Cindy ve Barbie'nin rakibi!

Adıyamanlı iş kadını Zahide Turmaz'ın, ninesinin benzeri olarak tasarladığı ve onun adını verdiği ''Besi Bebek'', dünyaca tanınan oyuncak bebekler Cindy ve Barbie'ye rakip oldu.

Cindy ve Barbie'nin rakibi!

İş kadını Zahide Turmaz, tamamı el yapımı olan Besi Bebeği, 13 yıldır sürdürdüğü uğraşla iç ve dış piyasada ilgi gören bir ürün haline getirmeyi başardığını söyledi.        

Besi Bebek imalatı ve satışı sayesinde çok sayıda kişinin ekonomik gelir elde etme olanağına kavuştuğunu anlatan Turmaz, ''Beni ninem büyüttü ve ben onu çok severdim. Ölünce onun elbiselerini bebeklerime diktim ve bebeklerime onun adını verdim. El becerisi kurslarında edindiğim yeteneğimi de kullanarak oyuncak bebekler yapmayı başladım ve onlara ninemin adını yani 'Besi' adını verdim. İlgi görünce 2006 yılında Adıyaman Engelliler ve Kadınlar Çarşısında açtığım dükkanımda yaptığım bebekleri satmaya başladım'' dedi.        

''Besi'' adını verdiği bebekler yoğun ilgi görünce patent aldığını ve üretimi artırdığını kaydeden Turmaz, şöyle konuştu:        

''Geçen yıl ABD ve Avrupa ülkelerine 21 bin adet Besi Bebek sattık. Yurt içinde satışa sunduğumuz Besi bebeklerin de 7 bini alıcı buldu. Bebeklerimiz için en çok İstanbul ile Ege ve Akdeniz bölgelerindeki illerden talep aldık. Bizim Besi Bebeğimiz, şu anda ABD ve Avrupa ülkelerinde Cindy ve Barbie bebeklere rakip oldu.''

ORGANİK VE ÖZGÜNLER
Turmaz, Besi Bebeklerin bütünüyle organik ve özgün olduğunu vurguladı.        

Besi Bebeklerin giysilerini elle dokunmuş ve kök boya ile renklendirilmiş kumaşlardan hazırladıklarına dikkati çeken Turmaz, farklı kişiler tarafından el emeği ile tek tek hazırlandıkları için de Besi Bebeklerin birinin diğerinin aynısı olmadığını ifade etti.        

Turmaz, Besi Bebeklerin normal koşullarda bozulmasının, kırılmasının ya da dağılmasının olanaksız olduğunu, bu bebekler aracılığıyla Adıyaman'ın yöresel giysilerini ve giyim tarzını da yaşattıklarını, Adıyaman'ın tanıtımına katkıda bulunduklarını bildirdi.        

Besi Bebeklerin evlerde kadınlar tarafından yapıldığını anlatan Turmaz, ''Kadınlarımız Besi Bebek yaparak aile bütçelerine katkıda bulunuyor. Şu anda bizim için Besi Bebek yapan 28 kadın var. Ayrıca cezaevindeki hükümlüler de Besi Bebek yaparak para kazanıyor. Ailemin geçimini bu işten kazandığım parayla sürdürmem bir yana, başkalarının da para kazanmasına vesile olduğumu düşündüğümde kendimi çok mutlu hissediyorum'' diye konuştu.       

Turmaz, Adıyaman'ı ziyaret eden yerli ve yabancı konuklardan, hediye satın alırken Besi Bebeği de mutlaka hediye seçenekleri arasında düşünmelerini istedi.        

Turmaz, Besi Bebekleri 30 ile 50 lira arasında değişen fiyatlardan sattıklarını sözlerine ekledi.

Sayfa Yükleniyor...