2016 yazının yeni single'ları

Artık sanatçılar albüm yerine single (tekli) çıkarmayı tercih ediyor. Suat Kavukluoğlu, bu yaza damgasını vuracak single'ları yazdı.

2016 yazının yeni single'ları
2016 yazının yeni single'ları - 1

Artık müzik dünyamızda kimse albüm yapmaya yanaşmıyor. Çünkü albüm yapmak çok maliyetli. Albümün karşılığını almak da çok zorlaştı. En fazla birkaç şarkıya albüm maliyeti kadar para verip klip çekebiliyorsunuz. Sadece klipli şarkılar gündeme gelebiliyor. Geri kalan şarkılara yazık oluyor. Öyle hızlı ve tuhaf bir çağdan geçiyoruz ki, her şey ışık hızıyla eskiyor, eskitiliyor. Bu yüzden de artık birçok sanatçı, çok özel bir proje olmadığı sürece “single”a yöneldi. Tek şarkı yapıp popülerliğini sürdürmek, gündemde kalmak, sonra o şarkı eskiyince hop bir tane daha. Genç müzisyenler için de “single”lar kendini sınama oluyor. Hem yapımcı hem şarkıcı kendini sınıyor. Eğer birkaç şarkısı tutuyorsa ancak o zaman “tam bir albüm” yapma işine giriliyor. Yani bizimkiler teker teker geliyorlar artık sayın seyirciler. Gelin o halde bu yazın teklilerine birlikte bakalım.

2016 yazının yeni single'ları - 2

AJDA PEKKAN feat VOLGA TAMÖZ “AYRILIK ATEŞİ"

Süperstar bir şarkı yayınlamadan bu topraklara yaz gelmez. Geçen sene “Yakarım Canını” bu yaz Volga Tamöz’le “Ayrılık Ateşi”. Sözler Murat Güneş. Peki şarkı nasıl? Yapması çok kolay. Siz de evde yapabilirsiniz. “Vitrin” gibi bir intro yapıyorsunuz. Peşine “Resim”in nakaratına benzer bir nakarat yapıştırıyorsunuz. “Geceleri yakıyor en çok ayrılık ateşi / Yine bana uyumak haram görmeden güneşi” gibi dinleyiciyi tam kalbinden, aşk acısından, gecelerden vuran damardan bir söz yazıyorsunuz. Finale de esaslı bir ayar, “Birazcık yüreği varsa bulun bana o kalleşi”.

“Kalleş” gibi bir sözü Ajda’dan duymak yadırganıyor ama Ajda Pekkan artık böyle, hep hit kalmak istiyor. Bu uğurda her şeyi yapıyor. Sonra da şarkıyı oradan herhangi bir Serdar Ortaç altyapısına bağlıyorsunuz. Dans ettiriyor mu, valla ettiriyor. Ajda Pekkan en vasat şarkıyı bile kanatlandırıyor. Hala. Ama ondan uzun zamandır beklenen artık kariyerinin ağırlığına uygun bir albüm ve şarkılar.

2016 yazının yeni single'ları - 3

ATİYE “İNŞALLAH CANIM YA”

Murat Güneş & Volga Tamöz ikilisi Ajda Pekkan’ın aksine Atiye için çok taze, yenilikçi ve ferah bir şarkı yapmış. Atiye de ruhuyla, yorumuyla şarkıyı almış, sıcak yaz günleri ve gecelerinin üzerine püfür püfür estirmiş. Bunaltıcı sıcağın göbeğinde bir külah dondurma, soğuk bir limonata etkisi yapıyor bu şarkı. Slogan da güzel. Atiye’nin geçen yıl yayınladığı “Abrakadabra”sı da çok iyi şarkıydı. İstikrarlı adımlarla yükseliyor. Yeni neslin en önemli starlarından.

2016 yazının yeni single'ları - 4

BORA DURAN  “UNUT BAKALIM”

“Gül Senin Tenin", "Sen de Gidersen", "İnsan", "Yan Yana" gibi şarkılarıyla kendi kitlesini yaratmıştı. Bu yıl söz ve müziğini yazdığı, Gülben Ergen’le düet yaptığı “Kalbimi Koydum” şarkısıyla daha geniş kitlelere ulaştı. Yılın en sevilen duygusal şarkılarından oldu. Yaz başı Duran’dan hem romantik hem eğlenceli bir şarkı geldi. “Unut Bakalım”, Nihat Odabaşı imzalı renkli klibiyle de bu yazın sıcak ve samimi şarkılarından.

2016 yazının yeni single'ları - 5

ERKAN GÜLERYÜZ “HOŞGELDİN”

Erkan Güleryüz aslında 90’lardan bu yana hayatımızda. Sanatçıya 2009’da Sezen Aksu nefesini üfleyince kariyerinin en büyük çıkışını yakaladı. Önce Aksu şarkılarının da yer aldığı “Yegane” albümü geldi. Sonra bir dizi için Aksu’nun yazdığı “Esmer” şarkısı. “Esmer”in peşine yine Aksu imzalı “Aşk Dansı” ve “Gül Bakalım” single’ları... 

Sonrasında ne mi oldu? Güleryüz, Antalya’da hafta sonları Black adlı mekanda sahne performanslarına başladı. Neredeyse yarı Antalyalı oldu. Bizi biraz ihmal etti. Nihayet yıllar sonra kendisinden yeni bir şarkı geldi. “Hoşgeldin” diyor Erkan. Biz de ona asıl sen “hoşgeldin”, “nerelerde kaldın” diyoruz. Erkan’ın sahne performansı çok iyidir. Antalya’dan sıra bize gelirse inşallah izleyebileceğiz.

2016 yazının yeni single'ları - 6

EYPİO & BURAK KING - GÜNAH BENİM

Bu aralar her köşe başından bu şarkı yükseliyor. 27 grubunun “Muhtemel Aşk” şarkısından sonra bu yılın ikinci büyük patlaması. Her iki grup da yurt dışı tozu almış müzisyenlerden oluşuyor. Eypio adıyla bilinen Abdurrahim Akça, 1983 Konya doğumlu. 2002’de Hollanda’ya gitti. İlk kayıtlarını Hollanda'da yabancı bir grupla yaptı. Rap dünyasında kısa sürede sevildi. 2015’in son günlerinde Burak King’le yaptıkları bu düet sessiz ve derinden bugünlere geldi. İkili, şarkıyı geçtiğimiz günlerde “Ay Bizim Yıldız Bizim” olarak milli takımımıza uyarlayınca daha da popüler oldu. Samimiyet bir kez daha kalpleri fethetti.

2016 yazının yeni single'ları - 7

MAVİ “İKİ ATEŞ”

Son yılların heyecan veren isimlerinden Mavi. Sıcak, samimi şarkılar yazıyor. İnsanın içini ısıtan, ruhunu saran bir sesi var. Özellikle şarkı sözlerindeki derinlik, ince mizah beni heyecanlandırıyor. Şehirli bir kadının yaşadıklarını en dolambaçsız, en süssüz haliyle  olduğu gibi resmediyor. Yeni şarkısı “İki Ateş”in müziği Bora Duran’a, düzenlemesi Mustafa Ceceli’ye ait. Her ikisi de Mavi’nin dünyasını daha da renklendirmiş. 

2016 yazının yeni single'ları - 8

MOR VE ÖTESİ “ANLATAMIYORUM”

Mor ve Ötesi, müzikte 20. yılını “Anlatamıyorum” şarkısıyla kutluyor. Orhan Veli şiirine Harun Tekin dokunuşuyla Mor ve Ötesi tarafından bestelenen bu şarkı, ne de iyi geldi. Bir şiiri bestelemek zordur. Şiirin duygusuna büyük hassasiyet göstermek gerekir. Mor ve Ötesi hem şiire büyük özenle yaklaşmış, hem de bu şiirden yeni bir Mor ve Ötesi şarkısı yaratmayı başarmış.  Türk rock müziğin en önemli gruplarından Mor ve Ötesi’nin 20. yılını kutluyoruz. 20 yılda hayatımızı derinden etkileyen birçok albüme imza attılar. Her zaman şarkılarıyla yanımızdaydılar. Onları çok özlemişiz. Hep bizimle kalsınlar diyoruz.

2016 yazının yeni single'ları - 9

SONER ARICA “BİR YANIM GİTTİ”

Soner Arıca, Türk pop müziğin en üretken ve yenilikçi müzisyenlerinden. 90’lardan bugüne üretimi hiç durmadı. 12 albüm, birçok single, maxi single yayınladı. Şarkıların video kliplerini çok önemsedi. Video kliplere bir standart getirdi. 62 video kliple bu konuda Türkiye’de rekorun da sahibi. Benim de serüvenini heyecanla takip ettiğim Arıca’dan bu yılın ilk günlerinde “Saklı” adlı bir single geldi. 

Bu şarkı da hem müzikal hem de görsel olarak farklı bir Soner Arıca vardı. Ben şarkıyı da video klibi de çok sevdim. Hala onun etkisindeyken “Bir Yanım Gitti” ile çıkageldi Soner. Bu şarkı da rengarenk, eğlenceli bir şarkı.  İki şarkının da düzenlemesine imza atan Enver Günen, Arıca kariyerine yeni bir soluk getirmiş. İşbirliğine devam etmeliler.

2016 yazının yeni single'ları - 10

TNK “AŞKI HARCAMANIN 80 YOLU”

“Yine Yazı Bekleriz”... Öyle bir şarkı yazdılar ki bir daha hiçbir şarkı yazmasalar bize yeter. Yani o kadar büyük bir şarkı bu. Yıllar geçse de aynı yerden can yakmaya devam edecek. Ama elbette TNK grubu yeni üretimlere de devam ediyor, etmeli de zaten. Onlara ihtiyacımız var. Beni en heyecanlandıran rock gruplarından. Onları en son Kulis Bebek’te akustik performanslarıyla izlemiştim. Çok iyilerdi. Mutlaka seyretmelisiniz. 

Grubun şarkılarına da imza atan solisti Caner Karamukluoğlu özel ruhlardan. TNK’den bize yaz hediyesi ise eğlenceli bir şarkı “Aşkı Harcamanın 80 Yolu”... Günümüz ilişkilerini öyle güzel resmetmişler ki, yani aşkı nasıl da güzel güzel harcayışımızı, git gide nasıl da her şeyi tüketen bir noktaya gelişimizi. Artık güler miyiz ağlanacak halimize, yoksa bir şeyler dank mı eder kafamıza, orasını çocuklar bize bırakmış.

2016 yazının yeni single'ları - 11

TUNA KİREMİTÇİ & PAMELA “UÇMAK İSTİYORSAN”

Ne zaman yeni bir söze, bir rüzgara ihtiyaç duysak Tuna Kiremitçi bir şekilde yetişiyor. Bazen kendi grubu Atlas’la yardıma koşuyor, bazen de böyle tatlı sürprizler yapıyor bize. Pamela ile “Uçmak İstiyorsan”la çaldı kapımızı bu kez. Aynı nakarat işlerden sıkılanlara, derdini anlatmak için yeni sözler arayanlara sabah akşam bir doz öneriyoruz bu şarkıyı.

2016 yazının yeni single'ları - 12

YONCA EVCİMİK “AHA”

Bugünün mini mini pop star adayları ona çok şey borçlular. Instagram’a da yazmıştım. Bugün hala taze kanlı, cıvıl cıvıl, enerji dolu bir Türkçe pop müziği varsa, yapılabiliyorsa Yonca Evcimik’in sayesindedir. 90’larda müthiş bir başkaldırıdır onun yaptığı. 

Yeni bir yol açtı pop müziğe, taze kan getirdi. Sezen Aksu imzalı son şarkısı “Aha” ile de herkese, kendini dev aynasında görenlere şahane bir ayar veriyor. 

Bir dakika diyor, “Siz kiminle dans ediyorsunuz?” Şarkının sözleri, müziği, düzenlemesi tam kıvamında. Yonca’nın tatlı ve enerjik yorumu, eğlenceli bir video kliple ortaya renkli bir yaz kokteyli çıkarmış.

Özellikle “Çık o kanaldan” bizim sloganımız oldu bile. Bir mevzuya gereksiz yere fazla takılıp üzülünce, sinirlenince hemen Yonca ile beraber şarkının o bölümünü söylüyoruz. İyi geliyor, tavsiye ederiz.

Sayfa Yükleniyor...