Ramazan imsakiyesi banner
İFTARA KALAN SÜRE

Bu hikaye ancak filmlerde olur!

05.07.2010 11:51

Bu hikaye ancak filmlerde olur!

Peru'da yaşayan babası Türk, annesi Perulu Vacide Erda, 36 yıl sonra bulduğu eski kimlik defteriyle İstanbul'a gelerek akrabalarını buldu. Hem de hiç Türkçe bilmediği halde...

Bir romana konu olacak yaşam öyküsü 37 yıl önce başladı. 1973 yılında okumak için İngiltere'ye giden piyanist Suha İren'in oğlu Süheyl Erda, Perulu Marina adlı bir kadınla tanıştı. Süheyl Erda, Marina ile 1 yıl sonra İstanbul'da düğün yaparak evlendi.

Süheyl Erda aynı yıl dünyaya gelen kızı Vacide Erda (37) ve eşi Marina Erda ile birlikte yerleştiği Peru'da yaşamaya başladı.

Bir süre sonra eşiyle arasında sorunlar çıkan Süheyl Erda, eşinden ayrılarak adresini vermediği başka bir kente yerleşti. Marina Erda ise mahkemenin kendine verdiği kızı Vacide Erda ile birlikte hayatını sürdürdü.

Büyüdükten sonra babasının izini süren Vacide Erda tüm uğraşlarına rağmen bir kez babasıyla telefonla görüşebildi. Babasıyla 17 yaşında telefonla konuşan Erda, babasından yaşadığı yerin adresini tüm ısrarlarına rağmen alamadığı gibi İstanbul'daki akrabalarına da yıllarca ulaşamadı.

TAŞINIRKEN KİMLİK DEFTERİNİ BULDU
25 yaşına gelen Vacide Erda Perulu bir gençle evlendi. Erda annesinin yanından yeni evine taşındığı sırada İstanbul'da doğduğu yıl ailesinin aldığı eski kimlik defterini buldu.

Türkçe bilmeyen Erda, elindeki bu kimlikle Peru'daki Türk Kültür Merkezi ve ''Kimse Yok Mu?'' derneğinden yardım etmelerini istedi.

Devreye giren Türk Kültür Merkezi yetkilileri, Türkiye'den Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) işadamlarından yardım istedi.

TUSKON'un yardımları sonucu Türkiye'ye getirilen Erda, İstanbul'daki amcası ve kuzenleriyle buluşarak hasret giderdi.

BABAANNESİNİN MEZARINI RÜYASINDA GÖRMÜŞ
Üsküdar'daki akrabalarıyla hasret gideren Erda, şunları söyledi:

''Şimdi ailemi buldum. Kendi kanımdan insanları buldum. Doğduğum ülkeye geldim. Çok mutluyum. Yıllardır rüyamda gördüğüm babaannemin mezarını gittim gördüm. Aynı rüyamda gördüğüm mezar. Çok ilginç benim için. Türkiye ülkem çok güzel kendime benzeyen insanları gördüm. Şimdi hep birlikte babamın adresini bulacağız. Babamın Peru'da bir orman köyünde yaşadığı yönünde bilgiler var, onu araştırıp bulacağız.''