YÖK: Hesaplamayı değiştiriyoruz

Danıştay’ın katsayı itirazını reddetmesinin ardından konuşan YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan, alanları değiştirmeyeceklerini söyledi. Özcan, “Sistemin hesaplamasını değiştirmeye çalışıyoruz” dedi.

Gaziantep'te bulunan YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, Danıştay’ın YÖK'ün itirazını reddetmesine ilişkin gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Yaptıkları ön çalışmanın daha basit bir sistem olacağını belirten Özcan, ''Ağırlıklı ortaöğretim başarı puanı budur. Alanındaysa şu kadar ek puan alıyor, test puanları da şudur. Toplarsanız öğrencinin puanı çıkar'' dedi.

''Farklı mı, tek katsayı mı?'' sorusu üzerine Özcan, ''Alanında gidene bir şey eklenecek, gitmeyene eklenmeyecek. Daha basite indirgenecek'' diye konuştu.

Özcan, ''Alanları değiştirmeyeceğiz. Sistemin hesaplamasını değiştirmeye çalışıyoruz. Alanında giderse mesela 10 puan, gitmezse 0. Burada toplama işlemi yapıyorsunuz, çarpma işlemi yok'' dedi.

Özcan, şöyle devam etti: "Biliyorsunuz istatistikte öğrenci notlarını arttırmak istediğinizde mesela 1.2 katsayısı ile çarparsınız ya da belli bir katsayı eklersiniz. İşte 10 puan gibi mesela. Ama çarptığınızda öğrenciler arasındaki eşitlik bozulur. 'de yıllardan beri yapılan budur. Onun daha düzgünü eğer öğrencilere puan vermek gerekiyorsa ilave katsayıdan dolayı, bir rakamı bir sabite eklemek daha iyidir. İstatistiki olarak daha doğru sonuçlar verir.''

Bir soru üzerine Özcan, yeni sistemi ortaya koyarken teknik detayı ile birlikte vereceklerini belirterek, ''Yanlış anlaşılma olmasın. Tatminkar bilgi verince insanların ikna edilmesi daha kolay oluyor. 14 gibi bir rakama çıkmaları da ondandır zaten'' dedi.

BİR OYLUK FARK HOŞ
Gerekçeyi henüz görmediklerini belirten Özcan, ''Türkiye'nin böyle hukuk alanında bu kadar sorun yaşadığı zamanda 14-15 oyla tabii hoş bir şey'' diye konuştu.

Özcan, YÖK Genel Kurulu’nun 4 Martta toplanacağını hatırlatarak, 18 Martta da bir toplantı yapacaklarını, bu toplantıda bu konunun yanı sıra disiplin dosyalarını görüşeceklerini söyledi.

18 Mart'taki toplantının olağanüstü olmayacağını belirten Özcan, "18'inde kesin bir sonuç çıkacak'' dedi.

Bu konuda üç başlık olduğunu ifade eden Özcan, bunlardan birinin ağırlıklı ortaöğretim başarı puanı (AOBP), diğerinin testlerden alınan skor, bir diğerinin ise katsayı olduğunu belirtti.

SABİT OLACAK
Özcan, AOBP'nin Milli Eğitim Bakanlığı'ndan geldiğini ve ÖSYM'ce hesaplandığını belirterek bu konuda kendilerinin bir şey yapmadığını belirtti.

Katsayının ise bir rakamla çarpıldığını anımsatan Özcan, ''Katsayı bir rakamla çarpılıyordu, artık yükseltmek değil buraya bir sabit koyalım. 5 puan... Alanında gidiyorsa o puanı verin, yoksa vermeyin. Ve bir de test puanı var, üçünü toplayacağız işte. Artık çarpma filan yok; sabit olacak. O sabiti ekleyeceksiniz'' dedi.

''İletişim lisesini bitiren, iletişim fakültesine girebilecek mi?'' şeklindeki bir soruya karşılık, ''Hayır gidemeyecek. Orada bir değişiklik yok'' diyerek yanıtladı.

Alanları değiştirmeyeceklerini vurgulayan Özcan, ''Sistemin hesaplamasını değiştirmeye çalışıyoruz. Alanında giderse mesela 10 puan, gitmezse 0. Burada toplama işlemi yapıyorsunuz, çarpma işlemi yok'' dedi.

Bir gazetecinin ''Peki bu karar da Danıştaya giderse ne olacak?'' sorusuna ise Özcan, ''Bu istatistiksel olarak daha doğru bir şey. Eğer komisyondan güzel bir şey gelirse size duyururuz'' dedi.

Özcan, komisyonda istatistikçilerin ve matematikçilerin olduğunu ifade etti.

Özcan, başka bir soru üzerine, sistemdeki puan aralığının değişmeyeceğini söyledi.

Özcan, ''Önümüzdeki sene bir yasa değişikliği olabilir mi?'' sorusunu ise, ''Onu bilemiyorum. Kanun değişikliği yapmak rasyonel görünmüyor'' yanıtını verdi.

BUNU KIRMAK İSTİYORUZ
Özcan, ''Türkiye'de çok uzun zamandan beri neredeyse kemikleşen bir katsayı problemi oldu. Maalesef mesleki ve teknik eğitimdeki meseleler, gelip katsayıya kilitlenir bir özellik kazandı. Biz bu durumu kırmak istiyoruz. Danıştay'ın son kararı ile ilerleme kaydetmiş gibi görünüyoruz. Bir mutabakat yakalamak üzereyiz. Katkısı olan herkese çok teşekkür ediyorum. İnşallah yapacağımız düzeleme ile bir daha böyle bir sorunla karşılaşmayacağız ve mesleki ve teknik eğitimde istediğimiz yere geleceğiz'' diye konuştu.

Sayfa Yükleniyor...