Bakkalın elektrik borcu için hukuk mücadelesi

İşlettiği bakkal dükkanına yaz aylarında ortalama 250 lira elektrik faturası gelen Ramazan Daş, sayaç arızalanınca 9 bin 500 liralık ek tahakkuk çıkması nedeniyle dava açtı.

Elazığ'da bakkal işleten Ramazan Daş, yaz aylarında ortalama 250 lira ödediği elektrik faturası için sayaç arızalanınca 9 bin 500 liralık ek tahakkuk çıkması nedeniyle dava açtı. Bilirkişilerin farklı görüşleri nedeniyle davayı kaybettiğini ileri süren bakkal Ramazan Daş, faizleriyle birlikte 21 bin 500 liraya ulaşan borcu ödeyecek durumunun olmadığını belirtiyor.

Mustafapaşa Mahallesi'nde bakkal işleten Daş'ın iş yerine 2007 yılının sonlarında gelen elektrik dağıtım görevlisi, elektrik sayacının rakamları atlayarak tüketimi yazdığını fark etti.

Bunun üzerine elektrik şirketi tarafından tutanakla sayaç yerinden sökülerek, yeni sayaç takıldı. İmalatçı firmaya incelenmek üzere gönderilen sayaç hakkında firma tarafından hazırlanan raporda ''Sayacın gerilim dalgalanmasından dolayı yandığı, ancak sayaçta okunan rakamların doğru olduğu, işletmede bu miktarda elektrik kullanıldığını'' belirtildi. Raporda, ayrıca sayaca herhangi bir müdahale olmadığı ifade edildi. Elektrik dağıtım şirketi de bunun üzerine sayaçta bahsedilen tüketim miktarına göre 9 bin 525 lira 51 kuruş tutarında ek tahakkuk çıkararak, Daş'tan bu parayı ödemesini istedi.

Daş, ek tahakkukun iptali için 26 Şubat 2008'de Elazığ 3. Asliye Hukuk Mahkemesi'ne dava açtı. Mahkeme, bilirkişi nezaretinde hakimin de katıldığı keşifte, Daş'ın dükkanında ''Sayaç okuma değerine göre dükkandaki tüm malzemelerin kullandığı elektrik miktarının 215, bu cihazların kurulu gücüne göre 307, Daş'ın ödediği ortalama miktarın ise 242 kilovat saat'' olduğunu belirleyerek, ''Bu rakamların birbirine yakın olması ve dükkandaki cihazlarla böyle bir tüketim yapılamayacağı' yönünde görüş bildirildi.

Mahkeme, bunun üzerine 3 Mart 2009'da ek tahakkukun iptali yönünde karar verdi.
  
DOSYA YARGITAY'A GİTTİ
Mahkemenin ek tahakkukun iptali kararı üzerine elektrik dağıtım şirketi bu kararı Yargıtay'a taşıdı. Yargıtay dosyada yaptığı incelemede, ''Bu yöndeki davalarda bilirkişinin üç kişiden oluşması gerektiği'' gerekçesiyle kararı iptal ederek mahkemeye geri gönderdi.

Mahkeme, bunun üzerine 3 kişilik bilirkişi heyetinden rapor alınması için dosyayı Ankara'ya gönderdi. Ankara'daki bilirkişi heyeti, evraklarda yaptıkları inceleme sonucunda ''İşletme olan marketteki çoğu cihazın 24 saat esasına göre çalışmak zorunda olduğu gözetilerek, çıkartılan ek tahakkukun doğru olduğu'' yönünde görüş bildirdi.

Elazığ'daki mahkeme de 29 Mart 2011'de yapılan duruşmada bilirkişi raporuna göre davranarak, ancak miktarı düşürerek Daş'ın 8 bin 722 lira 45 kuruş ödemesine karar verdi.
  
''DÜKKANI GÖRMEDEN KARAR VERİYORLAR''
Daş, Ankara'daki bilirkişi raporunun gerçekleri yansıtmadığını savundu.

Dükkanında olayın olduğu zamana kadar yaz aylarında dolap çalışırken ortalama olarak 250 lira elektrik ücreti ödediğini, gelen ek tahakkukun ise 9 bin 500 lira olduğunu ifade eden Daş, şunları anlattı:

''TEDAŞ'a 'bu para ödenebilecek bir para değil. Biz bu kadar sarfiyat yapmamışız' dedim. Bana (Sana ortalama 250 lira bir fatura çıkaralım götür yatır) dediler. Yatırdım. 2 ay sonra tebligat geldi, 'sen bu borçtan sorumlusun yatırmak zorundasın' yazıyordu. TEDAŞ'a gittim bana (Yapacağımız bir şey yok. Bizi mahkemeye verebilirsin) dediler. Mahkemeye verdik. Bilirkişi istedik. Geldi, her şeyi cihazlarımızı, lambaları, dolapları tutanakla belirledi, rapor çıkardı. Raporda 'Burada bu kadar sarfiyat yapılamaz, bu kadar elektrik istesen de tüketemezsin yazıyor' deniliyor. TEDAŞ, dava sonucuna itiraz etti. Ankara'ya Yargıtay'a itiraz etti. Ankara'daki bilirkişi dükkanımızı görmeden, dolaplarımızı görmeden, ne sarfiyat yaptığımızı görmeden sadece belgeler üzerinden sonuç vermiş. Sonuçtan dolayı biz de burada mağdur durumdayız.''

''DÜKKANDA 6 BİN 500 LİRALIK MAL VAR, BORÇ 21 BİN 500 LİRAYA ÇIKTI''
Daş, belirlenen ana para miktarını Torba Yasa'dan faydalanarak 2 Mayıs'a kadar ödemesi gerektiğini, aksi halde faizlerle birlikte ödemek zorunda kalacağını kaydetti. Dükkanda 6 bin 500 liralık mal olduğunu, söz konusu borcun ise gecikme faizleriyle birlikte 21 bin 500 liraya kadar yükseldiğini anlatan Daş, şöyle konuştu:

''Elazığ'daki son mahkeme verdiği karar 8 bin 700 lira. Bu parayı da, yakmadığım elektriği ne diye yatırayım. Bu bizim için büyük bir rakam. Benim dükkanımdaki malzemeler bile o kadar tutmuyor. Biz bu olayda çok mağdur durumdayız.

Davayı tekrar temyize yollasak yasadan faydalanamıyoruz. Şu anda faizleriyle 21 bin 500 lira. Artı bir de yeniden temyizde aleyhte çıkması halinde yeni gecikme zammı ile birlikte 25-30 bin lirayı bulur bu. Bu rakam ödenecek bir rakam değil. Biz de ne yapacağımızı şaşırdık.''

Sayfa Yükleniyor...