Yeni kol ve bacak yapılabilir mi?

Aksolotlar, vücuttaki ampüte uzuvların yeniden geliştirilmesi için gereken ipuçlarını sunuyorlar.

Yeni kol ve bacak yapılabilir mi?

Bir semender çeşidi olan aksolotlar, Almanya’daki Hanover Tıp Fakültesi’nde yürütülen deneyler için anestezi alarak neşter altına yatıyorlar. Deneylerin amacı sahip oldukları rejenerasyon kabiliyetine ilişkin genleri bir gün insanlara nakledebilmek.

Araştırma ekibinden Björn Menger, bu semenderlerde pıhtılaşmanın çıplak gözle takip edilebilecek denli hızlı gerçekleştiğini söylüyor. Bunun yanında beyin ve omuriliklerine ait hasarlı bölümleri tekrar geliştirebiliyorlar. Bu da onları, engellilerin sağlıklarına kavuşturulabilmeleri için yapılan araştırmalara yönelik en önemli başvuru kaynağı haline getiriyor.

Ambystoma mexicanum bilimsel adına sahip olan aksolot, tahrip edilen yaşam alanları ve avlanma nedeniyle neredeyse yok olmanın eşiğinde. Fransız mutfağındaki kurbağa bacağı kadar lezzetli bulunarak yoğun ilgi görüyorlar. Fakat kurbağaların aksine, bacaklarının koptuğu noktada yeni deri hücrelerinin oluştuğu tespit edilmiş durumda. Sonraki aşamadaysa kan damarları ve sinirler ile kas ve kemik dokusunun yerine gelmeye başladığı tespit edilmiş. Bunu da ambloks adı verilen ve aksolotları hayvanlar aleminde eşsiz bir yere oturtan enzimin sağladığı keşfedilmiş durumda.

Enzimin desteklediği iyileşmenin hammaddesini pluripotent kök hücrelerinin oluşturduğu düşünülüyor. Herhangi bir hücre grubuna dönüşebilen vücudun bu temel hücreleri ancak birkaç günlük embriyolarda bulunuyor.

Şimdiki amaç ambloksu yapay olarak üretebilmek. İnsan derisi üzerinde yapılan son denemelerse oldukça ümit verici. Bu enzimle yaraların daha hızlı iyileştikleri ve derinin son derece hızlı bir şekilde yenilendiği görülmüş. Fakat tüm bir organın hızla yerine konabilmesi şu an için çok da yakın görülmüyor.

Sayfa Yükleniyor...