Bölüm 7: Sokakta En Sevdiklerimiz

Bahratların cömertçe kullanıldığı bir tantuni, yanında da tahin helvalı, susamlı, ballı dondurma...

NTV Haber 17.03.2015 - 11:04

Bölüm 7: Sokakta En Sevdiklerimiz

İki tane, hızla yapılabilecek çok lezzetli yemeğim var. Baharatlarımdan cömertçe güzellikler kullanarak onlara başka türlü heyecanlar katacağım.

Biri Mersin’in en popüler lezzetlerinde olan Tantuni’nin daha da bol baharatlı ve dumanı üzerinde, evimizde yaptığımız hali. Yanında da tahin helvalı susamlı ballı bir dondurmamız var ve hepsi 10 dakikada.

Express Tantuni

300 gr bonfile

2 adet lavaş 

1 adet kapya biber

2 adet köy biberi

1 adet havuç

2 fındık büyüklüğünde zencefil

2 diş sarımsak

1 tatlı kaşığı isot

4 adet tane karanfil

1 çay kaşığı karabiber

1 çay kaşığı tuz

1 tatlı kaşığı kimyon

1 çay kaşığı sumak

1 çay kaşığı pul biber

10-12 dal maydanoz

2 çorba kaşığı zeytinyağı

1/3 su bardağı su 

1 adet limon

 

Servis için,

2 tane Yedikule marul

2-3 parça acur turşusu

Dışarıdan sipariş ettiğiniz tantunilere baharatlarıyla, özellikle zencefil ve karanfille fark atacak bir tarif vermek istiyorum. Hem de evde yapmış olmanın lezzeti ve sağlıklılığı da cabası...Böylece canınız her tantuni istediğinde kolayca yapabileceksiniz...

300 gr bonfileyi kasabınızdan tavla zarı büyüklüğünde doğramasını isteyin. Tercihen bakır bir tavaya, 3 çorba kaşığı zeytinyağını dökün ve kızdırın. Etleri bu tavaya koyup, yüksek ateşte pişirmeye başlayın. 2 adet köy biberini, 1 adet kapya biberi ve 1 havucu mutfak robotunuzun dilimleyicisinden geçirin. Özellikle havucu uzunlamasına 4’e bölerseniz daha küçük dilimler elde edersiniz ve bu pişirmenizi kolaylaştırır. Dilimlediğiniz sebzeleri etlerin üzerine ekleyin ve kavurmaya devam edin. Havanda 2 fındık büyüklüğündeki zencefili, 4 adet karanfili ve 2 diş sarımsağı iyice ezip, tavaya ekleyin. 1’er çay kaşığı karabiberi, tuzu, kimyonu ve pul biberi de koyun. 1/3 su bardağı sıcak suya 1 tatlı kaşığı isot ve 1 çay kaşığı sumak ekleyin. Sumak ve isot suya rengini ve tadını verince suyu tavaya boşaltın ve karıştırın. Su hem etin tavaya bıraktığı lezzeti toplayacak hem de kurumasını engelleyecek. 30 saniye sonra, suyu daha tam buharlaşmadan, altını kapatın. Lavaşları tavadaki yemeğin üzerine gezdire gezdire bastırın. Tantuniyi lavaşlara bölüştürün, üzerlerine kıydığınız 10-12 dal maydanozu serpin ve 1 limonun suyunu sıkıp, dürüm yapın.  Servis ederken lavaşları ister verev isterseniz ortadan ikiye bölerek, yanında da 4 tane Yedikule marulla servis edebilirsiniz. Dumanı üzerinde, hem sağlıklı hem lezzetli tantuniniz hazır.

Helvalı Dondurma

200 gr kesme Maraş dondurması

70 gr kakaolu-sade karışık tahin helvası

2 çorba kaşığı bal

40 gr susamlı krokan

Evimizde bulunan hazır malzemelerle 3 dakikada inanılmaz bir lezzet elde edebilirsiniz. Maraş dondurması ve tahin helvanın ahengi, bal ve susamlı krokanın etkisiyle bir yiyen bir daha yemek isteyecek. Benden söylemesi.

200 gr, yaklaşık 7 çorba kaşığı kaymaklı Maraş dondurmasını ve 2 çorba kaşığı helvayı mutfak robotuna koyun ve iyice karışana dek çekin. Dondurmayı kaselere paylaştırıp, üzerine 1’er çorba kaşığı bal gezdirin. Son olarak 40 gr susam krokanı kırıp üzerlerine serpin. Kaşıkladıkça uzayan helvalı dondurmanız 1 dakikada hazır.

Sayfa Yükleniyor...