Yılmaz: Genelkurmay ve MİT yardım etmedi

Eski Başbakan Mesut Yılmaz, Susurluk raporuyla ilgili yapılan eleştirilerle ilgili olarak Genelkurmay ve MİT’in yardımcı olmadığını belirterek, “Kurumların çete olaylarına karışanları ayıklamaları gerekirdi. Maalesef bu temizliği yapmadılar” dedi.

NTV’de yayınlanan Neden programına katılarak Susurluk konusunda değerlendirmelerde bulunan eski başbakanlardan Rize Bağımsız Milletvekili Mesut Yılmaz, Radikal gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İsmet Berkan’ın, Susurluk ile ilgili raporun gereğini yapmadığı yönündeki eleştirisiyle ilgili gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Yılmaz, “Eğer öyle olsaydı bugün Susurluk meselesi gündeme gelemezdi. O rapor yayınlandığında, ’de bütün kurumların özeleştiri yapması, çete olaylarına karışanları içlerinden ayıklamaları gerekirdi. Maalesef kurumlar bu temizliği kendi içlerinde yapmadı. Yargı da bu konuda üzerine düşeni yapmadı” diye konuştu.

Bu urun temizlenmesi için yeni bir konjonktürün ortaya çıktığını belirten Yılmaz, “AB perspektifi bunu hızlandıran katkıda bulundu. Ama maalesef endişem, bu işin iç politika için istismar edildiğidir. Halbuki bu mesele, dış politika gibi bir devlet meselesidir. Her türlü iç politika mülahazalarının üstünde tutulması gerekir. Bu iktidarın meseleyi bu titizlik içinde götürdüğünden çok ciddi şüphem var. Meseleye bu şekilde yaklaşılsa, şartlar son derece elverişli. Ama iktidarın bu tavrı yüzünden bu şans da heba edilmektedir” dedi.

Kendisine geçmişle ilgili yöneltilen eleştirilerin haksız olduğunu, çünkü o günkü koşulları dikkate almayan eleştiriler olduklarını ifade eden Yılmaz, şöyle konuştu: “O gün kurumların başında olan yöneticiler, bize yeterince yardımcı olmamışlardır. Bunun içinde o zamanki Genelkurmay da Genelkurmay Başkanı da Milli İstihbarat Teşkilatı da ve diğerleri de vardır.

Ama zaman içinde Türkiye’nin geldiği nokta, bu meselede kesin bir çözüme ulaşmak için çok daha müsait bir durum oluşturdu. Bunun önündeki en büyük engel AK Parti’nin bu meseleye bir iç politika meselesi olarak bakması ve (bizden olanlar, bize karşı olanlar) gibi ayrımcı yaklaşması, muhalifleri sindirmek için bir fırsat olarak değerlendirmeye çalışmasıdır. Bu anlayışla bu mesele çözülmez.”

Sayfa Yükleniyor...