"Yerli hayvanların genleri korunmalı"

Uzmanlar, kıvırcık koyunu gibi yerli hayvanların genlerinin korunması gerektiğini söylüyor.

"Yerli hayvanların genleri korunmalı"

TEKİRDAĞ- Namık Kemal Üniversitesi Zootekni Bölümü Başkanı Prof. Dr. İhsan Soysal, kıvırcık koyun ırkının, acilen halk elindeki sürülerin ıslah programına alınması gerektiğini bildirdi.

Soysal, Trakya bölgesinin kıvırcık  ırkının yayılma alanı içinde önemli bir yer tuttuğunu belirterek, son yıllarda ülkenin diğer coğrafi bölgelerinden yoğun ölçüde nitelikli kıvırcık koyun etinin talep edildiğini söyledi.

Trakya bölgesinin, İstanbul'a yakınlığı nedeniyle özellikle bu ırkın aranılır et kalitesi yönünden önemli bir tedarikçi merkezi konumuna geldiğini bildiren Soysal, ancak son yıllarda bu ırkın melezleme baskısı nedeniyle, potansiyelinden yeteri kadar yararlanılamadığını ifade etti.

Soysal, ilgili bilimsel kuruluşlarla yapılan çalışmalar sonucu kıvırcık ırkının  ıslahı halinde yetiştiricilerin damızlık arayışına cevap verecek nitelikte olduğunun saptandığını kaydetti.

Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü'nün yerli hayvan gen kaynaklarını koruma sürecinde etkin bir rol oynadığını ifade eden Soysal, şöyle devam etti:''Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü'nün (TAGEM) Kıvırcık da dahil olmak üzere bir çok ırkların orijinal yaşama yerinde yetiştiriciler elinde ve başka yerde (TAGEM araştırma enstitülerinde) koruma programlar adı altında genellikle 100 ile 200 bireylik sürüleri koruma çalışmaları yapmakta.''
        
IRKLARIN KORUNMASI
Soysal, ırkların korunması bakımından TAGEM çalışmalarının memnuniyet verici olduğunu belirtti.TAGEM'in çalışmaları yanında, büyük sürüler halinde 50 civarında yetiştirici ile mukaveleler imzalayarak her irk için toplam 6 bin hayvanlık büyüklükte halk elindeki sürülerin ıslahı programının da uygulandığını ifade eden Soysal, şöyle devam etti:''Bu süreç, 'Yerli Hayvan Gen Kaynakları Korunması Hakkında Yönetmelik' çerçevesinde Sivas'da Kangal Akkaraman ırkı, Diyarbakır, Urfa'da ivesi ırkı, Erzurum'da morkaraman ırkı, Konya'da akkaraman ırkı, Tokat'ta karayaka ırkı, Aydın ve Denizli'de karya genotipi, Balıkesir'de Anadolu merinos ırkı, Ankara'da Ankara keçisi ırkı, Afyon'da pırlak ırkı gibi bir çok illerimizde bir çok ırkımızı koruma ve geliştirme işlevinde önemli başarılı sonuçlar alınarak ırklarımızın kaybolması süreci önlendi. İlgili ırkların potansiyelleri uygulanan ''Halk Elinde Islah'' projeleri ile geliştirilmekte ancak henüz bu kategoride olan kıvırcık ırkımız için böyle bir çalışma ne yazık ki başlatılmamıştır.''

Soysal, bilinçsiz melezleme baskısı nedeniyle kıvırcık ırkının potansiyelinden yeterince yararlanılamadığı gibi saflığının kaybedilmesi sürecine de girildiğini kaydetti.

Trakya bölgesinde, ''kıvırcık ırkı koyunlarının halk elinde ıslahı'' niteliğinde projelerin hayvancılığın desteklenmesi tebliği kapsamında yürürlüğe konmasının sürdürülebilir kalkınma işlevinde yararlı olacağını ifade eden Soysal, bunun sağlanabilmesi için de Tekirdağ, Kırklareli ve Edirne'de böyle bir çalışmaya ihtiyaç duyulduğunu sözlerine ekledi.

Sayfa Yükleniyor...