Dev fare su maymunu çıktı

Edirne'de, bir şantiyedeki köpek yavrularına saldıran 70 santimetre uzunluğunda ve 4 kilogram ağırlığındaki hayvanın fare değil su maymunu olduğu açıklandı.

Dev fare su maymunu çıktı

Kazonova mevkisindeki bir kum ocağının şantiyesine giren fare, burada 3 köpekle kavga etmeye başladı. Köpeklerin fareden korkup kaçması üzerine fare şantiyede bulunan yavru köpeklere yöneldi. Yavru köpeklerin kulübesine doğru giden fare, anne köpek tarafından öldürüldü.

Meriç Nehri kenarında bulunan özel bir kum ocağının şefi Ahmet Yılmaz, ilk kez bu kadar büyük bir fare gördüğünü belirtti.

Köpeklerin sürekli havlaması üzerine dışarı çıktığında fareyi gördüğünü anlatan Yılmaz, ''Şantiye çalışanlarıyla birlikte içeride oturuyorduk. Birden köpekler havlamaya başladı. Dışarı çıktığımız da dev bir fareyle karşılaştık. Fare yaralıydı, köpeklere saldırıyordu. Köpekler daha sonra fareden korkup kaçtı. Fare kurt köpeğimizin yavrularına doğru gidince anne köpek fareye saldırdı ve onu yakalayarak öldürdü'' dedi.

Ancak ölü hayvanın incelenmek üzere bırakıldığı Trakya Üniversitesi Fen- Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr. Beytullah Özkan, su maymununun bitki yediğini ve insanlara saldırmadığını söyledi. Aynısının 1991 yılında Karaağaç Mahallesi’nde yakalandığını belirten Yrd.Doç.Dr. Özkan şunları kaydetti:

“Bu esasında Türkiye’ye yeni gelmiş bir fare türü. Büyük dev fare ancak sıçanlardan değil. Esas anavatanı Güney Amerika, bitki ile besleniyor. Aç kaldığında böcekleri bile yiyebiliyorlar, fakat postu kunduz gibi değerli olduğu için çiftliklerde postu için yetiştiriliyor. 1900’lü yıllardan sonra Avrupa’da postundan kürk yapmak amacıyla çiftliklerde yetiştiriliyor. Son zamanlarda bu işlemler yapılmadığı için bu çiftliklerden hayvanlar kaçarak nehirlerle birlikte Meriç Nehri’ne kadar geliyor.

1994 yılında bunun üzerine yapılmış bir bilimsel çalışma da var. Meriç Nehri askeri sınır olduğundan askeri bakımdan önemli. Yasak bölge olduğu ve korunduğu için yarı sucu olan bu hayvan için güzel bir barınak yeri teşkil ediyor. Bitki ile besleniyor, hayvanlara da saldırdığı görülmedi; fakat su samuru ile karıştırıldığı için bunun diğer hayvanları da yedikleri söyleniyor.”

Yrd.Doç.Dr. Beytullah Özkan, su maymunlarının Türkiye’nin yeni tür fareleri olarak anıldığını belirtti. Yrd.Doç.Dr. Özkan, “İnsanlara karşı bir saldırısı yok. Meriç Nehri ile gelmiş olan hayvanların yavruları, artık bizim hayvanlarımız olmuş. Gerekli incelemeleri yaptıktan sonra müzede öğrenci ve bilim insanlarının hizmetine bırakacağız.

Bu hayvanların erginleri 14 kiloya kadar olabiliyor. Myocastor Coypu tanımı doğru, Türkçesi su maymunu. Fare grubundan ama büyüklerinden, kemirgen fare denebilir. Yanlış değil, farelerin kemirici grubundan” diye konuştu.

Sayfa Yükleniyor...