Bu ciğer artık tescilli

Edirne Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği Başkanı Emin İnağ, Edirne'ye özgü Tava Ciğeri'ne Türk Standartları Enstitüsü'nden Coğrafi İşaret Tescil Belgesini aldıklarını söyledi.

Bu ciğer artık tescilli

Artık Tava Ciğeri'nin standartlara uygun bir şekilde yapacağını ifade eden İnağ, Edirne'ye gelen yerli ve yabancı turistlerin tava ciğeri yemeden geri dönmediklerini belirtti.

''Edirne ciğeri kentimize çok sayıda ziyaretçi çekiyor. Selimiye Camiini ziyarete gelen bir kişi Edirne Tava ciğeri yemeden kentten ayrılmıyor. Edirne tava ciğerinin çok sevilen bir yemek olunca işin ehli olmayan kişiler bazı illerde de Edirne tava ciğeri yapılmaya başladı. Fakat diğer illerdeki ustalar Edirne'de yetişmediği için ciğerin lezzeti burada satılanlar gibi olmadı. Arnavut ciğere bile tava ciğer diyenler oldu. Bizde ciğerimize sahip çıktık.

2006 yılında tava ciğerinin tescili için müracaat etmiştik. Bugün de tava ciğerin tescil belgesini aldık. Bundan böyle buradaki standartlara dışında Edirne tava ciğeri yapılamayacak. Birliğimiz tarafından oluşturulan komisyonla tava ciğer satan iş yerleri denetlenecek. Gereken koşullara uygun ciğer satmayan kişiler uyarılacak. Uyarılara uymayanlar cezalandırılacak.''

TAVA CİĞERİNİN ÖZELLİKLERİ
Pişirildikten sonra kararmaması için önce zarından ayrılan dana ciğeri yaprak şeklinde doğranıyor ve kandan arınması için yıkanıyor ve ardından tuzlanıyor.

Yaprak şeklinde doğranan ve kanlarından arınması için yıkanan ciğer, tekrar kanlanmasın diye bir parça tuzlanıyor.

Bir süre dinlendirilen biraz daha tuz atılarak yüksek ısıda sıvı yağda pişiriliyor.

Ciğerin kızartılmasında yöreye ait buğday unu ve ayçiçek yağı kullanılıyor.

LEZZETİNİ BÖLGEDEN ALIYOR
Edirne tava ciğerin en önemli özelliği; söz konusu tava ciğerinin üretiminde ve servisinde kullanılan malzemenin kendisine özgü coğrafi özelliklere sahip olan Edirne yöresi ovalarından elde edilmesine bağlanıyor.

Sayfa Yükleniyor...