Beyza 'çelik çubuk'la kurtuldu

Konya'da 12 yaşındaki Beyza Nur'un halk arasında "kunduracı göğsü" hastalığı olarak bilinen "Pectus Ekskavatum" hastalığı çelik çubukla tedavi edildi.

Beyza Nur Aygün, halsizlik ve aşırı zayıflık şikayetiyle Selçuk Üniversitesi (SÜ) Meram Tıp Fakültesi Hastanesine götürüldü. Küçük çocuğa halk arasında kunduracı göğsü olarak bilinen Pectus Ekskavatum (göğüs kafesinde içe çöküklük) hastalığı teşhisi konuldu.        

Göğüs kafesindeki şekil bozukluğu nedeniyle ameliyata alınan Aygün, göğüs tedavisinde kullanılan çelik çubuğun başarılı bir operasyonla göğsüne yerleştirilmesi sonucu sağlığına kavuştu.        

Bir kaç yıl sonra Aygün'ün, göğsündeki çubuğun tekrar gerçekleştirilecek bir operasyonla alınacağı bildirildi.
        
AŞIRI ZAYIF DİYE DOKTORA GİTMİŞLER
Anne Hacer Aygün, doğuştan rahatsızlığı bulunan Beyza Nur'un durumunu bir yıl öncesine kadar fark edemediklerini söyledi.        

Ağır hiç birşey kaldıramayan kızında sürekli bir halsizlik olduğunu belirten Aygün, kızının yaşıtlarına göre gelişiminin de yavaş olduğunu ve aşırı zayıf durumundan dolayı tedirgin olmaya başladıklarını ifade etti.     
  
Beyza Nur'un göğsündeki içe çöküklüğü de zayıflığa bağladıklarını ancak bu durumdan kızının rahatsız olması üzerine hastaneye başvurduklarını ifade eden Aygün, ''Gerekli tahliller sonrası kızımda doğuştan kaynaklanan bir rahatsızlık olduğu belirlendi. Biz de şaşırdık. Çünkü bu durumun bir hastalık olduğunu hiç tahmin bile edemezdik. Çok mutluyuz'' dedi.
       
"İMAN KEMİĞİNİ ÖNE KALDIRDIK"
SÜ Meram Tıp Fakültesi Hastanesi Göğüs Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tamer Altınok, Pectus Ekskavatum hastası küçük kızı başarılı geçen bir operasyon sonrası sağlığına kavuşturduklarını söyledi.        

Küçük kızın göğsündeki içe çöküklüğünü, tedavide kullanılan çelik çubuğun başarılı bir şekilde hastanın göğsüne yerleştirilmesi sonucu ortadan kaldırıldığını ifade eden Altınok, şunları kaydetti:       

''Kunduracı göğsü, göğsün ön kemiğinin, bu kemiğe bağlanan kaburgaların anormal gelişimine bağlı olarak içeriye doğru çukurlaşmasıdır. Bu tür hastalarda doğumsal kalp hastalıkları olabilir. Nefes darlığı, kalpte ritm bozuklukları görülebilir. Estetik açısından iyi görünmediği için hastalar bu durumdan genelde psikolojik olarak da etkilenebilir. Hastalık ergenlik döneminde vücuttaki gelişim nedeniyle kendisini daha çok belli eder. Biz küçük kızın hastalığını iman kemiğinin arkasına kalp zarının önüne çelik bar koyduk. Bu şekilde iman kemiğini öne kaldırdık''
       




Sayfa Yükleniyor...