Partenon'da milyonlarca gümüş para depolanmış olabilir

Mali kriz yaşayan Yunanistan'da arkeologlar geçmişte kalan zenginliğin peşine düştü. Partenon'da milyonlarca gümüş paranın depolandığına ilişkin bulgular açıklayan Yunan arkeologlar, şu an olmayan 260 tona yakın gümüşün antik binanın neresinde ve nasıl depolandığını hesaplamaya çalışıyor.

Partenon'da milyonlarca gümüş para depolanmış olabilir

Eskiçağların en görkemli yapılarından birisi olan Atina'daki Partenon'da bir dönem milyonlarca gümüş paranın depolanmış olabileceği belirtiliyor.

Mali krizle boğuşan Yunanistan'da  akreologlar da ilgilerini geçmişin zenginliğe çevirdiler. Partenon'a ilişkin yayınlanan yeni tarihli bir makalede, binanın çatısında milyonlarca gümüş paranın depolandığına ilişkin bazı bilgiler yer aldı. 

Çalışmadaki bulgulara göre, bina yapıldığında çatısı natik para deposu olarak kullanıldı. M.Ö 5. yüzyılda bina yapıldığında Atina, zenginlik içinde yüzen bir şehirdi. Sparta ile savaşan kentte, görkemli yapılar yapıldı ve bu gümüş rezervi şehiri ayakta tutuyordu.

Partenon'un şu an çökmüş olan çatısının genişliğinin 19 metreye, 50 metre, yani 900 metrekare genişliğinde olduğu tahmin ediliyor. Çatı 3 metre yüksekliğindeydi.   

Makalede verilen bilgiye göre, antik yazarlar binada paraların depolandığını söylüyor ama tam olarak yer belirtmiyor. 

Partenon'da milyonlarca gümüş para depolanmış olabilir - 1

Örneğin, eski tarihli bir kararnamede, 3 bin Talent'in Akropolis'e nakledilmesi ve güvenlik bir şekilde muhafaza edilmesi isteniyor. 

Araştırmacılar, bir Talent'in değerinden yola çıkakarak, 3 bin Talent'in 4,5 milyon Tetradrahmi yapacağını hesaplıyor. Bu paranın ağırlığı ise 78 ton yapıyor. 

Antik yazarlar, Atina'nın para rezervinin 10 bin Talent'e ulaştığını yazıyor. Bu kadar büyük oranda madeni para yaklaşık 260 ton yapıyor. Atina'da gümüş paralar bazen 14 kat daha değerli olan altın paraya da çevriliyordu. 

Araştırma ekibinde yer alan McMaster Üniversitesi'nden Profesör Spence Pope,  antik yazar Aeschleyus'un Atina'yı "gümüş pınarı" olarak nitelendirdiğine dikkat çekti.

Antik belgelerde, paraların nereden saklandığına ilişkin bilgiler yer almadığı gibi Acropolis'in çatısının ne amaçla kullanıldığı da belirtilmiyor. buna karşılık, araştırma ekibi, çatının para deposu olduğuna ilişkin birçok teze sahip. 

Öncelikle, çatıya uzanan bir merdiven yapısı mevcut. Bu merdivenlerin törensel amaçtan çok, gümüş paraları çatıya çıkarmak için kullanıldığı düşünülüyor. 

Ayrıca, Partenon kutsal bir bölge olduğu için hırsızları da uzak tutuyordu. Binaya karşı suçun tanrılara karşı suç olacağı için hırsızların bölgeden uzak duracağı düşünülüyordu.  

Sayfa Yükleniyor...