237 ilçeden kalabalık

Tamamına yakını kente göçle gelenlerden oluşan ve hane başı çocuk sayısı ortalama 6-14 arasında değişen kenar bir mahallenin ilköğretim okulunun öğrenci sayısı şaşırtıyor.

237 ilçeden kalabalık

Merkez Yüreğir ilçesinde 1987'de eğitim öğretime başlayan Mehmet Ali Yılmaz İlköğretim Okulu'na 2 kez ek bina yapılmasına rağmen, her yıl mezunların iki katı kadar yeni öğrenci gelmesi nedeniyle ihtiyaç yine karşılanamıyor.       

Okulun öğrenci sayısı, aralarında Adana'nın Aladağ ve Saimbeyli, Osmaniye'nin Sumbas ve Hasanbeyli, Ankara'nın Çamlıdere, Antalya'nın Akseki, Artvin'in Murgul, Aydın'ın Karpuzlu, Balıkesir'in Balya, Bingöl'ün Yayladere, Bitlis'in Muski, Bolu'nun Kıbrıscık, Çanakkale'nin Bozcaada, Diyarbakır'ın Çüngüş, Van'ın Bahçesaray ve Edirne'nin Lalapaşa ilçelerinin de yer aldığı 237 ilçeden fazla.        
Toplam öğrenci sayısının 4 bin 195'e ulaşan ve müdürünün bir kaymakam kadar yoğun çalışmak zorunda kaldığı okul, sadece eğitim öğretim yuvası değil, yardıma muhtaç olan, kocası tarafından terk edilen ya da çocuğuna ayakkabı alamayanların başvurdukları ilk merkez görevini de görüyor.       

İkili eğitim öğretimin verildiği okulda, sosyal yaşantıları son derece kısıtlı olan, hatta oyun alanlarının yolunu bile bilmeyen binlerce öğrenci için ise okulları aynı zamanda sosyal alanlarını oluşturuyor.        

Hane başı ortalama çocuk sayısının 6 ile 14 arasında değiştiği mahallenin ilköğretim okulunda, dersliklerdeki öğrenci sayısı 70 kişiyi buluyor. Okulun bahçesinde, öğrenci başına düşen oyun alanı da bir metrekarenin altında kalıyor. Okulda, adı soyadı aynı onlarca, birbiriyle akraba yüzlerce öğrenci bulunuyor.
        
KAYMAKAM GİBİ    
Okul Müdürü Murat Çiçekdal, öğretmenlik mesleğinin bir gönül işi olduğunu, ancak kalabalık nüfuslu okullarda öğretmenlik yapmanın da bir kat daha fazla özveri gerektirdiğini söyledi.        

Okulun temizliğinden, ücretsiz hafta sonu kurslarına, birebir eğitime kadar öğrencileri geleceğe en iyi şekilde hazırlamaya çalıştıklarını belirten Çiçekdal, ''Bunun yanı sıra öğrencilerimizin okuma-yazma bilmeyen ailelerine de Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü ile işbirliği yapıp okulumuzda haftasonu kursları açıyoruz'' dedi.        

Teneffüs saatlerinde tüm öğretmenlerin gözlerinin bahçede oynamaya çalışan öğrencilerin üzerinde olduğunu anlatan Çiçekdal, ''Kalabalık nedeniyle zaman zaman itişip kakışmadan yaralanmalar olabiliyor. Çocuklarımıza zarar gelmemesi için büyük çaba harcıyoruz'' diye konuştu.        

Klima ile ısıtılıp soğutulan sınıflarda kalabalığa rağmen kaliteli eğitim öğretim verildiğini ifade eden Çelikdal, tepegöz, projeksiyon cihazları ve bilgisayarlara kadar çağdaş eğitim-öğretim için her türlü araç ve gerece sahip olduklarını kaydetti.        

Çiçekdal, her yıl mezun ettikleri öğrencinin iki katı öğrenci gelmesine rağmen, mahallede eğitim öğretimin dışında tek bir öğrencinin bile kalmaması için kapı kapı dolaştıklarını anlatarak, ''Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün dediği gibi 'eğitimde feda edilecek tek bir birey yoktur' bizim çalışmalarımızın felsefesini bu ilke oluşturuyor'' dedi.      

Sayfa Yükleniyor...