"Yerel gıda" diyeti

Yaşadığınız bölgede hangi ürünler yetişiyor. Yedikleriniz nereden geliyor? Bu soruların yanıtlarını arayanlar Fife Diyeti'ni geliştirdi...

"Yerel gıda" diyeti

Fife Diyeti, İskoçya'da yaşayan Mike Small sayesinde hayat buldu. Bir ekolojist ve bir gazeteci olan Mike Small, Fife bölgesinde Kasım 2007'de, yerel halkı bir yıl boyunca 64x 48 kilometrelik bir bölgede üretilen gıdaları tüketmeye ikna etti.

İskoçya dışından havayoluyla gelen gıdalar, yasak... Fife Diyeti'nde yakın çiftliklerde üretilen meyve sebze, yumurta ve et ile ev yapımı bira serbest. Small, "Yörenizin neyi üretip üretemediğini keşfetmek, insanı özgürleştiren bir şey," diyor. Fife dışından olanlar için bile yakında üretilen gıdaları yemenin yararı çok.

New York Üniversitesi'den gıda araştırmaları profesörü Marion Nestle, haftada sadece üç kez bile yerel gıdal satın almak, talebi arttırıp çiftçileri destekleyerek "çok önemli bir etki sağlar" diyor.

Yerel gıdalarla beslenmenin önemine inananların üzerinde durduğu konulardan biri de "iklim değişikliği"... Gıdaların uzak ülkelerden transferleri sırasında atmosfere önemli miktarda karbondioksit bırakılıyor. Atmosferdeki karbondioksit miktarının artması da iklim değişikliğini hızlandırıyor.

Mike Small'un Fife Diyeti ilk günlerde sayısız eleştiri aldı. Bu diyetle çocukların yeterli besinleri alamayacağı, bu diyetin pratik olmadığı hatta can sıkıcı olduğu yönündeki eleştiriler yerini kısa sürede övgülere bıraktı. Çünkü diyeti gönüllü olarak uygulayanlar da hiçbir sağlık sorunu yaşanmadığı gibi yerel gıdalarla beslenmeleri mutfak masraflarını da azalttı.

Sayfa Yükleniyor...