2010 çeşit lezzet sunulacak

TÜRES, ''2010 Yılında 2010 Çeşit Yemek Festivali" kapsamında 2010 Avrupa Kültür Başkenti İstanbul'a gelecek misafirlere 9 Ekimde, 2010 çeşit lezzet sunacak. 5 bin kişinin katılması beklenen festivalde, 2010 çeşit lezzetin 7 saat içinde tüketilmesi hedefleniyor.

2010 çeşit lezzet sunulacak

Tüm Restoranlar, Lokantalar ve Tedarikçiler Derneği (TÜRES) Başkanı Ramazan Bingöl, İstanbul'un Avrupa Kültür Başkenti olması dolayısıyla yerli ve yabancı turistlere, Türk mutfağını tanıtmak için ''2010 Yılında 2010 Çeşit Yemek'' adıyla bir festival düzenlediklerini kaydetti.        

Bingöl, projeyi İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Esenler Belediyesi ve İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansının desteklediğini belirtti.        

Türk mutfak kültürünü, dünyaya tam anlamıyla tanıtmak için çalışmalar yaptıklarını vurgulayan Bingöl, 2007 yılında projenin ön hazırlığı kapsamında Feshane Uluslararası Fuar Kongre ve Kültür Merkezi'nde vatandaşlara 400 çeşit yemek sunduklarını anımsattı.        

TÜRES'in 200 üyesinin bulunduğunu ve üyelerin festivale maddi ve manevi çok büyük destek verdiğini aktaran Bingöl, çok emek isteyen bu festivale destek veren herkese teşekkür ettiğini dile getirdi.        

Birkaç yıldır 2010 yılı için hazırlık yaptıklarını ifade eden Ramazan Bingöl, şunları söyledi:        

''7 saat içinde 2010 lezzeti sunacağız. Bunun içinde salatası, içeceği, tatlısı her şeyi olacak. Türk mutfağına ait ürünleri, yerli ve yabancı misafirlerimize sunacağız. Bununla ilgili şu anda yüzlerce lokanta çalışıyor. Bunların yanında yine yüzlerce insan çalışıyor. Şerbet, pilav, salata ve yemekler için tonlarca malzeme hazırlanıyor. Şu anda çok hummalı bir şekilde çalışıyoruz, büyük bir heyecan yaşıyoruz. Elazığ, Batman, Trabzon, Çorum valilikleri de katılıyor. Onlar da kendi yörelerinin mutfaklarını sergileyecekler. Yurt dışındaki yemek yazarlarının da gelmesini bekliyoruz.''
       
''TÜRK MUTFAĞI ŞİŞ KEBAP VE RAKIDAN İBARET ZANNEDİYOR''
Yapılacak yemeklerin, oluşturdukları seçici kurul tarafından belirlendiğini kaydeden Bingöl, sözlerine şöyle devam etti:        

''Turistlerin belli bir kısmı, Türk mutfağını şiş kebap ve rakıdan ibaret zannediyor. Ama burada Türk mutfağının ne kadar büyük ve müthiş bir mutfak olduğunu görecekler. Biz tahminen 4-5 bin kişi bekliyoruz. Herkese yetmesi için, bol yemek yapacağız. Türkiye'nin ve İstanbul'un gastronomi turizmine açılmasının en önemli adımı olduğunu düşünüyoruz. Doğa, tarih, inanç turizmi nasıl gelişiyorsa, gastronomi turizminin de gelişmesi lazım. Çünkü, dünyanın en iyi mutfağına sahibiz. Bu etkinlik buna büyük bir açılım yapacak. Ayrıca kendi insanımız da Türk mutfağının ne kadar geniş olduğunu anlayacak. Türk mutfağının muhteşemliğini sadece sözle değil, eylemle de göstereceğiz. Guinness Rekorlar Kitabı'na da başvurduk, bu ayrıca bir rekor denemesi olacak. O gün gözlemciler gelecek.''       

Festivali her sene yapmayı ve geleneksel hale gelmesini istediklerini kaydeden Bingöl, ''Her sene lezzet sayısını artırarak devam edeceğiz. Bundan sonra bu festivali turizme endeksli yapacağız. Festivali, ileri aşamada, Dünya Turizm Günü, Dünya Yemek Yazarları Kongresi'nin olduğu dönemde yapmayı düşünüyoruz. Tüm dünyadaki yüzlerce yemek yazarının Türk mutfağını yazdığını düşünün'' şeklinde konuştu.

Sayfa Yükleniyor...