Bikininin hiç bilinmeyen tarihi

Yasaklamalarla karşılaşsa da engelleri aşan bikini, nasıl bir moda ikonu oldu? İşte bikininin hiç bilinmeyen tarihi…

Bikininin hiç bilinmeyen tarihi

Kadınların olimpiyatlarda yarışmalarına izni verildikten 13 yıl sonra, 1913 yılında, (sonradan Jantzen mayo markasının sahibi olan) Amerikalı Carl Jantzen, yüzme performansını artıran iki parçalı mayoyla tanıştırdı bizi. Bu kostüm, sadece bir şort ve tişörtten ibaretti. Ancak o dönem için ‘skandal’ niteliği taşıyan özelliği, vücuda tamamen oturan cinsten olmasıydı.

DÜNYANIN EN KÜÇÜK MAYOSU

İkinci Dünya Savaşı yıllarında Avrupa'da kadınlar belde deri bir şerit bulunan mayolar giymeye, Amerikalı kadınlar ise daha küçülen yüzme kıyafetleri giymeye başladılar. Genel olarak, boyu kısaltılmış ve eteklerin ortadan kaldırıldığı, ikiye bölünmüş yüzme kıyafetlerine geçiş yapıldı.

1946 yılında, savaş sona erdikten sonra, genelde kürk ve sahne kostümü hazırlayan Parisli tasarımcı Jacques Heim, dünyanın en küçük mayosunu tasarladı.

Bikininin hiç bilinmeyen tarihi - 1

BİKİNİNİN ATOM BOMBASI ETKİSİ

1947 yılında Fransız mühendis Louis Réard, 76 santim kumaştan yaptığı, iki parçalı en küçük yüzme kostümüyle tanıştırdı dünyayı. 1 Temmuz 1946’da ilk atom bombası denemesinin yapıldığı Bikini Adası, bu kostüme “bikini” adı verilmesi için  ilham verdi. Rivayete göre, bu iki parçalı mayonun erkekler üzerinde bıraktığı etki, adaya atılan bombanın etkisine benzetildiği için bu kıyafetin adı “bikini” olarak kaldı. Yani bikini, boyutunun küçük, etkisinin büyük olmasından dolayı bikini oldu.  Dansçı Micheline Bernardini, Paris’in merkezinde bulunan popüler bir yüzme havuzunda bikiniyi ilk kez sergiledi.

1950’LER

Bikini, doğuşunun ardından Avrupa ve Akdeniz’de yasaklamalarla karşılaştı. Özellikle Katolik ülkelerde ve dünya güzellik yarışması törenlerinde… Fakat bikininin yaratıcısı Réard, 50 binden fazla hayran mektubu almasına dayandırdığı cesaretle ses getiren bir reklamla çıkış yaptı.

1957 yılında Brigitte Bardott’nun, Cannes Film Festivali esnasında Fransa’nın güney sahilinde bikiniyle poz vermesi büyük sansasyon yarattı. Onu, Hollywood yıldızları Marilyn Monroe, Esther Williams gibi isimler takip etti.

Bikininin hiç bilinmeyen tarihi - 2 Brigitte Bardot, 1957 yılında Cannes Film Festivali esnasında Fransa’nın güney sahilinde bikiniyle görüntülenmişti.

1960’LAR

1960 yılında, Bryan Hyland çok popüler olan şarkısı “Itsy Bitsy Teenie Weenie Yellow Polka Dot Bikini” ile gündem yaratırken, iki yıl sonra Ursula Andress’in, ilk James Bond filmi olan “Dr. No”da canlandırdığı Honey Ryder karakteri, kemerli beyaz bikinisiyle arz-ı endam etti.  Andress, 2001’de bu bikiniyi Londra’da müzayedeye çıkararak 61 bin 500 dolara sattı.

Bikininin hiç bilinmeyen tarihi - 3

1960 yılında Playboy dergisi de ilk kez kapağına bikiniyi taşıdı.

1963 yılında, “Beach Party” filminin yıldızı ABD’li oyuncu Annette Funicello, pembe bikinisiyle boy gösterdi. 60’lı yılların en iyi vokal gruplarından biri sayılan Beach Boys, şarkılarında “bikinili kızlar”ı geçirmeye başladı ve bikini, artık iyice popüler hale geldi.

Raquel Welch,  1966 yılında çekilen “One Million Years BC” (Bir Milyon Yıl Önce) filminde giydiği kürklü bikiniyle filmin önüne geçti ve Playboy dergisi tarafından 1970’li yılların en çok arzu edilen kadını seçildi.

Bikininin hiç bilinmeyen tarihi - 4 1966 yılında çekilen “One Million Years BC” (Bir Milyon Yıl Önce) filminde kürklü bikinisiyle Raquel Welch.

1980’LER

Amerikalı oyuncu Carrie Fisher, 1983 yılında çekilen “Star Wars Episode VI: Return of the Jedi” (Yıldız Savaşları Bölüm VI: Jedi’nin Dönüşü) filmindeki altın metalli bikinisiyle, bikiniyi plajlardan aldı ve sinema kostümü haline getirdi.

 

1988 yılında, bikininin yaratıcısı Réard'ın şirketi kapansa da bikini popülaritesini yitirmedi. 

80’li yıllarda bikini,  Brezilya’da hiç olmadığı kadar küçüldü, beli yükseldi ve G-string modelleriyle karşımıza çıktı. Brezilya bikinisi olarak da adlandırılan bu modele “thong” adı verildi.

Bikininin hiç bilinmeyen tarihi - 5

2000’LER

Gittikçe küçülen ve seksapeli artan bikini, sinema perdesinden bizi etkilemeye devam etti. 2003 yılında, Demi Moore’un “Charlie’nin Melekleri” filmindeki okyanus kıyısında bikiniyle yürüme sahnesi, dönemin en çok konuşulan konularından biri oldu. Bu sahnenin, Moore’un kariyerinde yeniden yükseliş için bir kapı açtığını hatırlatmakta fayda var.

Bikininin hiç bilinmeyen tarihi - 6 “Charlie’nin Melekleri” filmiyle yükselişe geçen Demi Moore.

Dünyaca ünlü model Eva Herzigova, 2010 yılında, retro görünümlü deri bikini ile  Adriana Degreas'ın defilesinde boy gösterince, onun gibi bir vücuda sahip olduktan sonra, bikininin bir plaj kostümü olarak değil de kıyafet gibi de giyilebileceği konuşuldu ilk kez.

Beyzbolcu yönüyle pek bilinmeyen model Kate Upton,  2012 yılında Amerikan spor dergisi Sports Illustrated’ın kapağına bu bikiniyle çıkınca çok konuşuldu. Üzerindeki bikini, şimdiye kadar tasarlanmış en küçük bikini modeli oldu.

Bikininin hiç bilinmeyen tarihi - 7 Model Kate Upton, Amerikan spor dergisinin kapağında.

Sayfa Yükleniyor...