Madencilik sektörü corona virüse rağmen geçen yıl 190 ülkeye ihracat yaptı

Maden sektörü geçen yıl corona virüse rağmen miktar bazında yüzde 2,71'lik artış ile 27,8 milyonluk ihracat gerçekleştirdi. İhracat değer bazında ise yüzde 0,91'lik düşüşle 4,27 milyar olara geriledi.

İstanbul Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Aydın Dinçer, NTV canlı yayınında yaptığı açıklamada, "Ocak ayında bir önceki yılın aynı ayına oranla değer bazında yüzde 8,3'lük artış gerçekleşmişti. 25 Ocak'tan itibaren Çin'de salgın ortaya çıktı, sonrasında sektörümüz hızla etkilenmeye başladı." diye konuştu. Çin'in maden sektörü için önemli bir pazar olduğunu dile getiren Dinçer, "Çin, maden sektöründe yüzde 31, doğal taş sektöründe ise yüzde 37’lik ihracat payı ile en büyük pazarımız konumunda bulunuyor" bilgisini paylaştı.

Amerika ve Avrupa gibi önemli pazarların Mart ortası itibariyle kaybedilmeye başlandığını belirten İMİB Başkanı Dinçer, "En büyük düşüş yüzde 40,59’luk oranla Mayıs ayında yaşandı. Haziran ayı ve sonrasında ise yeni normalle birlikte pazarlarda toparlanmalar yaşamaya başladık. Nitekim Eylül ayından itibaren geçen yılın aynı ayına oranla yüzde 19,08’lik ilk artışı gördük, Aralık ayında ise geçtiğimiz yılın aynı ayına oranla yüzde 30,16’lık bir artış yakaladık" ifadelerini kullandı.

Sektörün geçen yıl 190 ülkeye ihracat gerçekleştirdiğini dile getiren İMİB Başkanı Dinçer, "İhracat gerçekleştirdiğimiz ilk 10 ülke sırasıyla Çin, ABD, İspanya, Belçika, Bulgaristan, Suudi Arabistan, İtalya, İsrail, Hindistan ve Romanya oldu" dedi.