Anne aslan yavrularını yedi

Antalya Büyükşehir Belediyesi Hayvanat Bahçesindeki dişi aslan, doğumdan 8 gün sonra 3 yavrusunu yedi.

Antalya Büyükşehir Belediyesi Hayvanat Bahçesi Şube Müdürü Süleyman Karaca, hayvanat bahçesindeki dişi aslanın 8 Ağustosta doğum yaptığını, bakıcıların 17 Ağustosta 3 yavrunun olmadığını fark ettiklerini söyledi.

Karaca, aslan ve yavrularının bakıcılar tarafından her gün kontrol edildiğini belirterek, dişi aslanın 16 Ağustos akşamı yavrularını yediğini belirtti.

Yavruların prematüre olduklarını ve tam olarak gelişmediklerini dile getiren Karaca, bu nedenle anne aslanın, yaşayamayacakları içgüdüsüyle yavrularını yemiş olabileceğini vurguladı. Bununla birlikte dişi aslanın sıcak havalar ya da başka bir nedenle strese girmiş olabileceğini de savunan Karaca, vahşi hayvanların zaman zaman bu nedenle yavrularını yemelerinin doğal olduğunu dile getirdi.

Karaca, aslanın açlıktan yavrularını yediğine ilişkin iddiaların doğru olmadığını belirterek, ''Hayvanat bahçesindeki hayvanların yiyecek depoları tamamen dolu. Aslan her gün besleniyor hatta yiyeceğinden fazla et veriyoruz. Yavrularını yemesinin açlıkla uzaktan yakından ilgisi yok'' dedi.

Aslan grubunda 16 yıldır aynı bakıcıların görevli olduğunu belirten Karaca, bu nedenle herhangi bir ihmalin de söz konusu olmadığını savundu.

Hayvanların 3 veteriner tarafından sürekli kontrol edildiğini dile getiren Karaca, Türkiye'deki diğer hayvanat bahçelerinde de zaman zaman aynı durumun yaşanabildiğini söyledi.

Dişi aslanın 2006 yılında ithal edildiğini belirten Karaca, aslanın üçüncü doğumunu gerçekleştirdiğini ve ilk doğumdan sonra da yavrusunu yediğini bildirdi.

Karaca, aslanın ikinci doğumda olan iki erkek yavrusuna baktığını ve bunların hayatta olduğunu sözlerine ekledi.

''PROFESYONEL PERSONEL ÇALIŞTIRILMASI GEREKİR''

Türkiye Hayvanları Koruma Derneği Antalya Şube Başkanı Sevda Kıraç ise anne aslanın yavrularını açlıktan yediği yolunda kamuoyuna yanlış bir bilginin yansdığını söyledi.

Kıraç, hayvanat bahçesinin soğuk hava depoları et dolu olduğunu belirterek, ''Hatta bazen etin fazlasını koyacak yer bulamayınca, hayvan barınağına yolluyorlar'' diye konuştu.

Anne hayvanların yavrularını yemelerinin genellikle psikolojileriyle ve karakterleriyle ilgili bir durum olduğunu belirten Kıraç, evlerde beslenen kedi ve köpeklerde de benzeri davranışlar görülebildiğini kaydetti.

Doğum yapan hayvanların yavrularına karşı davranışlarının gözlenmesi gerektiğini vurgulayan Kıraç, ''Hayvanat bahçelerindeki hayvanların bakımlarının artık temizlik işçilerine değil profesyonel personele yaptırılması gerekiyor.

Personel profesyonel olsaydı o aslanın davranışlarını sürekli gözler ve yavrularının zarar göreceğini fark ettiği zaman da anneden ayırırdı'' dedi.

Kıraç, Berlin Hayvanat Bahçesi'nde ''Knut'' adı verilen kutup ayısının yavrusunu beslemeyi reddettiğini ve görevlilerin yavruyu anneden ayırarak insan eliyle besleyerek büyüttüklerini hatırlattı.

Sayfa Yükleniyor...