Çocuğa oyuncak diye alınıp, sokağa atılıyor

Türkiye'de, petshoplarda 400 ile 5 bin TL arasında satılan köpeklerin, genellikle çocuklara oyuncak olması ya da köpek korkusunu yenmesi için alındığı, ancak bunların önemli bölümünün bir süre sonra sokağa terk edildiği bildirildi.

Hayvanları Koruma Derneği Genel Koordinatörü Aynur Altun, Türkiye'de köpek satışlarının denetimsiz olduğunu, bu durumun hayvan haklarına aykırı sonuçlara yol açtığını söyledi.

Petshoplarda köpek fiyatlarının 400 TL'den başladığını ve 5 bin TL'ye kadar çıkabildiğini ifade eden Altun, yüksek talep nedeniyle fiyatların fazla olduğunu vurguladı.

Altun, talebin çokluğundan dolayı yurt dışından kaçak yollarla binlerce, hatta onbinlerce köpek girişi olduğunu ileri sürerek, şöyle devam etti:
''Ülkede ne kadar köpek satışı olduğu, kaçının öldüğü konusunda hiçbir veri yok. Yurt dışından kaçak geliyor ve parayla satılıyor. Genellikle de bilinçsiz kişilerce alınıyor. Alınma nedenlerinin başında çocuklara oyuncak olması amacı var. Köpek korkusunun yenilmesi amacıyla da çok alınıyor. Bir mahalle ya da arkadaşlık ortamında birkaç kişi köpek almışsa diğerleri de merak edip hemen ediniyor. Köpekler, çocuklar için gerçekten önemli. Bilinçli bakıldıktan sonra köpekler, çocukların sorumluluk duygusunu geliştiriyor, doğaya ve hayvanlara daha olumlu yaklaşmasını sağlıyor. Köpek besleyen çocuk, sokaktaki hayvanların aç kalmasını kabullenemiyor. Daha paylaşımcı olan çocuğun, girişkenliği ve kendine güveni artıyor.''

Çocuklar için alınan köpeklerin bakılamadığı veya ''hevesin geçmesi'' nedeniyle bir süre sonra sokağa terk edildiğini, barınaklara bırakıldığı ya da bir yakına verildiğini belirten Altun, özellikle sokağa terk edilen köpeklerin şiddete maruz kaldığını söyledi.

Evlerde beslendikleri için bu köpeklerin savunma mekanizmasının gelişmediğini, bu yüzden sokakta nasıl yaşanacağını bilemediğini ifade eden Altun, şunları kaydetti:
''Bu köpekler her gördüğüne sevgiyle yaklaşıyor. Bunu anlamayan birçok kişi, tekmeliyor, şiddet uyguluyor. Çocuklar, boynuna ip bağlayarak oynamaya çalışıyor ama farkında olmadan eziyet ediyorlar. Çoğu zaman da köpekler tecavüze uğruyor. Araçların çarpması sonucu ölüyorlar ya da sakat kalıyorlar. Bazen sürekli el değiştiriyor. Bu durumda da köpekler, saldırgan oluyor, psikolojileri bozuluyor. Bazıları barınaklara bırakıldığında yemeden içmeden kesiliyor. Bu yüzden köpek alırken ilerisini düşünmek gerekiyor. Kısa süreli hevesle alınan köpeğin terk edildikten sonra başına gelmeyen kalmıyor.''

Altun, bu tür sorunların yaşanmaması için özellikle yurt dışından köpek girişinin kontrol altına alınması gerektiğine işaret ederek, ''Köpek sahibi olmayı da belli bir şartnameye bağlamak gerekiyor. Köpek alan kişi, dışarı atmayacağına, belli bir süre bakacağına dair taahhütname imzalamalı. Sokağa terk edilen köpeğin kime ait olduğu bilinmeli ve ciddi cezalar verilmeli'' dedi.

Sayfa Yükleniyor...