"Maden yaşamın her alanında"

Maden günlük hayatta kullandığımız hemen her ürünle temas halinde. Cep telefonu, küçük ev aletleri, hatta kağıdın içerisinde bile maden var.

NTV canlı yayınına katılan İstanbul Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Aydın Dinçer madenin günlük hayattaki yerini örneklerle anlattı.

Ev yapımında kullanılan çimento, alçı, tuğlu, kiramit, duvar, cam ve pencerelerin hepsinde madenin kullanıldığını dile getiren Aydın Dinçer, "Aslında baktığımız zaman yaşam alanlarımızın hepsi birer maden" dedi.

Bir otomobilin yapılması için yer kabuğundan en az 10 ton maden çıkarılması gerektiğini anlatan İMİB Başkanı Dinçer, otomobil üretiminde kullanılan ana maden ve minerallerin, demir-çelik, alüminyum, karbon, bakır, cam, kurşun, çinko, manganez, krom, nikel, magnezyum ve sülfat olduğunu söyledi. Dinçer, madenlerin, oyuncak, kumanda, saat, fener, mouse, küçük ev aletleri, kağıt, cep telefonu, bilgisayar plastik ürünler gibi her alanda olduğuna vurgu yaptı.

"Neredeyse ucu madene dokunmayan bir endüstri dalı ve araç geç yok" diyen Dinçer, "Aynı zamanda madenlerin uç ürünlere dönüştürülmesi için çalışmak biz sektörün çatı kuruluşu olarak en önemli önceliğimiz" ifadelerini kullandı.