Boşnak mantısı nasıl yapılır? (Boşnak mantısı tarifi ve malzemeleri)

Masterchef’te yarışmacılardan istenen Boşnak mantısının tarifi oldukça merak edildi. Balkanlardan gelen bu mantı tarifi Türk mutfağına mübadele zamanında girdi. Hamur işini seven herkesin bayılarak yiyeceği Boşnak mantısının tarifi ve püf noktaları…

Boşnak mantısı nasıl yapılır? (Boşnak mantısı tarifi ve malzemeleri)

Anadolu'nun hatta dünyanın her yerinde keyifle tüketilen mantının tarifi yörelere göre farklılık gösteriyor. 

Mantı çeşitli baharatlarla çeşnilendirilen kıymanın, küçük hamur parçalarının içine konulması ve bu hamur parçalarının suda haşlanması ile yapılan bir yemek. 

Boşnak mantısının adı 'mantı' olsa da bu mantı bildiğimiz mantılardan ziyade böreğe benziyor.

MALZEMELER

Mantı hamuru için:

2,5 su bardağı sıvıyağ
1 yemek kaşık zeytinyağı
1 su bardağı su
1 tatlı kaşığı tuz

Kıymalı iç harcı için:

300 gr orta yağlı dana kıyma
1 adet orta boy kuru soğan
1/2 çay kaşığı tuz
1/2 çay kaşığı karabiber
1/2 çay kaşığı pul biber
1/2 tatlı kaşığı nane

Yufka katlarını yağlamak için:

1/2 su bardak ayçiçek yağı

Servisi için:

2 su bardak yoğurt
2 yemek kaşığı ayçiçek yağı
1 çay kaşık toz kırmızı biber

BOŞNAK MANTISININ PÜF NOKTALARI

Mantıları, çok küçük boyutlarda hazırlamamaya özen gösterin, fırın tepsisine boşluk bırakmayacak şekilde dizin.

Kızaran mantıları fırından çıkardıktan sonra üzerine çırpılmış yoğurdu döküp 10-15 dakika daha pişirdikten sonra da farklı bir şekilde servis edebilirsiniz.

Servis ederken istenirse yoğurda sarımsak rendesi de eklenebilir. 

BOŞNAK MANTISI NASIL YAPILIR?

Mantı hamurunu hazırlamak için, elenmiş unu derin bir karıştırma kabına aktarın.Orta kısmını parmak uçlarınızla havuz gibi açın. Unun kenar kısımlarına tuzu serpiştirin. Unun orta kısmında yer alan çukura zeytinyağı ve ılık suyu ekleyin.

Mantı hamurunu pürüzsüz bir kıvam alıp toparlanana kadar yoğurun. Hazırladığınız hamurun üzerini streç filmle kapatıp buzdolabında 30 dakika kadar dinlendirin.

Kıymalı iç harcı için, kabuğunu soyduğunuz kuru soğanı, küçük parçalar halinde yemeklik doğrayın. Orta yağlı dana kıyma, tuz, karabiber, pul biber ve nane ilavesiyle ayrı bir kapta karıştırın.

Dinlenen hamuru yumurta büyüklüğünde bezelere ayırın. Üzerlerini hafif bir şekilde unladıktan sonra temiz bir mutfak tezgahı üzerinde merdane yardımıyla, yaklaşık 30 cm. çapında açın.

Tek tek açtığınız yufkaların üzerini ayçiçek yağıyla yağladıktan sonra üst üste dizin. Kenar kısımlarını parmaklarınızla bastırarak sabitlediğiniz hamurları elde ya da merdane yardımıyla açarak inceltin.

Açtığınız hamurları küçük kareler halinde kesin. Orta kısımlarını çiğden hazırladığınız kıymalı iç harçla doldurduktan sonra hazırladığınız mantıları kare halinde kapatın.

Fırın tepsisini az miktarda ayçiçek yağıyla yağlayın. Yağlı hamurdan hazırladığınız mantıları, boşluk bırakmayacak şekilde fırın tepsisine dizin.

Mantıları, önceden ısıtılmış 200 derece fırında yaklaşık 40 dakika üzerleri kızarana kadar pişirin.
Yoğurdu ayrı bir kapta bir çırpıcı yardımıyla pürüzsüz bir kıvam alana kadar karıştırın.

Ayçiçek yağını küçük bir tavada kızdırdıktan sonra toz kırmızı biberi katıp kızgın yağı ocaktan alın. Fırından çıkan sıcak Boşnak mantılarını servis tabağına aldıktan sonra yoğurt ve kırmızı biberli yağ eşliğinde servis edin

SALGINDA BESLENME NASIL OLMALI?

Sayfa Yükleniyor...