Bozuk ambulans skandalı!

İlk ambulansın oksijen sistemi çalışmadı, ikinci ambulans arızalıydı, üçüncüsü ise yolda kaldı... Nefes borusuna elma kaçan 14 aylık Kuzey'in ailesi isyanda: "Evden 5 dakikada hastaneye yetiştirdik, hastane 5 saatte Üniversite Hastanesi'ne sevk edemedi. Hastaneye gittiğimizde torunum yoğun bakıma alındı, bitkisel hayata girdi."

Kocaeli'de nefes borusuna elma kaçan çocuğun kaldırıldığı hastaneden başka bir hastaneye sevki için çağrılan ambulansların oksijen cihazının çalışmaması sonucu müdahalenin geciktiğini öne süren aile, savcılığa suç duyurusunda bulundu.        

Hulki Gülabioğlu, 11 Ocakta nefes borusuna elma parçası kaçan torunu 14 aylık torunu Kuzey Ali Bal'ı yaklaşık 10 dakika içinde Derince Eğitim ve Araştırma Hastanesine götürdüklerini söyledi.     

İLK İKİSİ İŞE YARAMAYINCA...
İlk müdahalenin ardından torununun Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Tıp Fakültesi Hastanesine sevk edilmesinin istendiğini ifade eden Gülabioğlu, ambulans talep ettiklerini, gelen ilk ambulansın oksijen sisteminin çalışmaması nedeniyle yeniden ambulans istendiğini, ikinci ambulansın da arızalı olduğunu ileri sürdü.       

Hastaneye gelen üçüncü ambulansa çocuğun taşındığı sırada oksijen tüpünün çıktığını ve torununun oksijensiz kaldığını iddia eden Gülabioğlu, şöyle devam etti:        

''Torunumun konulduğu üçüncü ambulans da 20-25 metre gittikten sonra arızalandığı için geri döndü. Bu ambulansta da yaklaşık yarım saat uğraşarak cihazları çalıştırdılar ve hastamızı üniversite hastanesine taşıdılar. Yaklaşık 5 saatte hastamız sevk edilebildi. Torunumu evden 5 dakikada hastaneye yetiştirdik, hastane 5 saatte Üniversite Hastanesine sevk edemedi. Üniversite hastanesine gittiğimizde torunum yoğun bakıma alındı, bitkisel hayata girdi.''       

BİLİNCİ AÇIK DEĞİL
Torununun 19 Ocak çarşamba günü KOÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Yoğun Bakım Servisinden çıkartılarak Pediatri Servisine alındığını ancak bilincinin açılmadığını kaydeden Gülabioğlu ''Doktor, 'bilinci yerine gelse bile, beyin oksijensiz kaldığı için bir kısmında hasar olur' diyor. Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunduk. Bir dilekçe de Sağlık Bakanlığına göndererek şikayetçi olduk'' diye konuştu.        

İl Sağlık Müdürü Hasan Aydınlık ise gerekli açıklamanın Kocaeli Valiliği kanalıyla yapılacağını bildirerek, ailenin iddiasının doğru olmadığını, ambulanslarda oksijen cihazının çalışmaması gibi bir sorun bulunmadığını kaydetti.        

Derince Eğitim ve Araştırma Hastanesinde 24 saat çocuk doktoru olduğunu dile getiren Aydınlık, şöyle devam etti:        

''İlk ambulans hiç müdahalede bulunmamış, yeni ambulans çağrılmış. Bu da 150 metre gittikten sonra aspiratörü tıkanınca geri dönmüş. Oksijen tüpüyle ilgili bir durum değil yani. Hasta, yeni ambulansla toplam 45 dakika içinde üniversite hastanesine sevk edilmiş. Yer bulmadan hastayı sevk edemezsiniz. Karşı tarafta yer bulununca hasta sevk edilmiş. Bu süreçte de çocuk uzmanı tarafından müdahale devam etmiş. Ailenin iddia ettiği gibi 5-6 saatlik bir gecikme söz konusu değil. Kaldı ki 5-6 saat de olsa hastanın başında çocuk uzmanı var, müdahale devam ediyor. Olay akşam üzeri 20.00 civarı olmuş. Bu süreçte yer aranmış, yer bulununca sevk edilmiş. Soruşturma devam ediyor, bir suçlu çıkarsa gereği yapılır.''

"5 SAAT DEĞİL; 45 DAKİKA"
Kocaeli Valiliğinden yapılan yazılı açıklamada, elma yerken fenalaşan bebek Kuzey Ali Bal'ın saat 20.00 civarında ailesi tarafından Derince Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Servisine getirildiği kaydedildi.        

Çocuğun acil servisteki ilk muayenesinde solunumunun olmadığı ve kalbinin durduğu tespit edilerek yeniden canlandırma işlemine başlandığı ve hastanın solunum cihazına bağlandığı vurgulanan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:      

''7 dakika sonra hastanın kalp atımı oluşmuş fakat kendi solunumu oluşmamıştır. Bu yüzden solunum cihazı uygulamasına devam edilmiştir. İlaç uygulamaları yanı sıra, idrar sondası takılmış tansiyon takipleri yapılmıştır. Hasta için gereken bronkoskopi ve yoğun bakım üniteleri, 112 Komuta Kontrol Merkezi tarafından organize edilmiştir.       

Hastanın nakli için görevlendirilen ilk ambulanstaki aspiratörün çekim gücü yeterli olmadığından hasta Acil Servisten alınmamıştır. İlgili gazetede belirtildiği gibi oksijen tüpü arızası yoktur. Daha sonra ikinci ekip görevlendirilmiş, bu ekip hastane ekibiyle birlikte portatif aspiratör kontrolünü yapmış ve hastayı almıştır. Fakat kısa bir süre sonra aspiratör çekiminde problem yaşanmış, ambulanstaki hasta henüz hastane bahçesinden çıkmadan, tekrar Acil Servise getirilmiştir. Görevlendirilen diğer ekip hastanın Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesine sevkini sağlamıştır.        

Yapılan araştırmaya göre, hastanın naklinde geçen süre iddia edildiği gibi 6 saat değil, 45 dakikadır.''        

Açıklamada, hastaya, acil servise gelişinden itibaren pediatri uzmanı eşliğinde kesintisiz tedavi uygulandığı ve çocuğun Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Hastalıkları Servisinde tedavisine devam edildiği de belirtilerek, kusur tespit edilmesi halinde gereken cezai müeyyidenin uygulanacağı kaydedildi.

Sayfa Yükleniyor...