Akdeniz'in 'örümcek haritası' çıkarıldı

Dünya literatürüne ilk kez 3 yeni örümcek türü kazandırıldı.

Akdeniz'in 'örümcek haritası' çıkarıldı

Niğde Üniversitesinde TÜBİTAK desteğiyle yürütülen proje kapsamında Akdeniz Bölgesi'ndeki örümcek faunasının envanteri çıkarıldı. Proje kapsamında Türkiye'den dünya literatürüne ilk kez 3 yeni örümcek türü kazandırılırken, 82 yeni türün de varlığı tespit edildi.

Niğde Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aydın Topçu, Akdeniz Bölgesi'nde mevcut örümcek faunasını belirleyerek, Türkiye'nin sahip olduğu biyoçeşitliliğin ortaya çıkarılmasına katkı sunmayı hedeflediklerini söyledi.

Topçu, son dönemde çok sayıda değişik faktörler nedeniyle yok olmaya yüz tutan canlı türleri ile bunların habitatlarının belirlenmesinin, bu canlı türlerinin korunabilmesi için çözüm önerisi geliştirilmesinde çok önemli olduğunu dile getirdi.

TÜBİTAK Temel Bilimler Araştırma Grubunca desteklenen ''Akdeniz Bölgesi Araneofaunasının Belirlenmesi'' isimli projelerinin 3 yıl sürdüğünü anlatan Topçu, proje kapsamında Akdeniz bölgesinde 385 bölgeden örnekler topladıklarını ve bunların teşhislerinin yapılması için gerekli malzemeleri temin ettiklerini bildirdi.

Projelerinin Türkiye'de örümcekler konusundaki kapsamlı ilk çalışma olduğuna dikkati çeken Topçu, ''Proje kapsamında, dünya literatürüne ilk kez 3 yeni örümcek türü kazandırdık. Bunun yanı sıra Türkiye'den kaydedilmemiş 82 türün varlığını da ortaya koyduk. Bugüne kadar Türkiye'den 760 örümcek türü kaydedilirken, proje buna yaklaşık yüzde 12'lik ilave sağladı'' dedi.

Projede elde ettikleri sonuçlarla 13 makale yayınladıklarını ifade eden Topçu, şunları kaydetti:

''Projenin sonuçlarının yakın zamanda çevresel etkileri görülebilecektir. Özellikle mağaralardan tespit edilen ve dünya literatürüne ilk kez tarafımızdan kazandırılan türler bu bölgenin tanıtımında önemli rol oynayacak. Aynı zamanda çevrenin korunması yönünde olumlu etkiler doğurabilecek.''

Sayfa Yükleniyor...