Zorluklara direnen ağaç: Sakız

İzmir'li çevreciler eskiçağlardan beri insan sağlığı için kullanılan sakız ağacını yaşatmak için...

Zorluklara direnen ağaç: Sakız

İZMİR-Yarımada Çevre Platformu Dönem Sözcüsü Ümit Bora, İzmir ve çevresinde sakız ormanları oluşturulması için yürütülen çalışmalarda, Urla'da 17 bin sakız ağacı fidanı dikiminin yapıldığını söyledi.

Bora, Çeşme, Urla ve Karaburun'da dikilmeye başlanan sakız fidanlarının 7-8 yıl sonra 'ye büyük kazanç getireceğini bildirdi.

Ege Üniversitesi(EÜ) Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat İsfendiyar'ın çalışmasına göre, Türkiye'de yılda 150-160 ton sakız reçinesi kullanıldığını, İzmir'in Çeşme ilçesi Çiftlikköy ile Alaçatı beldesinde sakız üretimin yapıldığını ifade eden Bora, Çeşme'deki 250 yaşlı sakız ağacının 1995 yılında Anıtlar Kurulu kararıyla koruma altına alındığını dile getirdi.

Bora, Sakız Ormanları Projesi'nin uygulandığı bölgelere eko–turizm yapılabileceğini, sakız reçinesinden sakız aromalı yiyecek ve içecek, sakız reçeli, rakısı, tatlı ve dondurmalarının satışa sunulabileceğini bildirdi.

Eski çağlardan bu yana kullanılan sakız ve sakız yağının insan sağlığına katkıları olduğunu, pek çok hastalığı tedavi edici özelliği bulunduğunu, bu konuda moleküler düzeyde araştırmaların sürdüğünü savunan Bora, sakızın bazı tıbbı özelliklerini ve kullanıldığı alanları şöyle özetledi: ''Antiseptik maddeler içerdiği için ağız hijyeni sağlar. Fazlası reflüyü tetikler, dikkatli kullanılmalıdır. Mide, bağırsak enfeksiyonlarında kullanılır. Helicobacter pylori (midede ülser ve kansere sebep olan bakteri) üzerinde etkili olduğu saptanmış. Yara merhemi yapımında kullanılır. Şekeri ve kolesterolü düşürür. Ayrıca, diş macunlarında, rakı (mastika), likör yapımlarında, tatlılarda, dondurmada, gemilerde su içinde kalan bölümlerde (yosun ve diğer canlıların yapışmasını önlemede), yağlı boya tablolarda vernik olarak kullanılmaktadır. Parfümeride de kullanılıyor.''

SAKIZ NASIL BİR BİTKİ?
Sakız, adını verdiği Sakız Adası ile Çeşme yöresinde doğal olarak yetişen ve reçinesinden yararlanılan, 4-5 metre boyunda, her zaman yeşil, ağaççık veya çalı şeklinde bir bitki. Dişi ve erkek çiçekleri ayrı bitkilerde barınan sakızda erkek bitkilerin sakız randımanı dişilerden fazla oluyor. Tek veya üç-dört gövde üzerinde terbiye edilen sakız, dekoratif görünümü ve hoş kokusu nedeniyle bahçe düzenlemesinde de kullanılabiliyor. Her zaman yeşil olması ve toprağı örtmesi nedeniyle toprak erozyonunun önlenmesine de katkı sağlayan sakızın kökleri, 20-25 metre derinliğe kadar uzanabildiği için kuraklığa incir ve zeytinden daha iyi dayanıyor.

Sakız, arazi yangını gibi olumsuz koşullardan sonra bile kısa sürede kendini yeniliyor. Kıyı bölgelerinde tuza dayanıklı olan sakız yavaş gelişiyor ve 100 yıldan fazla yaşıyor. 5 yaşından itibaren sakız salgılayan bu bitki, 15 yaşından itibaren bitki başına 1-2 kilogram sakız veriyor. Bir kilogram sakızın fiyatı ise kalitesine göre 75- 150 dolar arasında değişiyor. Sakız yüzde 1 ila yüzde 3 arasında esansiyel yağ içeriyor.

Sayfa Yükleniyor...