Denizi olmayan Cizre'ye tekne

Şırnaklı kamyon şoförü lokanta alarak kullanılmak üzere 18 metrelik tekne yaptırıyor: "8 yıl önce kamyonla Mersin'e yük götürmüştüm. Oradaki bir gemide balık ekmek yedim. Çok hoşuma gitti, 'Neden Cizre'de böyle bir şey olmasın?' diye düşündüm. Şimdi o hayalimi gerçekleştiriyorum."

Denizi olmayan Cizre'ye tekne

Şırnak'ta kamyon şoförü Rıdvan Üyük, Cizre İlçesi'nde Dicle Nehir üzerinde lokanta alarak kullanılmak üzere 18 metre uzunluğunda tekne yaptırmaya başladı. Denizi olmayan Cizre'de Mersin'den getirilen ustalar tarafından yapılan tekne görenlerin büyük ilgisini çekiyor.

Mersin'de gördüğü tekneden etkilenerek Cizre'ye de aynısını yaptırdığını söyleyen Üyür, Irak ve Suriye'den gelen turistlere de hizmet vereceğini belirtti.

Yüzyıl öncesine kadar teknelerle ile Diyarbakır'dan nehir güzergahı boyunca Basra Körfezi'ne kadar ticari amaçlı seferler düzenlendiği Dicle Nehri üzerinde 1 asır sonra yeniden bir tekne inşa edilmeye başlandı.

Üyür, yük götürdüğü Mersin Limanı'nda bir teknede balık ekmek yedikten sonra aynı tekneyi Dicle Nehri'nde kullanmak için Cizre'de yapmaya karar verdi. Üyür'ün anlaşıp Mersin'den Cizre'ye getirdiği 5 usta, Dicle Nehri kıyısında tekneyi yapmayı sürdürüyor. 20 gün sonra tamamlanması hedeflenen tekne 100-120 bin liraya malolacak. 18 metre uzunluğunda, 4.5 metre eni ve 10 metre yüksekliği bulunan tekne 90 kişi kapasiteli olacak.

DHA'nın haberine göre; "Botanik" ismini verdiği tekneyi 8 yıl sonra Cizre Atatürk Parkı yakınında Dicle Nehri üzerinde kurmanın heyecanını yaşadığını belirten Rıdvan Üyür, şunları anlattı:

"8 yıl önce kamyonla Mersin'e yük götürmüştüm. Oradaki bir gemide balık ekmek yedim. Çok hoşuma gitmişti, 'Neden Cizre'de böyle bir şey olmasın?' diye düşündüm. Şimdi o hayalimi gerçekleştirmek üzereyim. Mersin Limanı'na kayıtlı geminin gövdesini buraya getirdim. 5 gemi ustasıyla anlaşarak burada çevre iskeleti ve üst kabinini inşa ediyoruz. Yaklaşık 2 hafta önce başladığımız gemi yapımını, yağmur filan yağmazsa 20 gün içerisinde tamamlayarak hizmete açıyoruz."

Tekneyi Cizre'de restorant olarak kullanacaklarını belirten Üyür, sahil kentlerindeki restorantları aratmayacak balık çeşitleri ve her türlü ızgara ile hem Iraklı hem de Cizreliler'e hizmet vereceklerini söyledi. Üyür, "Irak'tan gelen yüzlerce kişi, buradan geçecek. Hedefimiz bu insanlara da yemek konusunda hizmet vermek. Ayrıca Batı bölgelerinden buraya işleri gereği gelen bir çok misafirimize de hizmet vereceğiz. İstavritten, hamsiye, levrek ve karidese kadar her türlü balık çeşitlerini bulunduracağız. Burası Mezopotamya'nın merkezi yeridir. Nuh'un gemisi de burada. Aslında bana Nuh'un gemisi de ilham verdi. Bölgemizi en iyi şekilde misafirlerimize tanıtmak istiyoruz" dedi.




Sayfa Yükleniyor...