Çıralı Obruğu keşfedilmeyi bekliyor

Obruk Platosu'nda bulunan Çıralı Obruğu, jeolojik oluşumu, karstik şekilleri, gölü, kayadan oyma yapı ve mağaralarıyla doğaseverleri ve fotoğraf tutkunlarını ağırlıyor.

Çıralı Obruğu keşfedilmeyi bekliyor

İç Anadolu'daki Obruk Platosu'nda bulunan Çıralı Obruğu, kayadan oyma yapıları, mağaraları, jeolojik oluşumu, karstik şekilleri, gölüyle doğaseverlerden ve fotoğraf tutkunlarından büyük ilgi görüyor.

Aksaray Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hatim Elhatip, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Konya'daki Obruk Platosu'nda çok sayıda obruk ve obruk gölü bulunduğunu, bölgenin adeta bir "obruklar diyarı" olduğunu söyledi.

Karstik karakterli oluşumlardan olan obrukların yer altında zamanla eriyen kalker taşlarının boşluk oluşturması ve bu boşluğun zamanla çökmesi sonucu oluştuğunu belirten Elhatip, "Birkaç metreden birkaç yüz metreye kadar ulaşabilen obrukların, yer altı sularıyla dolması veya yer altı mağaralarının tavanlarının çökmesiyle obruk gölleri oluşmaktadır" dedi.

Platoda yeni obruk oluşumlarının devam ettiğine işaret eden Elhatip, "Birer doğa harikası olan obruk ve göller, her mevsim renk cümbüşü ile büyüleyici bir atmosfere sahip. Bölgede her geçen yıl listeye yeni bir obruk eklenmektedir" diye konuştu.

ROMA DÖNEMİNE AİT KALINTILAR VAR

Elhatip, Çıralı Obruğu'nun diğerlerinden farklı özellikleri olduğuna dikkati çekerek, "Çıralı Obruğu, kayadan oyma yapıları ile içinde saklı bir medeniyetin izlerini taşıyor. Obruk gölü, karstik şekilleri ile farklı bir oluşuma sahip" ifadelerini kullandı.

Karapınar ilçesinin 31 kilometre kuzeybatısında bulunan Çıralı'nın turizme kazandırılması gerektiğini aktaran Elhatip, şunları kaydetti:

"Yaklaşık 250 metre çapında olan kalker tabakası içerisindeki gölün kenarları 80 metre yüksekliğinde dik bir çanak şeklinde. Gölün çevresinde ise dik falezler üzerinde çok sayıda, insan yapımı mağara ve yeraltı şehri bulunmaktadır. Burası milattan öncesine ait medeniyetlere ev sahipliği yapmış ayrıca Roma dönemine ait yerleşim kalıntıları bulunmaktadır. Obruğa iniş için yapılan yolun bir bölümü günümüze kadar ulaşmıştır."

DOĞA HARİKASI SARKITLAR

Çıralı'daki sarkıtların birer doğa harikası olduğunu anlatan Elhatip, "Binlerce yılda oluşan bu sarkıtlar, kireçli suların, damlarken tane tane kristalleşmesiyle oluşmakta. Obruk gölü üzerine düşen ışığın bu sarkıtları aydınlatmasıyla karstik şekiller doğa harikası bir görünüme kavuşuyor" diye konuştu.

Elhatip, Çıralı Obruk Gölü’nün kuruma tehdidi altında olduğuna değinerek, "Suyu tatlı olan ve balıkların yaşadığı göl, kuruma tehdidi altında. Bölgede yeraltı su seviyesinin azalmasına bağlı olarak gölün suları da çekiliyor" dedi.

Amatör fotoğrafçı Samet Güler de "Yaklaşık 25 dakikalık yürüyüşle aşağıya inebildik. Büyülenmemek elde değil, adeta saklı bir cennet. Gelincikler bu mevsimde solmuş olmasına rağmen, burada yeni yeni açmış. Mağaradaki oluşum ise hepsinden daha ilginç. Kayalar farklı bir yapıya sahip" ifadelerini kullandı.

Sayfa Yükleniyor...