Acemi şanslı hazine avcısı servete kondu

İskoçya'da yaşayan 35 yaşındaki acemi hazine avcısı Booth, aldığı metal dedektörü ile yaptığı ilk aramada Demir Çağı'na ait bir hazineye ulaştı.

Acemi şanslı hazine avcısı servete kondu

İskoçya'da yaşayan David Booth, metal dedektörü aldığında muhtemelen sadece yeni bir hobi geliştireceğini düşünüyordu. Fakat daha ilk seferinde şanslı hazine avcısı 1 milyon sterlinlik Demir Çağı'na ait parçalara ulaştı. Booth'un bulduğu hazine İskoçya'da bu yüzyılda bulunan en önemli gömü olarak değerlendiriliyor.

35 yaşındaki Booth, Stirling yakınlarındaki bir tarlada yerin 15 santim altına gömülmüş dört altın kolye buldu. Hazineyi keşfedene kadar Booth 240 sterlin verdiği dedektörle alıştırma olsun diye sadece mutfağındaki bıçak ve çatalların yerini bulmaya çalışmış.

İ.Ö. 300 yılına ait olduğu düşünülen gömü, İskoçya'daki birçok tarihçinin de geçmiş çağlarda bölgede yaşayan insanlara bakışını değiştireceğe benzer. Ülke yasalarına göre hazine avcısı, bulduğu gömünün piyasa fiyatına eşit bir ödül almaya hak kazanıyor.

Booth hazineyi bulduğunda bir mala yardımıyla kolyelere ulaşmış: "İlk anda inanamadım. Altın olduğunu biliyordum ve eski gözüküyordu ama bu kadar şanslı olabileceğimi düşünmemiştim." Bulduklarını bir gece evinde kasasında tutan Booth, ertesi gün kolyeleri İskoçya Ulusal Müzesi'ne götürmüş.

Booth'un daha önce kolyelerin fotoğrafını gönderdiği, müzenin Demir Çağ ve Roma küratörü Fraser Hunter, "Fotoğrafları gördüğümde sandalyeden düşüyordum. İskoçya'da son 100 yıldır böyle bir hazine bulunmadı" yorumunu yaptı.

Sayfa Yükleniyor...