Yörüngealtına balonla yolculuk imkanı

Yöerüngealtı uçuş yaparak yerçekimsiz ortamı tecrübe etmek için yeterli parası olmayanlar, Dünya’yı binlerce metre yükseklikten izleme keyfini yaşayabilir.

Yörüngealtına balonla yolculuk imkanı

Virgin Galactix ve SpaceX gibi firmalar, bir gün Dünya’nın yörüngesine, daha sonra da ötesine yolcu taşımayı planlıyor. Virgin Galactic, 2014 sonunda başlatmayı düşündüğü yörüngealtı uçuşlar için en az 250 bin dolar isterken, SpaceX’in Mars yolculuğu için koltuk fiyatı en az 500 bin dolardan başlayacak.

Paragon Space Development şirketinin yan kolu olan World View firması, 75 bin dolar karşılığında müşterilerini balonla binlerce metre yüksekliğe taşımayı planlıyor.

Kapsül şeklindeki balon, Virgin Galacti’in 110 km’lik zirve hedefine kıyasla sadece 30 km yükseliğe çıkacak. Bu yükselikte yerçekimsiz ortam tecrübesi de yaşanmayacak ancak yolcular Dünya’yı on binlerce metre yükselikten izlemenin keyfini tadacak.

Paragon firmasının kurucularından Jane Poynter, Discovery News sitesine yaptığı açıklamada, “Saatlerce o yükselikte kalabileceksiniz... Eğer bir araştırma söz konusuysa günler bile sürebilir. Birçok insana mükemmel bir tecrübe imkanı sunacağız” ifadesini kullandı.

Koltuk fiyatı 250 bin dolardan başlayan ve 500 bin dolara kadar çıkan SpaceShipTwo uzay aracının, 2014 sonunda seferlere başlaması hedefleniyor.

World View, birkaç ay içinde balon yolculuğunun biletlerini satışa sunmayı planlıyor.

Paragon, bilet satışlarına erken başlayarak, geliştirdikleri balonun Federal Havacılık İdaresi (FAA) tarafından uzay aracı olarak kabul edilmesini sağlamak istediklerini belirtti. Bu şart için insanların az da olsa yerçekimsiz ortamın etkisini hissetmesi gerekiyor.

Yörüngealtına balonla yolculuk imkanı  - 1

GECE KARANLIĞINDA DÜNYA’YA BAKIŞ
Dünyanın birçok noktasından ateşlenmesi planlanan World View kapsülleri, altı yolcu ve her biri pilot olmak üzere iki mürettebat taşıyacak.

Kapsül, Virgin Galactic’in süper güçlü bir roketi bulunan SpaceShipTwo uzay aracına kıyasla, gerekli irtifaya yükselmek için helyum balonu kullanacak. Kapsülün inişi, 20-40 dakika sürecek.

Lintern, bugüne kadar 650 koltuk satan ve ABD’nin dev Mojave Çölü’nde denemelerine devam eden Virgin Galactic’ten farklılaşarak gelişmekte olan uzay turizm piyasasında yer edinmeye çalışacaklarını belirtti. Lintern, bu amaçla kapsülle atmosferin yukarısına yolculuğun ağırlıklı olarak gece vaktinde yapılacağını belirtti.

SpaceShipTwo, geçtiğimiz ay 21 bin metrede roketini böyle denedi. Azot oksitin arkasından uzayıp gittiği roket, birkaç saniye içinde uzay aracının hızını saatte 1124 km’nin üzerine çıkardı ve ses bariyeni geçmesini sağladı:

Sayfa Yükleniyor...