Yoros tarih olmayacak

İstanbul’un tek antik kalesi olan Yoros Kalesi’nde yapılan kazı çalışmalarında Osmanlı dönemine ait birçok tarihi eser bulundu. Yoros Kalesi’nin bakımsız durumu NTVMSNBC ve NTV Tarih işbirliği ile gerçekleştirilen ‘Tarih Tarih Olmasın’ kampanyasına gelen ihbarlarla ortaya çıkmıştı.

Yoros tarih olmayacak

İstanbul Üniversitesi, Beykoz’daki Anadolu Kavağı mevkiinde yer alan 800 yıllık Yoros Kalesi’ndeki arkeolojik kazı çalışmalarıyla ilgili özel bilgiler verdi. Prof. Dr. Asnu Bilban Yalçın başkanlığındaki kazıda Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerine ait yapı kalıntılarına ve Osmanlı döneminden kalma pipo, çivi, lazımlık gibi günlük yaşamda kullanılan eşyalara ulaşıldı.

Yoros Kalesi’nin tarihi açıdan çok önemli olduğunu vurgulayan kazı başkanı Bilban, kalenin konumu nedeniyle İstanbul’un Karadeniz’e açılan kapısı olduğunu, hatta Pers Kralı Darius’un da burada konakladığının düşünüldüğünü belirtti.

Kalenin yapıldığı bölgede daha önce Zeus ve 12 Yunan Tanrısı için yapılmış iki tapınak ve kalenin eteklerinde 300 geminin demirleyebildiği bir liman olduğunu anlatan Bilban, Yoros Kalesi’nin antik çağlardan bu yana kutsal bir önemi olduğunu söyledi. Bilban, Yoros’un mitoloji de önemli bir yeri olduğunu belirtti:
“Efsaneye göre Argoslular, Altın Postu aramak için Karadeniz’e açılırken Iasos’un önderliğinde buraya bir adak yeri kurmuşlar. Dolayısıyla burası antik dünya için yeni yerlere açılacak gemilerin son uğrak yeri olmuş ve burada tanrılara adaklarını adamışlar”

YENİÇERİLER KONAKLIYORDU
Kalenin Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerinde de önemli bir konumu olduğunu dile getiren kazı ekibinden Sanat Tarihçisi Çağlar Erdoğan, Yoros Kalesi’nin İstanbul’da Ortaçağ’dan kalan savunma amaçlı tek yapı olduğunu söyleyerek, 1200’lü yıllarda Bizans döneminde inşa edilen bugünkü kalenin Osmanlı Dönemi’nde de yaygın bir şekilde kullanıldığını, burada yeniçerilerin ve ailelerin konakladığına dair birçok belge bulunduğunu belirtti.

İstanbul İl Kültür Müdürü Prof. Dr. Ahmet Emre Bilgili ise kalenin kültür mirası potansiyelinin çok yüksek olduğunu ancak bunun bu güne kadar yeteri kadar değerlendirilemediğini söyledi. Kalenin kamuoyunun gündemine gelmesinin çok önemli olduğunu  vurgulayan Bilgili, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ı da Yoros Kalesi’ne davet edeceklerinin haberini verdi. . Bilgili, “Yani burayı İstanbul’un gündemine almış oluyoruz. Bundan sonra hem kültürel miras olarak burasının değerlendirilmesi hem de çevre olarak değerlendirilmesi açısından ciddi bir proje arayışı içinde olacağız” dedi.

FATİH’İN ZİNCİRİ BURADAN MI GERİLDİ?
Deniz Savaşlarında aktif rol oynadığı bilinen Yoros Kalesinin tam karşısında bir başka Bizans Kalesinin daha varlığı tespit edildi. Bu yeni tespit ile birlikle Fatih Sultan Mehmet döneminde boğaza gerilen zincirin iki kale arasında olabileceği düşünülüyor.

Sayfa Yükleniyor...