NTV

Bölüm 10: Başka Türlü Burger ve Cips

NTV Haber

Yaşam

Baş döndüren nefis sosuyla mini balık burgerler ve baharın güzeli sultani bezelye

Hepimizin, aklımıza geldiğinde “Şöyle olsa da yesek dediğimiz” cinsten, favori yemekleri vardır. Bunlardan iki tanesini paylaşmak istiyorum. İlki baş döndüren nefis sosuyla mini balık burgerler. İkincisi ise baharın bize getirdiği güzelliklerden sultani bezelyenin hem çok sağlıklı hem de çok hafif hali.

Mini Balık Burger

2 adet fileto çupra

1 büyük kırmızı soğan

1 çorba kaşığı un

2 çorba kaşığı galeta unu

4 çorba kaşığı mayonez

6 adet kornişon turşu

10 dal taze kekik

2 çay kaşığı karabiber

1,5 çay kaşığı tuz

1 adet kuru kırmızı biber

4 çorba kaşığı zeytinyağı

1 tane Yedikule marul

8 mini sandviç ekmeği

Burgerin başka bir halini çok kısa zamanda yapmak ve tadıyla olduğu kadar görüntüsüyle de kalpleri fethetmek ister misiniz?

Bu tarifle yaklaşık 8 adet minik balık burger hazırlayabilirsiniz.

1 büyük kırmızı soğanı halka halka doğrayıp, tavada 2 çorba kaşığı zeytinyağında karamelize olana dek ara ara karıştırarak pişirin ve pişince bir tabağa alınç

Sosu için, 4 çorba kaşığı mayoneze, küp küp doğranmış 6 adet kornişon turşu ekleyip karıştırın. 10 dal kekiği de yeşil rengini verebilmesi için havanda döverek mayoneze ekleyin. 1 çay kaşığı çekilmiş karabiber ve acı sevenler için 1 adet ince kıyılmış kuru kırmızı biberi de ilave edip, tüm malzemeler özdeşleşene kadar karıştırın.

Balıkçınızdan, 1 adet çupranın derisini de alarak fileto çıkarmasını rica edin. İsterseniz mezgit ya da levrekle de yapabilirsiniz. Balıkları iyice yıkayıp, havlu kağıtla fazla suyunu aldıktan sonra 1’er çay kaşığı tuz, karabiber, 1 çorba kaşığı un ve 2 çorba kaşığı galeta unuyla yaptığınız karışıma arkalı önlü şekilde bulayın. Filetoları minik burgerler için 8 eşit parçaya ayırın. Soğanların piştiği tavaya 2 çorba kaşığı zeytinyağı dökerek ısıtın. Balıkları tavaya yerleştirip kızartın. Balığı hemen çevirmeyin ki parçalanıp dağılmasınlar. Her iki tarafı iyice çıtırlaşana kadar pişirin.

Minik hamburger ekmeklerine de yapabileceğiniz bu tarifi ben pastanelerde sandviç ekmeği olarak kullanılan ve ismine ‘boş sandviç’ denen minik sandviç ekmeklerine yapmayı tercih ettim. Ekmeği ikiye bölün ve alt katmana soğanları, marulu ve üzerine balığı yerleştirin. Ekmeğin üstüne ise bolca sostan sürün. Kapatıp iki lokmada hapur hupur yutabileceğiniz enfes balık burgeriniz hazır. Çocuksu tatlar arayan ve balıkla arası hiç olmayanları bile mutlu edeceğinden emin olabilirsiniz.

Çıtır Sultani Bezelye

300 gr sultani bezelye

2 çay kaşığı iri parçalı tuz

1 adet kuru kırmızı biber

Servis için;

Soya sosu

Uzakdoğu’nun edamamesine göz kırpan ama bizim memleketin güzelliklerinden olan sultani bezelyenin tadıyla daha da çıtır ve güzel bir hal alan bu lezzete bayılacaksınız.

Geniş ve büyük bir tencereye ayaklı bir süzgeci oturtun ve içine süzgece su girmeyecek şekilde kaynar su doldurun. Süzgecin içine de yıkayıp kılçıklarını aldığınız 300 gr sultani bezelyeyi koyun. Su kaynayınca tencerenin kapağını kapatın ve 6 dakika kadar bezelyeleri buharda pişirin. Haşlanınca bezelyeleri genişçe bir kaseye alın ve üzerine 2 çay kaşığı iri parçalı tuzu ve ince doğradığınız 1 adet kuru biberi serpip kabaca karıştırın. Servis ederken yanına da küçük bir kapta soya sosu sunarsanız tadından yenmez. Çıtırlığı, acısı ve deniz tuzunun bir aradaki ahengine inanamayacaksınız.

 

 

ETİKETLER