Doğu ve Güneydoğuluyu heyecanlandıran proje

Bursalı iş kadını Emine Bayram, hazırladığı ''Vee Projesi'' ile aralarında iş kadını, iş adamı ve akademisyenlerinde yer aldığı 3 bin kişinin desteği ile Doğu ve Güneydoğu Anadoludaki 22 ile fabrika ve ve atölyeler kurmaya hazırlanıyor.

Diyarbakır'da kamu ve sivil toplum kuruluşu temsilcileriyle görüşen Emine Bayram, bölgenin coğrafyasına ve potansiyeline uygun sektörleri belirleyerek üretime geçmek için girişimlerinin sürdüğünü söyledi.        

Daha önce yoksul ailelere yardımlarda bulunmak amacıyla sık sık bölge illerine ziyaretlerde bulunduğunu, bu ziyaretler sırasında tanışma fırsatı bulduğu yoksul aile fertlerinin gururlu tavırlarından etkilendiğini vurgulayan Bayram, yardım yaptıkları ailelerin kendilerinden para yerine günlük 10 lira para kazanabilecekleri bir iş talebinde bulunmalarından yola çıkarak ''Vee Projesi''ni hazırladıklarını kaydetti.
        
MARKA ÜRÜNLER YARATMA ÇABASI
Bayram, gönüllülük esası ile hazırladıkları projeye Türkiye'den ve birçok Avrupa ülkesinden aralarında iş adamı, iş kadını ve akademisyenlerin de yer aldığı 3 bin kişinin destek olmak için başvuruda bulunduğunu belirterek, bölgedeki 22 ilde eğitimini verdikleri alanlarda üretim merkezleri oluşturarak bölge halkına gelir elde etme imkanı sunmak olduğunu bildirdi.        

Temel hedeflerinin bölgede marka ürünler yaratarak iç ve dış piyasaya sunmak olduğunu, bu kapsamda hangi üretim modelinin bölge şartlarına uygun olduğu yönünde tespitlerde bulunduklarını ifade eden Bayram, şöyle dedi:        

''Bölge halkına verilecek eğitimleri ve bu eğitimlerin kimler tarafından verileceğini tespit ettik. Üretilecek mobilya, gıda, tarım ve hayvancılığa yönelik ürünlerin neler olduğunu ve nerelere pazarlanacağı yönünde planlamalarımızı oluşturduk. Bu bölgeden marka ürünler yaratarak iç ve dış piyasaya sunmak istiyoruz. Bölge halkı artık eğitimini aldığı sektörde üretime geçecek, ürettiği ürünü hak ettiği şekilde pazarlama imkanına kavuşacak. Halk eğitim merkezlerinin sunduğu hizmetlerden en büyük farkımız vatandaşların eğitimini aldıkları konularda üretime geçebilmelerinin önünü açacak fabrika ve atölyeler kurarak çalışma imkanına kavuşmalarını sağlamaktır. Türkiye Doğu ve Batısı ile bir bütün. Milli gelirin dağılımında adil bir sistem oluşturularak her kesimin topluca kalkınması ve sosyal barışa kavuşulabilmesinin sağlanması için çalışıyoruz.''
     
5 İLDE BİN HALI TEZGAHI KURULACAK
Bayram 22 il arasından Diyarbakır, Adıyaman, Şanlıurfa, Şırnak ve Hakkari'yi pilot il olarak belirlediklerini ifade ederek, bu 5 ilde eğitim ve yatırım çalışmalarına başlayacaklarını söyledi.       

Bölgede dondurulmuş yemek, mobilya, puşi, kravat, ayakkabı ve halı üretimi gibi konularda eğitim vereceklerini, bu kapsamda Diyarbakır'da dondurulmuş yemek fabrikası açmayı planladıklarını dile getiren Bayram, şöyle dedi:        

''İçli köfte, kaburga, pestil sucuk gibi kente özgü yemek ve damak tatlarını dondurulmuş şekilde hem iç piyasaya hem de dış piyasaya sunmaya hazırlanıyoruz. Diyarbakır'ın Kulp ve Lice ilçelerinde de tanınmış ünlü markaların ayakkabı, kravat, puşi ve halı atölyelerini kuracağız. Bu ilçelerde ipek üretimi yaygın. Buna bağlı küçük çaplı halı ve puşi üretimi de söz konusu. Ancak ihracat için yeterli değil.        

Bizim amacımız marka ürünler üreterek, bunları pazarlamak. İlk etapta 5 ile tanınmış bir marka tarafından bin halı tezgahı kurulacak. Burada eğitim alan ve eğitimini uygulamaya geçiren kadınlar hem maaş alacak hem de ürettikleri halının satışından sağlanan gelir kendilerine kalacak.        

Ayrıca, marka mobilya mağazalarınca bölge halkına mobilya tasarımı konusunda eğitim verilecek. Gelinlik tasarımı, bakırcılık, altın işleme, turizm ve otelcilik kursları da düzenlenecek. Bu eğitimleri alan kursiyerlere ortak olarak pazarlama eğitimi vereceğiz ki bu sayede ürettikleri her şeyi pazarlama imkanına sahip olsunlar.       

Tüm bunların yanı sıra işsiz gençlerimize tüm aşamaları ile inşaat işçiliği eğitimi vererek, TOKİ'ye inşaat işçisi yetiştireceğiz. Hedefimiz Doğu ve Güneydoğu illerinde el sanatları, mobilya, tarım ve hayvancılığa yönelik fabrika ve üretim merkezleri açarak binlerce kişiye istihdam yaratmaktır. Bu eğitimleri alan kursiyerlerin edindikleri bilgileri uygulamaya geçirmesi için kurulacak atölye ve fabrikalarla ilgili tüm bağlantılarımız oluştu. Bölgede istihdam yaratmak isteyen yatırımcılar projenin hayata geçeceği günü sabırsızlıkla bekliyor. Bölge halkı çok kısa bir süre içerisinde üretime başlayacak.''        

Bayram istihdama yönelik bu kursların dışında bölge halkına anne çocuk eğitimi ve kültürel değerlerin tanıtılmasına yönelik kurslar da düzenleneceğini söyledi.
      
''EKONOMİK KALKINMADA TARIM LOKOMOTİF OLACAK''
Diyarbakır Tarım İl Müdürü Mehmet Ali Koçkaya da Bayram'ın Diyarbakır'ı ziyaretinde kendisine refakat ettiğini tarımsal gelişmenin sağlanması konusunda bölgedeki lokomotif sektörlere yönelik tespitlerde bulunduklarını söyledi.        

Bayram ile Diyarbakır'ın en ücra ilçe ve köylerini ziyaret ettiklerini ifade eden Koçkaya, kendilerinden istenilen koyun ve keçiliğe yönelik projeleri hazırladıklarını belirtti.       

Koçkaya, bölgede ipek ve hayvan varlığına bağlı ciddi bir deri potansiyeli bulunduğunu kaydederek, şöyle dedi:      

''Bölgenin ekonomik kalkınmasında tarım sektörü lokomotif olacak. Çünkü sanayi gelmeden önce tarımsal üretimin arttırılması gerekiyor. Kulp ve Lice ilçeleri Türkiye'deki ipek üretiminin yüzde 38'ini gerçekleştiriyor. Bu üretimle Bursa'yı da geçmiş bulunuyoruz. Ancak bunu işleyip bugüne kadar bir markaya dönüştürememişiz. Hayvan varlığından kaynaklanan bölgede ciddi bir deri potansiyeli var. Emine hanım bölgede en ücra ilçelere kadar bir takım imalat atölyeleri kurmayı bölgedeki mevcut ipek halı tezgahlarını ve üretim yapan atölyeleri modernize etmeyi düşünüyor.        

Hayvancılığa yönelik olarak da alım garantili süt işletmeleri kurmaya yönelik çalışmalar yürütüyorlar. Kalkınma ve sosyal adalet sadece kamudan beklenmemeli. Özel sektörün de bu bu düşünceyle bölgeye gelmesi ve katkı sağlayacağını belirtmesi bizleri mutlu etti. İnsanların ekonomik doygunluğa ulaşmasının kültürel kalkınmayı da beraberinde getireceğine inanıyoruz. Bu nedenle işadamlarını bölgemize yatırım yapmaya davet ediyoruz. İstiyoruz ki bölgemizde istihdam olsun, insanlar ekonomik ve kültürel anlamda kalkınsınlar.''




Sayfa Yükleniyor...