşünebilen ve iş dünyasında fark yaratacak yazılımcıların yetiştirilmesine katkı sağlayan bu girişime ön ayak olmaktan gurur duyuyoruz ” diye konuştu.

Ödül kazanan proje sahiplerine, staj ve iş olanaklarında öncelik sağlanması gibi pek çok kolaylıklar sunulan IBM Yazılım Akademisi kapsamında 2007’den beri Türkiye'de 70’in üzerinde üniversiteden 5 binden fazla öğrenci, 500 takım halinde projeleriyle katıldı ve 50’den fazla üniversitede eğitim verildi.

IBM 2012 Yazılım Akademisi’nin teması sosyal iş ağları “Social Business” olarak belirlendi. Daha fazla bilgi için www.yazilimakademisi.org adresini ziyaret edebilirsiniz.

Sayfa Yükleniyor...