Yeraltından kara haber: Ancak 4 gün sonra...

Zonguldak'ta Karadon Maden Ocağı’ndaki patlamasının ardından göçük altında kalan 30 madenciye iki gündür ulaşılamadı. TTK Genel Müdürü, göçük olan yere ancak 4 gün sonra ulaşılabileceğini söyledi.

Yeraltından kara haber: Ancak 4 gün sonra...

Taşkömürü Kurumu (TTK) Karadon Müessese Müdürlüğü maden ocağında önceki gün saat 13.28’de meydana gelen patlamada mahsur kalan 30 işçiye saatlerdir ulaşılmaya çalışılıyor.


İlk göçüğün aşılmasına rağmen bu sefer de kurtarma çalışmasının yürütüldüğü kolda dün ikinci bir göçüğe rastlandı. Bu göçüğün, ilkinden çok daha büyük olduğu belirtildi.

Çalışmalarını yürüten ekipler, kayalarla mücadele ediyor. Göçük olan alanın dar olması nedeniyle yer altında ancak 20 kişilik ekip çalışabiliyor. Ekipler tokmaklarla kayaları kırıyor.

Ekipte bulunanlardan 12'si göçükte çalışırken; 8 kişi de geride tahlisiye ekibi olarak hazır bekliyor.

Ayrıca oluşan gaz yüzünden 4 saatte bir ekip değiştiriliyor.

20 METREYİ 4 GÜNDE GEÇECEKLER
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ve TTK Genel Müdürü Burhan İnan, arama kurtarma çalışmalarındaki son durumla ilgili olarak 75. Yıl Cumhuriyet Kuyusunda gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Dinçer, şöyle konuştu: “Sanki kömür çıkarma işi alt işverene verilmiş ve kömür çıkarılıyorken kaza olmuş gibi bir algı var. Kömür çıkarma işi TTK'nın yaptığı bir iş, alt işveren galerinin açılması ve bağların atılması işini yapmaktadır. Şunun bilinmesi lazım burada eğer beşeri bir ihmal varsa bunun hesabı kesin sorulur. Eğer burada kurumsal bir ihmal varsa onun hesabı da sorulur, ama şimdi sorumlu ve suçlu arama safhasında değiliz. Yardım konusunda yapılması gereken neyse onu yapacağız. “

Yıldız da “Son noktaya kadar ümidimizi koruyoruz, ama zaman işçi kardeşlerimizin aleyhine gelişiyor. Patlamanın meydana geldiği kulede bozulan yapı ve asansörün onarılması için çalışmalar sürüyor. Ancak bu iş kurtarma çalışmalarının bir parçası değil” dedi.

Madenin planları ve kara tahta üzerinde bilgi veren TTK Genel Müdürü İnan ise, patlama esnasında üç noktada çalışma yapıldığını, bu noktalardan birinde madende ilerlemek üzere dinamit patlatıldığını ifade etti.

Daha sonra madendeki sensörlerin metan gazı seviyesinin yüzde 4'e çıktığını gösterdiğini belirten İnan, dinamitlerin kullanılmasından 15-20 dakika sonra grizu patlamasının meydana geldiğini kaydetti.

Kazanın ardından ekiplerin karbonmonoksit ve metan gazıyla kaplı olan bir yoldan geçerek, ilk göçük noktasına kadar gittiklerini ardından temiz hava pervanesi kurduklarını kaydeden İnan, göçüğe müdahale edildiğini, pencere açılarak göçüğün arkasına geçildiğini bildirdi.

İnan, şöyle konuştu: ''Geldiğimiz noktada, tavan taşını tutmak üzere kurulan bağlar tamamen yere serilmiş vaziyetteydi, tavanda da yaklaşık 5 metrelik bir boşluk oluşmuştu. Sabaha karşı bu boşluk da göçtü, bu boşluğu aşmak üzereyiz. Bu boşluğu aştığımız zaman 20 metrelik alana girmiş olacağız, bu alanda karşımıza bir kömür göçüğü geldi. Bu kömür göçüğünün arkasını göremiyoruz. Amacımız buraya demir bağları yapmak. Burayı tahkim etmek ve tavan boşluğunu da özel bir tahkimatla sağlama almak. Çünkü, çalışan ekiplerin can güvenliğini riske etmememiz gerekiyor. Bu 20 metrelik mesafeyi 4 gün zarfında geçmeyi planlıyoruz. Süreyi kısaltmak için elimizden gelen bütün gayreti göstereceğiz. Bu boşluğu geçtikten sonra, tahkim ettikten sonra karşımıza çıkan kömür göçüğüne müdahale edeceğiz. Eğer, kömür göçüğünün olduğu noktada bağlar deforme olmamışsa, göçmemişse bu kömür göçüğünü rahat, çok kısa zamanda geçebileceğimizi düşünüyorum. Bu kömür göçüğünün arkasında ne olduğu konusunda bir bilgimiz yok, yani yapının sağlam mı, düzgün mü, göçük mü olduğu konusunda bir şey söylemek şimdiden mümkün değil.''

ENDİŞELİ BEKLEYİŞ
Bu arada, maden önünde toplanan çok sayıda madenci yakını, kurtarma çalışmalarını yürüten ekiplerden gelecek umutlu bir haberi bekliyor.

Bazı madencilerin yakınları, kuyu alanında oluşturulan Zonguldak Valiliği Kriz Masası yetkililerinden kurtarma çalışmaları ile ilgili bilgi alıyor.

Sinir krizi geçiren bekleyiştekilere, bölgede bulunan ambulanslarda müdahale ediliyor.




Öte yandan, tahlisiye ekibindeki madencilerden Tacettin Türker, göçük alanında çok büyük kayalarla uğraştıklarını, zor şartlarda çalıştıklarını söyledi.

Türker, “Demir bağlar kırılmış, bunları keserek almak zorunda kalıyoruz. Bu da vakit kaybına neden oluyor. O yüzden biraz yavaş ilerleyebiliyoruz. Çalışan arkadaşlarımızın da emniyetini düşünmek zorundayız. Göçükte kaya parçaları var, kesit alanı geniş, ana yol 20-25 metrekare olduğu için göçük alanı da geniş oluyor. O yüzden zorlanıyoruz.''

Türker, işçilerin patlamadan doğrudan olmasa da açığa çıkan karbonmonoksit gazından etkilenmiş olabileceğini ifade ederek, şunları söyledi: ''Göçüğün ne kadar alanı kapsadığını tahmin etmek zor. Patlamanın olduğu öğle vakti sıralarında, işçiler kuyu başında temiz havanın bulunduğu yerden 100-150 metre uzaklıkta olabilir. Patlamadan etkilenmeme ihtimalleri var. Ancak patlamadan sonra açığa çıkan karbonmonoksit gazından etkilenmiş olabilirler. Ocaktaki işçilerin arasında bulunan 'kurt madenci' dediğimiz emekli işçiler, hava borularını kırarak kendilerine temiz hava sağlamış da olabilirler. Borulardan hava temin etme imkanları bulunuyor.''

Sayfa Yükleniyor...