Ben galiba balık restoranlarına giderken balıklardan çok mezelerini yemeye gidiyorum.Balık restoranlarının en sevilen iki mezesini yapmak istiyorum. İlk olarak paçangayı güllaçla daha çıtır daha başka bir hale sokacağız. İçerisinde mis gibi peyniriyle inanılmaz lezzetli olacak. Yanında da Refika dokunuşuyla karides güveç yapacağız.

Güllaçtan En Çıtır Paçanga

2 yaprak güllaç

1 adet köy biberi

1 adet domates

4 dilim çemenli pastırma

 1 su bardağı süt

4 dal zahter kekik

1/3 kalıp hellim

½ adet soğan

1 çay kaşığı karabiber

Kızartmak için;

Ayçiçek yağı

Zaten çok lezzetli olan paçanga böreğini, güllaçla hem her tarafını daha da çıtır yapmak hem de bize özgü olan güllacın üretimini devam ettirmek için katkıda bulunmak ister misiniz? Bu tarife bayılacaksınız!

1 su bardağı sütü, 2 dal zahter kekik, yarım soğan ve 1 çay kaşığı karabiberi küçük bir sos tenceresine koyun ve kaynatın. 2-3 dakika kaynadıktan sonra ılıması için bir kenara alın. 2 yaprak güllacı 2’ye bölün ve ılımış sütle ıslatıp yumuşatın. Burada dikkatli olmanız gereken iki nokta var. Birincisi, güllacın bayat olmaması... Yoksa çok çabuk parçalanır ve saramazsınız. İkinci olarak da güllacı sütte çok uzun süre bekletirseniz, saramayacağınız halde yumuşayacak olması.

1/3 kalıp hellim peyniri ve 1 adet köy biberini ince ince doğrayın. 1 adet domatesi de dilimleyin. 4 adet pastırmayı da yanınızda hazır edin. Sıra geldi güllaçları sarma işlemine.

Süte yatırdığınız güllaçlardan bir parçayı yumuşayınca başından biraz kesip, alt katına destek bir kat olacak şekilde koyun. Her bir yaprak için aynı işlemi yapın. Doğradığınız malzemeleri dörde pay edip, her bir güllaç yaprağının ortasına bunları sırasıyla yerleştirin. Kalan 2 dal kekiği de dörde bölüp içlerine koyun ve biraz karabiber serpin. Güllacı katlarken, önce size yakın kısım ve karşı tarafını iki kat yapıp güllacın altını sağlamlaştırın. Kalan kenarlarını da ortaya doğru katlayıp böreğinizi kapatın. Isınmış ayçiçek yağına böreklerinizi koyup iki tarafı da renk alana kadar kızartın. Eğer vaktiniz varsa fırında da pişirebilirsiniz. Daha az yağlı olur ancak daha uzun süre alacaktır.

Zencefilli Karides Güveç

Evde tam kıvamında pişmiş bir karides güveci, zencefil ve badem dokunuşuyla farklılaştırarak pişirip sevdiklerinize güzel bir süpriz yapabilirsiniz!

250 gr Jumbo karides

5 diş sarımsak

5-6 dal maydanoz

1 tane kuru Arnavut biberi

2-3 fındık boyutunda zencefil

3 çorba kaşığı zeytinyağı

1 çorba kaşığı tereyağı

1 çay kaşığı tuz

1,5 çay kaşığı karabiber

1 çorba kaşığı badem

80 gr kaşar peyniri

250 gr kadar jumbo karidesi yıkayın ve suyunu süzün. 5 diş sarımsağı ve 2 nohut büyüklüğündeki zencefili, 1’er çay kaşığı karabiber ve tuzu havanda dövün. Tamamen püre haline gelmesine gerek yok, hafif pütürlü olması ayrı bir lezzet verecektir. Tüm lezzetleri alabilmesi için üzerine 2 çorba kaşığı zeytinyağı ekleyin. Karidesi bu sos ve ince doğradığınız bir arnavut biberi ile iyice karıştırın.

Tavaya 1 çorba kaşığı zeytinyağı koyun. Sonrasında karışımı tavaya koyup pişirmeye başlayın. Havanda dövdüğünüz 1 çorba kaşığı bademi de tavaya ekleyin. 5-6 dal kıyılmış maydanozu ve 1 çorba kaşığı tereyağı da ekleyin. Karidesler tavada tüm lezzetleri içlerine çekerken, bir yandan pembeleşmeye başlayacaklar. İşte o zaman karidesleri fırına giren sığ bir güvece alıp, rendelenmiş 80 gr kaşar peyniri ve yarım çay kaşığı karabiberi üzerine koyup, 2000C’lik fırında 2-3 dakika daha pişirip servis edebilirsiniz.

Buraya resim açıklaması girebilirsiniz.
Buraya resim açıklaması girebilirsiniz.