"Yeni ABD yaklaşımını takdir ediyoruz"

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, yeni Amerikan yönetiminin olaylara yaklaşım biçimini takdir ettiklerini, ABD'nin de Türkiye'nin bölgesinde barış ve istikrar çabalarını takdir ettiğini söyledi

Ziyaretinin Washington ayağında Davutoğlu, muhatabı Hillary Clinton'ın yanı sıra ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jim Jones, ABD'nin Afganistan Özel Temsilcisi Richard Holbrooke, ABD'nin Güneybatı Asya'dan sorumlu Temsilcisi Denis Ross ile bir araya geldi ve Amerikan Kongresinde temaslarda bulundu.


Bakan Davutoğlu, New York'ta da, 'nin BM Güvenlik Konseyi'nin dönem başkanlığını alması dolayısıyla buradaki toplantılara başkanlık etti ve ayrıca ABD'nin Orta Doğu Özel Temsilcisi George Mitchell ile bir araya geldi.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, ABD'deki temaslarını tamamlamasının ardından Washington'da düzenlediği basın toplantısında, ''ABD'ye yeni yönetim geldikten sonra temaslarda artma oldu. Önce Clinton ve Mitchell ardından ABD Başkanı Barack Obama 'yi ziyaret etti. Bu önemlitemaslardan sonra ortaya çıkan ortak yaklaşım biçimimizin takibi için, bakanlık görevine geldikten sonraki ilk ay içinde ABD'ye geldim. Burada mutabık kaldığımız husus, ilişkilerin seyrinin çok daha kapsamlı olması'' dedi.

EKONOMİDE ORTAK ÇALIŞMA GRUBU
Soğuk Savaş döneminde ilişkilerin daha çok güvenlik, askeri ve NATO boyutunun öne çıktığını, ancak istenilen düzeyde çeşitlenmediğini belirten Davutoğlu, bundan sonra ilişkilerin diplomatik, ekonomik, sosyal boyutlarının da genişletileceğini kaydetti. Davutoğlu ayrıca, ekonomik alanda yapılabilecekleri değerlendirmek üzere ortak çalışma grubu kurulacağını kaydetti.

Türkiye'nin yakın komşularıyla toplam ticarette payının yüzde 8'den yüzde 35'e yükseldiğini belirten Davutoğlu, ayrıca Orta Doğu'da arabuluculuk çabalarının da, birçok aktörün dikkatini çektiğini söyledi. Davutoğlu, ''Clinton ile yaptığımız görüşmede Türkiye'nin çabalarına dönük olarak takdir beyan ettiler. Biz de ABD'nin yeni yönetiminin olaylara yaklaşım biçimini takdir ediyoruz. Bugünkü yönetimin dış politika öncelikleriyle bizim aramızda çok büyük benzerlikler var. Sadece Orta Doğu değil Kafkasya'da ortak vizyon etrafında gidiyoruz'' dedi.

Clinton ile Afganistan, Pakistan, Güney Asya'daki gelişmeleri birlikte takip etme kararı aldıklarını belirten Davutoğlu, bunun dışında küresel forumlarda işbirliği, daha yakın temas sağlanacağını ifade etti. Davutoğlu, ''ABD ile daha yakın bir istişari ilişki içinde olacağız. Bu ilişki yapıcı, verimli ve vizyon odaklı olacak'' dedi.

PAKİSTAN’IN YANINDAYIZ
Pakistan konusundaki bir soru üzerine Davutoğlu, ''bütün imkanlarımızla Pakistan'ın yanındayız ve imkanlarımızı seferber edeceğiz. Gerek güvenliğin iyileştirilmesi, gerek ekonomik sıkıntının aşılması, gerekse siyasi gruplar arasında uzlaşma için bütün taraflarla dostluğu olan Türkiye'nin yapabileceği çok şey var'' dedi.

Davutoğlu, Türkiye'de bir ''Pakistan'ın Dostları'' toplantısı yapılacağını, Pakistan konusunda Türkiye'nin bir eylem planı bulunduğunu ve bu planı harekete geçirmek üzere hafta başında Pakistan'a gideceğini belirtti. Bakan Davutoğlu, Afganistan'da ise seçimin sağlıklı yapılması için Türkiye'nin katkıda bulunduğunu kaydetti.

Pakistan'ın istikrarının sadece Güney Asya için değil dünya için önem taşıdığını belirten Davutoğlu, ''dünyada hiçbir ülke Pakistan'a bizden daha yakın değildir. Biz en küçük üniteden en büyük devlet birimlerine kadar her zaman çok yakın bir iç içe geçmiş ilişkiye sahibiz. Bizim bakışımız ABD ile ortak bir istikrar perspektifi olmakla birlikte, çok daha derinlemesine vakıf olan bir bakış. Olan gelişmelerde Pakistan'a ilk yardıma gidecek olan biziz. (ABD, Türkiye'den bir şey talep ediyor da, Türkiye Pakistan'a onun için gidiyor) gibi bir kanaat sözkonusu değil. Afganistan, Irak ve Pakistan'a bakışımız bu. Oradaki her mesele bizi ilgilendirir. ABD ile ortak bir perspektifimiz var'' diye konuştu.

İSRAİL-SURİYE
Davutoğlu, Türkiye'nin aracılığında yapılan İsrail-Suriye barış görüşmelerinin tümüyle ortadan kalkmadığını, Gazze'deki gelişmeler nedeniyle, özellikle Suriye tarafından askıya alındığını söyledi. Bakan Davutoğlu, Suriye'nin şimdi, ''İsrail tarafı da hazır olursa, Türkiye'nin arabuluculuğunda görüşmelere kaldığı yerden devam etmeye Suriye'nin hazır olduğu'' mesajını ilettiğine işaret etti.

İsrail'de hükümet değişikliğinin gerçekleştiğini hatırlatan Davutoğlu, ''taraflar hazır olduğunda ve Türkiye'den talep ettiklerinde biz elimizden geleni yapmaya devam ederiz. Türkiye ısrarla 'arabulucu olacağım' diye bir şeye girmemiştir, ama elinden gelen herşeyi de yapmıştır'' dedi.

İRAN TUTUMUMUZ İLKESEL
Bütün bölge değerlendirilirken İran'ın nükleer çabalarının da ABD'deki görüşmelerinde gündeme geldiğini belirten Davutoğlu, İran'da seçim süreci yaşandığını hatırlattı ve herkesin, siyasi tabloyu izlemekle meşgul olduğunu söyledi.

Davutoğlu, ''Türkiye'nin tutumu ilkesel ve net bir tutumdur. Obama'nın Kahire konuşmasında da ABD'nin tutumu ilkesel olarak ortaya konmuş. Barışçı nükleer güç elde etme herkesin hakkı. Bu konuda ABD ile Türkiye arasında görüş farkı yok. İran'ın da barışçı amaçlı nükleer enerjiye hakkı var. Biz bu konunun barışçı, tamamen diplomatik yollarla çözüleceğine inanıyoruz'' dedi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, temaslarını tamamlamasının ardından Washington'dan ayrıldı.

Sayfa Yükleniyor...