Ata'nın hatıraları burada yaşatılıyor

Mustafa Kemal Atatürk'ün, 3 yıl eğitim aldığı Makedonya'nın Manastır (Bitola) kentindeki Askeri İdadi binası, ziyaretçi akınına uğruyor.

Ata'nın hatıraları burada yaşatılıyor

Atatürk'ün, 1896-1899 yılları arasında eğitim gördüğü okulun bir bölümü, Türkiye Cumhuriyeti Manastır Fahri Konsolosu merhum Mithat Enver Cemal'in girişimi ile ''Atatürk Anı Odası'' olarak düzenlendi ve 3 Ekim 1996'da ziyarete açıldı.        

Atatürk Anı Odası'nda, büyük önderin balmumu heykeli, büstü ve bazı eşyaları ile hayatı, katıldığı savaşlar, devrimleri, veciz sözlerini içeren bilgiler, fotoğraflar ve Atatürk ile ilgili Türkçe ve diğer dillerde yayımlanmış kitap, broşür ve dergiler sergileniyor.       

Atatürk'ü tanıtıcı film ve belgesellerin Türkçe, İngilizce ve Makedonca izlenebildiği sistemin de bulunduğu odada, ışıklı panolarla Büyük Taarruz, Sakarya Meydan Muharebesi, Çanakkale Savaşı anlatılıyor.        

Atatürk'ün, eğitimi sırasında aldığı notların da sergilendiği odada, ziyaretçilerin duygu ve düşüncelerini ifade ettikleri anı defteri de bulunuyor.        

Prontotour Balkanlar Rehberi Seyfeddin Kurtiş, Anı Odası'nı her ülkeden çok sayıda kişinin ziyaret ettiğini, Atatürk'ün doğum yeri Yunanistan'ın Selanik kentinden de kafileler halinde Türklerin geldiğini söyledi.

Ata'nın hatıraları burada yaşatılıyor  - 1

       
YILDA 5 BİN ZİYARETÇİ
Mustafa Kemal'in 1899 yılında 7348 öğrenci numarasıyla 18 yaşında Manastır Askeri İdadisi'nden mezun olarak, İstanbul Harbiye'de öğrenim görmeye hak kazandığını anlatan Kurtiş, şöyle dedi:        

''Bu, tarihte çok önemli eser bırakmış Türk milletinin büyük önderinin askeri meslek yaşamının da başlangıcı anlamına gelmektedir. Tarihi binada Büyük Önder Atatürk adına özel bir anı odasının mevcudiyeti, Türkiye ve Makedonya arasındaki ilişkilerin sağlamlığını göstermesi açısında da önemlidir. Atatürk Anı Odasına yılda 5 bin civarında ziyaretçi geliyor. Kafileler,burada duygusal anlar yaşıyorlar.''

Sayfa Yükleniyor...